CPT Türkiye’ye geldi, İmralı’yı görmeden gitti

.

.

  • Avrupa Konseyi İşkenceyi ve İnsanlık Dışı veya Onur Kırıcı Muamele veya Cezayı Önleme Komitesi'nden bir heyet 13-22 Şubat 2024 tarihleri arasında Türkiye'ye yeni bir ziyaret gerçekleştirdi.

CPT’nin resmi web sitesinde yapılan açıklamaya göre ziyaretin temel amacı, yüksek güvenlikli cezaevlerinde tutulan kişilere yönelik uygulamaları incelemekti. Ziyaretin bir diğer odak noktası da LGBTİ ve kadın mahpusların durumuydu.

 

İmralı gündemdeydi, ama ziyaret etmediler

CPT’nin açıklamasına göre ziyaret vesilesiyle CPT heyeti, “ilgili makamlarla, özellikle dış dünya ile temasları bakımından, halen İmralı F Tipi Yüksek Güvenlikli Ceza İnfaz Kurumu'nda tutulan mahkumların durumuyla ilgili bazı konuları da gündeme getirdi.”

CPT heyeti İmralı’ya dair konuları gündeme getirseler de İmralı Hapishanesi’ne herhangi bir ziyaret gerçekleştirmedikleri yapılan açıklama ile ortaya konmuş oldu. CPT açıklamasında heyetin ziyaret ettiği ceza infaz kurumları listelenirken listede İmralı’nın yer almadığı görülüyor:

Antalya S Tipi Cezaevi

Iğdır S Tipi Cezaevi 

Van F Tipi Cezaevi

Van Yüksek Güvenlikli Cezaevi

Antalya L Tipi Cezaevi

İstanbul - Yabancı uyruklular için Maltepe 3 No'lu L Tipi Cezaevi

 

Adalet bakanıyla görüştüler

Ziyaret sırasında heyetin Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Adalet Bakan Yardımcısı Ramazan Can ve Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürü Enis Yavuz Yıldırım'ın yanı sıra Adalet ve Dışişleri Bakanlıklarından üst düzey yetkililerle görüş alışverişinde bulunduğu bildirildi.

Ziyaretin sonunda heyetin ön gözlemlerini Türk yetkililere sunduğu ifade edilen CPT açıklamasında ziyarete gelen CPT üyeleri şöyle listelendi: Komite Birinci Başkan Yardımcısı Hans Wolff (Delegasyon Başkanı), İkinci Başkan Yardımcısı Therese Rytter, Juan Carlos Da Silva Ochoa ve Marie Kmecová. Bu heyete yönetici sekreter Hugh Chetwynd ile CPT Sekretaryasından Elvin Aliyev ve Monica Martinez’in yanı sıra Belçikalı cezaevi müdürü Jurgen Van Poecke ve Birleşik Krallık’tan tıp doktoru Kate Wood’un eşlik ettiği belirtildi. HABER MERKEZİ

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.