Artık kitap basamıyoruz

Toplum/Yaşam Haberleri —

Jehat Rojhılat

Jehat Rojhılat

  • Payiz Yayınları Genel Yayın Yönetmeni Jehat Rojhılat, ekonomik kriz ve yasaklar nedeniyle Kürt yayınevlerinin zor günler geçirdiğini belirtti. Rojhılat, "10 kişiden 5'i kitap satın alabiliyor. Kitaplara 5 kat zam geldi. Kitap basamıyoruz. Ayrıca Kürtçe kitaplar yasak kıskacında” dedi.

Ekonomik kriz nedeniyle kitap satışlarında düşüş yaşanıyor. Geçtiğimiz yıl 100 TL'ye satılan kitapların fiyatı bu yıl 300-350 TL'ye kadar yükseldi. Bu durum, kitap satışlarının yarı oranında düşmesine neden oldu. Kitapçılar kepenk kapatmamak için direnirken, kitap fiyatlarının daha da artmasından endişe ediliyor. 

Krizin yanı sıra yayınevlerine dönük baskı ve yasaklar da devam ediyor. Bu durumdan en çok etkilenenlerin başında Kürt yayınevleri geliyor. En son İzmir Kitap Fuarı'nda Kürt tarihini konu alan ve isminde “Kurdistan” ifadesi bulunan 3 kitap gerekçesiz bir şekilde toplatıldı. Ayrıca Kürtçe yayımlanan kitapların çoğu cezaevlerine alınmıyor. 

 

 

Kitap satışları düştü

Merkezi Amed'de bulunan Payiz Yayınlarının Genel Yayın Yönetmeni Jehat Rojhilat, kitap satışlarının özellikle 2015-2016 yılları sonrası düşmeye başladığını aktardı. 

Kürtçe kitaplara yönelik her dönem baskıların olduğunu dile getiren Rojhılat, bu durumun son 8 yılda daha da arttığını söyledi. Mezopotamya Ajansı’na konuşan Rojhilat, "İnsanlar bir kitap alırken ‘Acaba başıma bir şey gelir mi? Bir şey derler mi? Kitabı kim yazmış? Kürtler mi Aleviler mi?’ gibi endişelere kapılıyor. Bu gibi düşünceler olduğu zaman okumalar duraksıyor ya da eksiliyor" diye kaydetti. 

Kimi zaman kitapların içeriğine dahi bakılmadan yayınevi ve isminden kaynaklı toplatma kararı çıkarıldığını belirten Rojhilat, "Cezaevlerine kitap gönderiyoruz, geri dönüyor. Üzerine ‘kurumu kabul etmiyoruz’ yazıyorlar. Yani tamamen keyfi. Birçok kez bu durumla karşılaştık. Kitap araştırılmış, bandrol verilmiş ve her şeyi yasal ama onlar ‘olmaz’ diyor. Bazen birinci ay kabul ediyorlar, ikinci ay kabul etmiyorlar" ifadelerini kullandı. 

Kitap basamıyoruz 

Kitap satışlarının düşmesinin bir başka nedeninin ekonomik kriz olduğuna dikkati çeken Rojhilat, "Ekonomik kriz başladıktan sonra kitaplar fiyatlarına 5 kat zam geldi. Kitapları TL ile almıyoruz. Euro ve dolar bazında alıyoruz. Kur yükseldikçe kitap fiyatları da yükseliyor. Kitap alacağımız zaman birkaç gün bekliyoruz, o zamana kadar kur da yükseliyor. Bizim sektör, ekonomik krizin etkisi altında kaldı. Sadece Kürtçe yayınevleri değil tabi. Aynı zamanda kitap basamıyoruz" diye konuştu. 

Rojhılat, şöyle devam etti: "Birçok okur gelip kitap soruyor, 10 kişiden 5'i satın alabiliyor. Bu sorunun çözülmesi için sahaf oluşturmaya karar verdik. Mesela isteyen gelip kitap bağışında bulunabilir. Kitap okumak isteyene, ihtiyacı olana daha uygun fiyata veya ücretsiz vermek istiyoruz." AMED

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.