Bir şehrin değil bir ruhun takımı

Toplum/Yaşam Haberleri —

Amedspor şampiyonluk kutlamaları / foto: Medine MAMEDOĞLU

Amedspor şampiyonluk kutlamaları / foto: Medine MAMEDOĞLU

  • Bu hafta deplasmanda Somaspor'u 1-0 yenen Amedspor, grubunda maçların bitmesine bir hafta kala şampiyonluğa çok yaklaştı. En yakın rakibi Kastamonuspor ile aralarında 3 puan bulunan Amedspor şampiyonluğu neredeyse garantiledi.

MUSTAFA DOĞAN / AMED

Sadece bir kentin değil, Kurdistan’ın takımı olan Türkiye’de ve Avrupa'da milyonlarca taraftarı olan Amedspor, yıllar sonra birinci lige çıkmaya çok yakın. Amed ismini kullandıktan sonra deplasman maçlarında sık sık ırkçı saldırılara uğrayan, uzun zaman deplasmana seyirci götürmesi yasaklanan Amedspor, haftalardır verdiği mücadeleyi şampiyonlukla taçlandırmaya hazırlanıyor. 2’nci ligde grubun güçlü takımı Kastamonu'yu evinde 1-0 yenerek aradaki puan farkını 6'ya çıkaran Amedspor, Iğdırspor yenilgisinin ardından haftasonu Somasporla yaptığı maçtan 1-0 galip ayrıldı. 

 

Kulüp Başkanı Aziz Elaldı

 

Her türlü engellemeye ve cezaya rağmen halkın Amedspor'a sahip çıktığını belirten Kulüp Başkanı Aziz Elaldı, “Amedspor'u sadece Amed’le sınırlamak yanlış olur. Bu takım tüm bölgenin takımı. Bizim sadece bu kentte taraftarlarımız yok. Türkiye'nin birçok yerinde ve hatta Avrupa’da taraftarlarımız var” şeklinde konuştu.

Verdikleri emeklerin karşılığını aldıklarını ifade eden başkan Elaldı, “Şampiyonluğa yaklaşmamız halkımızın, taraftarlarımızın takıma olan güveniyle, takımı sahiplenmeleriyle oldu. Özellikle deplasmanda aldığımız Kastamonu galibiyeti ile tüm bölge halkı birleşti. Bizi başırıya götüren, birleşmemiz ve bütünleşmemiz oldu” dedi.

 

 

Amedspor büyük takım

Haftalardır liderlik koltuğunu kaptırmadıklarını hatırlatan Elaldı, “Bu cefakar, fedakar halk şampiyonluğu hak ediyor. Halkımızın böyle bir ortak sevince, gurura ihtiyacı vardı. Maç sonrası yapılan kutlamaları ve o coşkuyu gördükten sonra, Amedspor'un ne kadar büyük bir takım olduğunu ve tüm bölgenin bu takımı nasıl sahiplendiğini gördük. Kulüp yönetimi, futbolcular, hepimiz gurur duyduk. Önümüzde ikisi kendi sahamızda olmak üzere, üç maçımız daha var. Kendi sahamızda kazanarak lig sona ermeden şampiyonluğumuzu ilan edeceğimize inancım sonsuz. Halk dün olduğu gibi yarın da Amedspor’u sahipsiz bırakmayacak. Destekleri ve sahiplenmeleri için halkımıza teşekkür ediyorum” dedi.

 

Amedspor Kulübü Teknik Direktörü Mesut Bakkal

 

Herkesin desteğini hissettim

Kulübün başına ligin ikinci yarısında geçen Amedspor Kulübü Teknik Direktörü Mesut Bakkal ise şöyle konuştu: “Kulübün başına ikinci yarıda geçtim. Geldiğim günden beri herkesin desteğini hissettim. Amedspor’a olan sahiplenmeyi görünce de ‘Bunun sonunda şampiyonluk var’ dedim. Buna inandık ve bu hafta ilan edeceğiz. Son galibiyetten sonra Amedspor'a olan ilgiyi ve sahiplenmeyi bütün dünya gördü. Futbolcularım ve ben bize bu kadar destek veren ve hiçbir maçında takımını yalnız bırakmayan bu halk için her türlü fedakarlığı yaparız" diye konuştu.

 

* * *

Amedspor'un tarihi

Amedspor'un geçmişi 1972 yılına dayanıyor. 1972'de Turan Gazozları'nın sponsorluğunda, kırmızı-beyaz renklerle kurulan “Melikahmet Turanspor” uzun yıllar amatör liglerde mücadele etti. 1985'te Turan Gazozları'nın sponsorluktan çekilmesiyle kulübün adı “Melikahmetspor” oldu. 1990 yılında takımı satın alan belediye kulübün adı “Diyarbakır Belediyespor”, renkleri de yeşil-beyaz olarak değiştirildi. 1993'te Diyarbakır'ın Büyükşehir statüsüne alınmasıyla kulübün adı da “Diyarbakır Büyükşehir Belediyespor” olarak 3’üncü kez değişikliğe uğradı. 1999 seçimlerinde DEHAP'tan belediye başkanı seçilen Feridun Çelik, kulübün adını DİSKİ'den gelir elde etmeyi amaçlayarak “Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi DİSKİspor” olarak değiştirdi.

 

 

DİSKİspor, 2006-2007 sezonunda 3’üncü ligde Aksarayspor'la deplasmanda berabere kalarak ligin bitimine 2 hafta kala şampiyon olup 2’nci lige yükselmeyi başardı. Ancak takım 2009-2010 sezonu sonunda tekrar 3’üncü lige düştü. 2010-2011 sezonu başında yapılan kongre sonucu, kulübün adı yeniden  “Diyarbakır Büyükşehir Belediyespor” olarak değiştirildi. Takım, 2013-2014 sezonunda 2’nci ligde beşinci olarak 1’inci lige çıkmak için play-off oynamaya hak kazandı. Fakat play-off çeyrek finalinde Alanyaspor'a elenerek bu şansını kaybetti.

 

 

Kulüp, 28 Ekim 2014’te Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Burhan Karadeniz Cep Sineması’nda gerçekleştirilen kongrede ismini “Amedspor” olarak değiştirdi. Futbol Federasyonu ilk başta, aynı adla başka bir futbol takımı kurulduğu ve federasyon kurallarına göre aynı adın kullanılması yasak olduğu için değişikliği kabul etmedi. Ancak takım, adını “Amed Sportif Faaliyetler Kulübü” olarak değiştirince, federasyon bu yeni adı kabul etmek zorunda kaldı. Amedspor'un ismiyle beraber renkleri de yeşil-kırmızı-beyaz olarak değiştirildi.

 

* * *

Şampiyonluğa doğru

Türkiye Futbol Federasyonu 2. Lig Kırmızı grupta mücadele eden Amedspor, bu hafta deplasmanda Somaspor ile oynadığı maçta Oktay Aydın'ın 50. dakikada attığı gol ile 1-0 galip ayrılarak puanını 80'e yükseltti. Somaspor'da 4 bin kişilik stadyumda oynanan maçta, Soma, Turgutlu, İzmir gibi bölgelerden gelen Amedspor taraftarları sahada takımlarını yalnız bırakmadı. Sık sık "Diren ha Diyarbekir", "Şampiyon Amed" sloganları atılırken, taraftarlar 90 dakika boyunca deplasmanda takımlarına destek verdi.

 

 

Amedspor ile birlikte ligde şampiyonluk mücadelesi veren Kastamonuspor ise bu hafta kendi sahasında galip gelerek puanını 77'ye yükseltti. Amedspor ile Kastamonuspor arasında süren liderlik mücadelesi haftaya oynanacak maçlarla belirlenecek.

Amedspor haftaya Menemenspor ile kendi sahasında karşılaşacak. Amedspor bu maçta berabere kalarak 1 puan alsa bile şampiyonluğunu ilan edecek. Yenilirse eğer iki takım arasındaki puan farkı eşitlenecek ve şampiyon olup birinci lige çıkacak takım gol averajı ile belirlenecek. Amedspor, Kastamonuspor'a nazaran atılan 10 golle önde şu anda.

 

 

Amedspor'un Soma'dan 3 puanla dönmesi, maçın bitimi ardından Amed'de kutlanmaya başladı. Sık sık havai fişekler atılırken, araçlarla konvoy oluşturularak Yenişehir, Sur, Kayapınar ve Bağlar ilçelerinde kutlamalar başladı.

Fotoğraflar: Medine MAMEDOĞLU

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.