NAV-BEL: Gerilimi sonlandırın

Yurt Dışı Haberleri —

Mannheim ırkçılık karşıtı eylem/ foto:Enver Enli

Mannheim ırkçılık karşıtı eylem/ foto:Enver Enli

  • Irkçı saldırı ardından olayların yaşandığı mahallede inisiyatif alarak belediye ve polis ile birlikte aileye gereken yardımı yaptıklarını açıklayan NAV-BEL, hukukun işletilebilmesi ve suçuların yargı önüne çıkartılması için gerilimin düşürülmesi çağrısı yaptı.
  • Türk ırkçılarının saldırıları ardından pek çok provokatif ve talihsiz olayların yaşandığını vurgulayan NAV-BEL, “Herkesi hukuki, insani ve barışçıl çerçeve de hareket etmeye çağırıyoruz” diyerek, Belçika yasalarına saygı göstermeye çağırdı.
  • Kürt halkı, Efrînli ailenin yakılma girişimi ve ulusal/manevi değerlere dönük saldırılara cevaben yaptığı uyarı eylemlerini birçok kentte sonuçlandırdı. Irkçı gruba dahil olup saldırılara katılan kandırılmış bir çocuğu (16 yaşında) arayan Türk cumhurbaşkanı Erdoğan, provokatörlere selam gönderdi. 

Belçika Demokratik Kurdistan Toplulukları Konseyi NAV-BEL, 24 Mart’ta Belçika’nın Leuven kentinde düzenlenen Newroz etkinliğinde dönen bir Kürt ailenin ırkçı saldırıya maruz kalması ve ardında yaşanan gelişmelere ilişkin yazılı bir açıklama yayınladı.

Açıklamada, huzurlu bir Newroz etkinliğinin kutlanmasının ardında evine dönen Kürt ailenin vahşi bir saldırıya maruz kaldığı belirtilerek, “İşgal altındaki Efrîn kentinden göç etmek zorunda kalan Kürt bir aile ve orada yaşayan diğer Suriyeli Kürtler Türk ırkçı ve faşist ülkücü bir grup tarafından kuşatılarak, saldırıya uğradı. Saldırıya maruz kalan aile ve komşuları polisi arayarak yardım istedi. Faşist, ırkçı ülkücü grubun terör saldırısına maruz kalan aile, aynı şekilde yakınlarından da yardım istedi. Olayın duyulmasından sonra ailenin yardımına gelen Kürtlerin karşısına faşist Bozkurtlar çıktı. Bu faşist grup, saatlerce sokaklarda Kürtlere saldırdı. Sonuç olarak çok sayıda Kürt insanımız yaralanmış ve hastanelere kaldırılmıştır” denildi.

Gelişen provokasyonu önlemek ve yaşanan gerilimi azaltmak için olayların yaşandığı mahallede inisiyatif aldıkları kaydedilen açıklamanın devamında şunlar vurgulandı: “Olay günü yaralılar ve saldırıya uğrayan aile ile ilgilendik. Belediye yetkilileri ve polis teşkilatı ile sürekli temas halinde olayları yatıştırma çabasında olduk. Irkçı saldırıyı protesto etmek, gerginliği azaltmak ve toplumumuza barışçıl mesaj vermek için ertesi gün Brüksel’de barışçıl kitlesel bir basın açıklaması yaptık. Irkçı/vahşi saldırının yaşandığı günden bu yana ne yazık ki pek çok provakatif ve talihsiz olaylar yaşandı. NAV-BEL olarak bunu kesinlikle tasvip etmiyoruz. Toplumsal bir kuruluş olarak sürekli yasal çerçevede hareket edilmesi yönünde çağrılarda bulunduk. Toplumsal bir kuruluş olarak, herkesi hukuki, insani ve barışçıl çerçeve de hareket etmeye çağırıyoruz. Bunun dışındaki eylemleri kesinlikle kabul etmiyoruz ve reddediyoruz. Herkesi Belçika devletin yasalarına saygı göstermeye tekrar davet ediyoruz. Son günlerde yaşanan şiddet olaylarını reddediyoruz ve herkesi sükunete davet ediyoruz.” BRÜKSEL

 

* * *

Belçika’ya YARGILA çağrısı

Belçika'nın Heusden-Zolder ilçesinde Kürt ailelere dönük gerçekleşen ırkçı saldırı protesto edildi. Newroz sonrası evlerine döneye çalışan aileyi yakmaya çalışan ırkçıların saldırılarına ve Kürt ulusal/manevi değerlerine yapılan hakarete geçit vermeyeceklerini dile getiren protestocular, “Belçika devletinden bir an önce bu olayın aydınlatılmasını ve sorumluların hukuk önünde hesap vermesini talep ediyoruz” denildi. Belçika’daki Türk ırkçı kalkışma, Almanya, İsviçre, Fransa ve Yunanistan’da protesto edildi.

 

Mannheim / foto: Enver Enli

 

Türk devleti sorumludur

Almanya’da başkent Berlin, Münih, Mannheim, Hannover, Saarbrücken ve Dresden’de yapılan uyarı eylemlerinde hukukun uygulanması suçluların cezalandırılması istendi. Türk MİT’inin toplumu düşmanlaştıran faaliyetlerine dikkat çekilen gösterilerde, ırkçı siyasetin bir Türk devlet siyaseti olduğu vurgulandı. Alman yetkililere de Avrupa’nın demokratik değerlerine sahip çıkmaları çağrısı yapılırken, Kürtlere karşı yapılan saldırılar için tedbir alınması istendi.

Nav-Berlin Eşbaşkanı Hüseyin Yılmaz, protesto gösterisinde yaptığı konuşmada 2’si ağır 6 kişinin yaralandığı saldırıda failin Türk devleti olduğuna dikkat çekti. Hüseyin Yılmaz, “Bu saldırıların arkasında Türk devleti olduğunu hepimiz biliyoruz. Bu ırkçı saldırılara karşı önlem almayan, görmezden gelen başta Belçika devleti ve Avrupa devletlerinin görevlerini, sorumluluklarını yerine getirmeye çağırıyoruz” dedi.

Hukuk önünde hesap soracağız

Münih’te, Almanya Kurdistan Toplulukları Konfederasyonu (KON-MED) tarafından yayımlanan bildiri okundu. Bildiride “Ortada çok ciddi bir katliam girişimi ve tedbirsizlik vardır. Belçika devletinden bir an önce bu olayın aydınlatılmasını ve sorumluların hukuk önünde hesap vermesini talep ediyoruz. Halkımız bilmelidir ki bu saldırıların hesabını hukuk önünde soracağız ve bunun takipçisi olacağız" ifadeleri geçti.  

Üç devlette daha

Fransa, İsviçre ve Yunanistan’da da yapılan gösterilerde Türk ırkçıların yargı önüne çıkarılması ve en ağır şekilde cezalandırılması talep edildi. İsviçre’nin Zürih kenti merkez tren istasyonunda bir araya gelen grup da Belçika’da yapılan saldırıyı yaptıkları basın açıklamasıyla kınadı.

Fransa’nın Draguignan kentinde yaşayan Kürt halkı yaptıkları kitlesel protesto ile Belçika’da yapılan saldırıları kınadı. Yürüyüşte Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın fotoğraflarının bulunduğu flamalar ve PKK bayrakları taşındı.

Yunanistan’ın başkenti Atina’da Kurdistan Demokratik Kültür Merkezi tarafından yapılan yürüyüş çağrısını duyan Türkiyeli Devrimci Örgütler, RiseUpForRojava İnsiyatifi ve Yunan enternasyonaller, akşam saatlerinde Akademiya meydanından Türk Konsolosluğu’na protesto yürüyüşü düzenlendi. HABER MERKEZİ

 

* * *

Erdoğan’dan tahrike devam

Türk Cumhurbaşkanı Erdoğan, olayların durulmaya başlandığı ve Belçika adli makamlarının MİT povokasyonunu incelemeye başladığı dönemde olaylara kullanılan 16 yaşında bir çocuğu arayarak, selamlarını söyledi.

Belçika’nın Hasselt kentinin bir ilçesi olan Heusden-Zolder’de Türk ırkçılarının çocuk yaştaki insanları kullanarak yaptığı olaylara katılan Efe Tapmaz'ı telefonla arayan Erdoğan’ın video görüntüsünü servis eden Anadolu Ajansı (AA) ısmarlama haberini, “Oradaki tüm kardeşlerime selamlarımı, sevgilerimi söyle. Hepsinin gözlerinden öpüyorum” sözleri ile duyurdu. Türk devletinin işin içinde olduğunun itirafı gibi olan görüşmede Erdoğan, Cumhurbaşkanı Dış Politika ve Güvenlik Başdanışmanı Büyükelçi Akif Çağatay Kılıç'ın süreci takip edeceğini bildirdi.

Fidan mı başlattı?

Dünya üzerinde her hangi bir Nükleer varlığa sahip olmayan Türk devletinin Belçika’nın başkenti Brüksel’de yapılan Nükleer Enerji Zirvesine katılan temsilcisi Hakan Fidan, Heusden-Zolder’de yaşanan ırkçı kalkışma öncesinde kendisine Türk toplum temsilcisi diyen kesimlerle görüştü. Irkçı saldırılardan iki gün önce yapılan bu toplantılarda neler konuşulduğu bir muamma. Ancak hemen ardından Belçika’daki ülkücü faşist güruh harekete geçerek provokasyon yapmayı başardı. Türk ırkçılarının küçük yaşta çocukları da kullanıldığı ırkçı kalkışma Kürt toplumunda hezeyana sebep oldu. ANKARA

 

 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.