'Kutsal İncir Tohumu’na İran hapsi

Toplum/Yaşam Haberleri —

Muhammed Rasoulof

Muhammed Rasoulof

  • İranlı yönetmen Muhammed Rasoulof, 77. Cannes Film Festivali’nde Altın Palmiye için yarışacak ‘Kutsal İncir Tohumu’ için Fransa’ya gitmeye hazırlanan yapım ekibi önce uzun uzun sorguya çekildi, polisin sorguladığı ekibe sonra da yurtdışına çıkış yasağı kondu.

İranlı yetkililerin Rasoulof ve film ekibini sorguya çekme nedeni filmin 14- 28 Mayıs’ta düzenlenecek Cannes Film Festivali’nde gösterilecek olması. Yönetmen, yapımcı, senarist ve oyuncuların sorgusu sırasında filmini gösterimden çekmesi için yönetmene baskı yapıldı; filmi çekerse yurtdışına çıkış yasağı uygulanmayacaktı. Rasoulof talebi reddedince İranlı yetkililer önceki yıllarda başka pek çok yönetmene yaptıkları gibi yurtdışına çıkış yasağı koydu.

Bir yıl kürek cezası

İdam cezası karşıtı filmi ‘Şeytan Yoktur / There is No Evil’ ile 2020 yılında Berlin’de Altın Ayı ödülü kazanan yönetmen Temmuz 2022’de gözaltına alınmıştı. Sağlık sorunları nedeniyle 2023’te geçici olarak serbest bırakılan yönetmen daha sonra affedildi.

Hapis cezası kaldırılsa da yönetmene “rejime karşı propaganda” suçundan bir yıl kürek cezası ve iki yıl İran dışına çıkma yasağı getirilmişti. Rasoulof bu ceza nedeniyle geçen yıl Cannes Film Festivali’nde Belirli Bir Bakış jürisinin üyesi olmasına rağmen festivale katılamamıştı.

Rustai’ye hapis cezası

İran 2023 yılında da yönetmen Said Rustai’yi hapis cezasına mahkum etmişti. Mahkumiyetin sebebi yönetmenin 2022 yılında Cannes Film Festivali’nde gösterilen ‘Leyla’nın Kardeşleri’ filmiydi. Tahran’da yaşanan ekonomik krizi merkezine alan film yayınlandığı dönemde ses getirmişti. TAHRAN

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.