38 aydır hiçbir haber yok

.

.

  • İmralı F Tipi Yüksek Güvenlikli Kapalı Cezaevi’nde 25 yıldır rehin tutulan Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan ile Ömer Hayri Konar, Hamili Yıldırım ve Veysi Aktaş'tan haber alamama hali, 38. ayına girdi.

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'dan 38 aydır haber alınamıyor, hiçbir bilgi verilmiyor. Türk makamlarına yapılan 538 görüş başvurusu da sonuçsuz kaldı. 

Asrın Hukuk Bürosu avukatları, her hafta görüşme talebiyle hem Bursa Cumhuriyet Başsavcılığı hem de İmralı Cezaevi Müdürlüğüne yeni başvurularda bulunuyor. Abdullah Öcalan ile son temasın sağlandığı 25 Mart 2021'den bu yana savcılık ve cezaevine 373’ü avukat, 165’i aile olmak üzere toplam 538 başvuru yapıldı. Tüm bu başvurular, ya yanıtsız bırakıldı ya da gerekçesi belirtilmeyen “disiplin” adı altında verilen cezalar bahane gösterilerek reddedildi.

Avukatları ile en son 7 Ağustos 2019’da görüşen Öcalan'ın ailesiyle yüz yüze görüştüğü en son tarih ise 3 Mart 2020.Öcalan, son olarak 25 Mart 2021'de kardeşi Mehmet Öcalan ile 4-5 dakikadan sonra kesilen bir  telefon görüşmesi yaptı. Bu tarihten sonra hiçbir haber alınamıyor. İmralı’daki bu iletişimsizlik hali, uluslararası hukuk literatüründe “incommunicado” olarak nitelendiriliyor. 

Tutsakların eylemi sürüyor

İmralı'daki mutlak tecrit devam ederken, Kürtler ve dostları 10 Ekim 2023’te “Abdullah Öcalan’a Özgürlük, Kürt Sorununa Çözüm” şiarıyla küresel bir kampanya başlattı. Türk cezaevlerindeki PKK ve PAJK'lı tutsaklar da bu kapsamda 27 Kasım 2023’te dönüşümlü açlık grevi eylemi başlattı. Tutsaklar, Abdullah Öcalan'ın doğum günü olan 4 Nisan itibarıyla eylemlerini farklı bir aşamaya taşıdı. Tutsaklar, açlık grevi eylemini sonlandırarak, mahkemeleri boykot edip telefon ve aile görüşüne çıkmama kararı aldı. Söz konusu eylem tüm cezaevlerinde devam ediyor. 

Tutsak yakınları öncülüğünde 7 kentte tutulan Adalet Nöbeti de geçen hafta sona erdi. Tutsak yakınları öncülüğünde önümüzdeki günlerde farklı eylemler yapılması bekleniyor.

 Kadınlar, 19 Nisan’da Avrupa İşkencenin Önlenmesi Komitesi’ne (CPT) Abdullah Öcalan için dört ay sürecek bir mektup gönderme kampanyası başlattı.

CPT ile görüştüler

Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Riha Milletvekili Ömer Öcalan ile Asrın Hukuk Bürosu avukatlarından Özgür Faik Erol, 18 Nisan’da da CPT yetkilileriyle görüştü. 

CPT kaçınıyor

CPT, dün Brüksel’deki Avrupa Parlamentosu’nda yıllık raporunu açıkladı. CPT Yürütme Sekreteri Hugh Chetwynd, Stêrk TV’nin İmralı’ya dair bir soruyu da yanıtladı. Chetwynd, “Türkiye’yi her ziyaret ettiğimizde bu sorunlar üzerine Türk yetkililerle diyaloğumuz oluyo. Bu özel (gizli) bir diyalogdur. Komite'nin üzerine dikkatle durduğu bir konudur. 2022’deki ziyaretimize ilişkin raporun yayınlanmasını isterdik. Raporun ne zaman yayınlanacağına karar verecek olan Türk makamlarıdır. Yakından takip ettiğimiz bir konudur. Geçen hafta Sayın Öcalan’ın avukatları ile görüştük. Duyarlı olduğumuz bir konudur. Uygun gördüğümüz vakit, bu soruna ilişkin ziyaretimiz olacak” dedi. 

CPT, 2022’deki İmralı ziyaretine ilişkin raporunu henüz açıklamadı. CPT, Şubat 2024’te de Türkiye'ye gitmiş, ancak İmralı’yı ziyaret etmemişti.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.