Cumali Arslan: Kurdistan’ı temsil ediyorum

Toplum/Yaşam Haberleri —

Cumali Arslan

Cumali Arslan

  • Açık Berlin-Brandenburg Şampiyonası’nda Kürt atlet Cumali Arslan ikinci oldu. Arslan, Kurdistan’ı temsil ettiğine işaret ederek, ''Başarımı Kürt halkına ve Kurdistan’a adıyorum’’ dedi.

HAKAN TÜRKMEN

Açık Berlin-Brandenburg Şampiyonası’nda yol yürüyüşü bölümünde Kürt atletizmci Cumali Arslan ikinci oldu. 15 sporcunun yarıştığı bölümde 10 km’lik yarışı 42 dakika 50 saniye tamamlayan Cumali Arslan, yarışmada Kurdistan’ı temsil ettiğine işaret ederek, ''Başarımı Kürtlerin direnişinden alarak yarışmalarda ki başarımı Kürt halkına ve Kurdistan’a adıyorum’’ dedi.

2021, 2023 yıllarından sonra bu yıl yapılan Açık Berlin-Brandenburg Şampiyonası’nın yol yürüyüşü yarışmasında 15 sporcu yarıştı. Sporcular arasında Kürt atletizmci Cumali Arslan da yerini aldı. Almanya’nın başkenti Berlin’de, Berlin Atletizm Birliği’nin (BLV) düzenlediği Açık Berlin-Brandenburg Şampiyonası uluslararası şampiyonaların standartlarını karşılamak üzere birinci sınıf koşu ve yürüyüş düzenleniyor.

 

 

İki kardeş de çok sayıda ödül aldı

Cumali Arslan daha önce de Fransa’nın Nancy kentinde düzenlenen 20 km’lik yürüyüşte altın madalya, Almanya’nın Zittau kentinde 35 km yarışında gümüş madalya, Almanya’nın Erfurt kentinde düzenlenen yarışmada 5 km yarışında birinci olarak altın madalya kazanmıştı. Cumali Arslan’ın kardeşi Recep Arslan da geçtiğimiz ay yaklaşık 14 bin kişinin katıldığı Freiburg’daki maratonda şampiyonluk ipini göğüslemişti.

 

 

Yol yürüşünde çok fazla kural var

Wan’da doğan Cumali Arslan (24) ailesiyle beraber 8 yaşındayken Dilok (Antep) kentine göç etmiş. 13 yıldır atletizm yapan Cumali Arslan özellikle atletizmin bir branşı olan 'Yol Yürüyüşü' sporuna yoğunlaşıyor. Arslan, ''İlk atletizme koşu ile başladım fakat 2017 yılında yani 17 yaşımda atletizmin yol yürüyüşü alanında daha başarılı olabileceğimi düşündüm. O günden bu güne yol yürüyüşü yapıyorum. Yol yürüyüşüne başladıktan sonra zorluklarını da görmeye başladım, tabii zoru başarmayı da hedefledim. Mesela koşuda antrenör olmadan da antreman yapabiliyorsun tek kural başarmak. Fakat yol yürüşünde çok fazla kural var. Örneğin dizinin kırılmaması gibi, ayağının yerden kesilmemesi gibi gibi teknik isteyen bir branş olduğunu söyleyebiliriz'' dedi.

Şu an mülteci olarak Almanya’da yaşayan Cumali Arslan Türkiye’deki müsabakalara da katıldığını belirtti ve ekledi: ''Türkiye’de birçok derece yaptım hatta birçok ödül aldım.''

 

 

Sömürgeciler adına yarışmak istemiyor

Türkiye’den Avrupa’ya göç etmesinin sebebine de değinen Cumali Arslan, Türkiye’de bir Kürt olarak her alanda olduğu gibi spor alanında da büyük sorunlar yaşadığını ifade ederek şunları söyledi: ''Dilime, kültürüme, halkıma olan bağlılığım beni buralara getirdi. Çünkü bir Kürt olarak yaşayamıyorsun ve spor yapamıyorsun. Dili yasaklanmış, kültürü yok edilmek istenen, varlığı inkar edilen bir halkız. Ben dünya şampiyonasına Kürt olarak, özgür Kurdistan topraklarında yaşayanlara, direnenlere adamak istiyorum. Bunu yapamıyorsam neden olimpiyatlarda sömürgeciler adına yarışayım ki? Bu nedenle Avrupa’ya gelmek zorunda kaldım. Yaptığım her yarış benim için bir tecrübe, bir başlangıçtır. Biz Kürtler başta Kürt gençleri olarak her alanda Kürtleri dünya sahnesine çıkarmalıyız. Dünyaya Kürtlerin başarılarını göstermeliyiz. Bu nedenle Kürt gençleri özgür Kurdistan topraklarında özgürce yaşamak için kültürle, sanatla ve sporla yakından ilgilenmeli hatta başarı göstermelidir.”

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.