Büyükşehir'e 3,5 milyar borç

Amed Büyükşehir Belediyesi açıklama

Amed Büyükşehir Belediyesi açıklama

  • Amed Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanları Serra Bucak ve Doğan Hatun, genel borç ile belediye bağlı DİSKİ'nin borcunun toplamının 3 milyar 345 milyon TL olduğunu açıkladı.

Bucak ve Hatun, Sümer Park’ta gazetecilerle bir araya geldi. Eşbaşkan Serra Bucak, belediyedeki incelemelerinin ve hukuki süreçlere dair çalışmalarının sürdüğünü belirterek, "8 yıllık kayyum sürecinde belediye hizmet binamız ve bütün çalışmalarımız başta basın olmak üzere tüm dinamiklere kapalıydı. Bu hali değiştireceğiz. Belediyemizin bütün kapıları, basın başta olmak herkese sonuna kadar açıktır” dedi. Bucak, kent konseyleri ve kent danışma meclisleriyle tüm alanlarda çalışma yürüteceklerini söyledi.

Bucak, kayyumdan geriye kalan ve tespit edebildikleri borç miktarının 2 milyar 438 milyon TL olduğunu kaydetti. Bucak, ihalesi yapılmış ve muhasebe birimlerine yansıyan borcun 3 milyar 640 milyon olduğunu kaydetti. Bucak, söz konusu rakamlarının devam eden işlemler olduğunu sözlerine ekledi. Bucak, 4 dairede kimi ihalelerin yapıldığı, bunların halen muhasebeye yansımadığını ve buna dair çalışmalarının sürdüğünü kaydetti. 

Belediyeye bağlı Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü (DİSKİ) borcunun 907 milyon olduğunu aktaran Bucak, şunları paylaştı: "31 Mart- 8 Nisan arası 411 milyon harcandı. 31 Mart seçimlerinden sonra haksız hukuksuz bir şekilde bir yere sığmayan 411 milyon ödeme yapılmış. Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Daire Başkanlığının net bütçesi 75 milyon 126 bin. Basın Yayın ve Halkla ilişkiler Daire Başkanlığının 25 Mart itibarıyla harcanmış bütçesi 46 milyon 64 bin. Bu bütçenin yüzde 61.32’si. Biz henüz iki haftadır mazbata almışken basın yayın bütçemizin bu kadarı harcanmış. Bu harcamanın yüksek çoğunluğunun seçim dönemi harcamaları olduğunu düşünüyoruz."

Bucak, bazı ödemelerin seçim sonrasına bırakıldığını dile getirdi. 

44 taşınmazı verilmiş

Eşbaşkan Doğan Hatun ise taşınmazlara dair kimi bilgiler paylaştı. Hatun, kayyumun 44 taşınmazı müftülükler, İl Sağlık Müdürlüğü, Gençlik ve Spor Müdürlüğü, İl Kültür Turizm Müdürlüğü, Çınar Valiliğine devredildiğini aktardı. Doğan Hatun, satışı yapılan taşınmaz sayısının 13 olduğunu belirtti. Hatun, "Peyas’ta (Kayapınar) 97 dönüm arazi villa alanı olarak satılmış. Gelirlerin tespiti için çalışmalar sürüyor. 15 adet taşınmaz protokolle devredilmiş" diye konuştu. Söz konusu 15 taşınmazın 12’sinin protokolünün 28 Mart’ta yapıldığına dikkat çeken Doğan Hatun, "Bütün taşınmazlarımızla ilgili avukatlarımız meclis kararlarını irdeliyor. İdari ve hukuksal işlemler başlayacak. Bütün taşınmazları tekrardan halka hizmet edebilecek bir şekilde yürütmeyi hedefliyoruz" dedi. 

Hatun, ayrıca belediyenin 2024 bütçesinin 12 milyar olduğunu ifade etti. 

İtfaiyede araç yok

Eşbaşkan Bucak, itfaiyede çalışır araç bırakılmadığını, yüksek binalara yetişecek merdivenlerinin dahi olmadığını söyledi. Bucak, ulaşıma dair soruya ise, "70 otobüsümüz arızalı. Birçok otobüsümüz farklı yerlere hibe edilmiş. Klimalarımızın neredeyse hiçbiri çalışmıyor” dedi.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.