Hevsel’de çiftçi zor durumda

Toplum/Yaşam Haberleri —

Sedat Ülük

Sedat Ülük

  • Sûr’da yaşayan Sedat Ülük, 14 yaşından bu yana Hevsel Bahçeleri’nde endüstriyel tarıma karşı geleneksel tarım üretimi yapıyor. Ülük, ekonomik krizin Hevsel’deki çiftçiyi zorladığını söyledi.

Amed’in Sûr ilçesinde yaşayan 43 yaşındaki Sedat Ülük, 14 yaşından bu yana UNESCO'nun Dünya Kültür Mirası Listesi’nde yer alan Hevsel Bahçeleri’nde tarım üretiminde yer alıyor. Ülük, endüstriyel tarıma karşı geleneksel tarım üretiminde ısrar ediyor. Buradan elde ettiği ürünleri pazarda satarak geçimini sağlıyor. Son yıllarda yanlış tarım politikaları ve derinleşen ekonomik krizden olumsuz etkilenen çiftçilerden.

 

Sedat Ülük

 

GDO’lu ürünlerin artmasıyla…

Ülük, Genetiği Değiştirilmiş Organizma (GDO) ürünlerinin artmasıyla birlikte organik tarım ürünlerin üretiminin düştüğünü söyledi. Ülük, "Bazen pazardaki müşteriler domateslerin yumuşak olmasından şikayetçi oluyor. Oysa tamamen organik olduğu için öyle oluyor. Organik ürünler pürüzsüz olmuyor. Böcekleri daha çok çekiyor. Eskiden ilaçlama da yoktu. Ürünler daha doğal ve sağlıklıydı. Ama şimdi öyle değil. Ürünler sağlıksız, hormonlu olduğundan tansiyon, şeker ve benzeri birçok hastalık da yaygınlaşmış" diye konuştu. 

Ne tohum ne hasat parası

İktidarın savaş politikaları nedeniyle derinleşen ekonomik krizin de kendilerini olumsuz etkilediğini ve tarım üretimini düşürdüğünü söyleyen Ülük, "Çok zahmet çekiyoruz. Bahçede 1 liraya çıkardığımız ürün dışarıda 10 liraya gidiyor. Ne tohum ne hasat parası çıkıyor. Zaten mazot da epey pahalı. 10 lira olan şey şu an 100 değil, 700 lira olmuş. Biz yine idare etmeye çalışıyoruz" diye kaydetti. 

Hevsel kaderine terk edildi

Dünya Kültür Mirası Listesi’nde yer alan ve listeden çıkma riski bulunan Hevsel Bahçeler’nin kaderine terk edildiğini kaydeden Ülük, "Örneğin boru döşemeye başladılar. Ama tamamlanmadı, yarıda bırakıldı. Projeler hep sözde kaldı. Mesela ‘Dicle Nehri’nin etrafını yapacağız’ deniliyordu, yapılmadı. Buranın yolları da çok kötü. Turistler de çok fazla ziyarete geliyor" ifadelerini kullandı. 

Ülük, Hevsel Bahçeleri’nde organik tarımın sürdürülmesi için korunması gerektiğini ve bu noktada tüm sivil toplum örgütlerinin duyarlı olması gerektiğini söyledi. MA/AMED

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.