Kurumlarımızı savunuyoruz

Yurt Dışı Haberleri —

Kürt televizyonlarına yönelik polis baskınına karşı eylem

Kürt televizyonlarına yönelik polis baskınına karşı eylem

  • Avrupa’da onlarca kentte sokağa çıkan Kürtler, dostları ile birlikte Medya Haber ile Stêrk TV stüdyolarının basılması ile Fransa’nın Drancy kentinde Kürtlere dönük gözaltıları protesto etti. Kürt basın yayın kurumları kitlesel olarak sahiplenildi.
  • KCDK-E ve Demokratik Kürt Toplum Merkezlerinin çağrısına uyan Kürtler ve dostları alanları doldurdu. Almanya’daki protesto gösterilerine Die Linke’nin eski milletvekili Martin Dolzer, Anja Flach ve Alman Komünist Partisi’nden Hasan Özkan da katıldı.
  • Anja Flach: “İki Kürt kanalı Türkiye’de Kürtlere karşı yürütülen savaşı yansıtıyor, Türk devletinin Metîna bölgesine yönelik askeri işgal haberlerini de veriyordu. Askeri operasyonların olduğu bir günde iki televizyonun polis tarafından baskına maruz kalması dikkat çekicidir.”

Medya Haber ve Stêrk TV stüdyolarına yapılan korsanvari baskın Avrupa kentlerinde protesto edildi. Almanya, Fransa, Kıbrıs, Yunanistan, İsviçre ve İsveç’in onlarca kentinde meydanlara çıkan Kürtler, haber alma hakkının uluslararası hukukla korunduğuna dikkat çekerek, “Elinizi Medya Haber ve Stêrk TV’den çekin” ve ”Sesimizi kısamayacaksınız” mesajını verdi.

Gece yarısı 01:30’da başlayarak 4 saat süren baskının Fransız Ulusal Terörle Mücadele Savcılığı’nın (PNAT) talebi ile gerçekleştirildiğini açıklayan Belçika Federal Savcılığı baskının neden gece yarısı yapıldığına dair bir bilgi vermedi. Yayını sağlayan teknik alt yapının zarar gördüğü ve kapıların kırılması şeklinde sürdürülen baskın hakkında aynı gün açıklama yapan yayıncı kuruluş yöneticileri, “Bizler burada basın yayın faaliyeti yapıyoruz. Çalışmalarımız alenidir, stüdyo kapılarımız herkese açıktır. Polis başta olmak üzere herkes istediği zaman stüdyo ve ofislerimize gelebilir ve buradaki faaliyetlerimizi takip edebilir” diyerek baskının şekli ve yapılış saati konusunda kınama yayınlamışlardı.

Hände weg von Medya Haber und StêrkTV

Avrupa’da yaşayan Kurdistanlıların oluşturduğu başta KCDK-E olmak üzere Demokratik Kürt Toplum Merkezlerinin çağrıları ile 6 ülkede onlarca kentte protesto amaçlı eylem ve etkinlikler düzenlendi. Gece yarısı baskınının haberinin duyulması ardınan Almanya’nın Berlin, Stuttgart, Frankfurt, Saarbrücken ve Hamburg kentleri başta olmak üzere bir çok yerleşim biriminde protesto gösterisi düzenlendi.  

Stuttgart kentinde Stuttgart Demokratik Kürt Toplum Merkezi (DKTM), saldırıları protesto etti. Belçika Konsolosluğu önünde bir araya gelen Kurdistanlılar ve dostları, Belçika ve Fransa devletlerinin saldırılarına tepki gösterdi. Stuttgart Demokratik Kürt Toplum Merkezi Eşbaşkanı Mesut Dağhan eylemde özgür basının misyonunu anlattı. Almanya Kurdistanlı Toplumlar Konfederasyonu (KON-MED) adına yapılan açıklamada da Belçika yetkililerine “Bu anti-demokratik yöntemlerden vazgeç” çağrısı yapıldı.

Frankfurt Hauptbahnhof önünde FCDK-KAWA ve TJK-E Hessen’in organizesiyle bir araya gelen Kurdistanlılar Özgür Basın’a saldırıları kınadı. Eylemde FCDK KAWA’nın hazırladığı basın bildirisi okundu, Eşbaşkanı Mehmet Çopan, “Sesimizi kısamayacaklar, asla böyle bir şeyi kabul etmeyeceğiz” vurgusunda bulundu.

Saarbrücken

Saarbrücken kentinde Europa Galerie önünde onlarca kişi protesto gerçekleştirdi. KCDK-E bildirisinin okunduğu eylemde sık sık “Özgür Basın susturulamaz” sloganı atıldı.

Hamburg Hauptbahnhof’ta Kürtler ve dostları ortak protesto gerçekleştirdi. Eylemciler “Hände weg von Medya Haber und StêrkTV” (Elinizi Medya Haber ve Stêrk TV’den çekin) pankart ve dövizlerini taşıdı. Yapılan protesto eyleminde Alman Die Linke önceki dönem milletvekili Martin Dolzer, Anja Flach ve Alman Komünist Partisi’nden Hasan Özkan konuştu.

Anja Flach, polis baskının Türk devletinin Metina’ya yönelik işgal saldırısı ile eşzamanlı olmasının dikkat çekici olduğunu ifade etti. Anja Flach: “İki Kürt kanalı Belçika polisi tarafından saldırıya uğradı. Polis gece yarısı gelip kapıları kırdı, elektrik kablolarını kesti. Bu kanallar Türkiye’de Kürtlere karşı yürütülen savaşı yansıtıyor. Kürtçe ve Türkçe dillerinde yayın yapan bu iki televizyon kanalı, aynı zamanda Türk devletinin Başûrê Kurdistan’daki Metîna bölgesine yönelik askeri işgal haberlerini de veriyordu. Askeri operasyonların olduğu bir günde bu iki televizyonun polis tarafından baskına maruz kalması dikkat çekicidir.”

Martin Dolzer ise Türk devletinin saldırıları nedeniyle Kürtlerin Avrupa’ya göç ettiğini ancak Avrupa’da da kriminalizasyon politikalarına maruz kaldığını belirtti. Medya Haber ve Stêrk TV stüdyolarına polis baskını sonrası Paris Drancy Derneği’ne polis baskını olduğunu anımsatan Martin Dolzer, her iki baskın arasındaki ilişkiye vurgu yaptı.

Geri adım atmayacağız

Fransa’nın talebi ile gerçekleştiği belirtilen ve aynı gün içerisinde Drancy’de Kürt kurumları basılarak 8 kişinin gözaltına alındığı Fransa’da da protesto gösterileri yapıldı. CDK-F ve TJK-F’nin çağrıları ile meydanlara inen Kürtler ve dostları hem Kürtler dönük kriminalizasyon çabalarını hem de Medya Haber ve Stêrk TV’ye dönük gece baskınını protesto etti.  

Fransa'nın başkenti Paris'te Stêrk TV, Medya Haber TV ve Drancy derneğine yönelik yapılan baskın ve gözaltılar Republique meydanında protesto edildi. Baskı politikalarının Kürt halkını korkutmadığı aksine güçlendirdiğini vurguladı. CDK-F adına açıklama yapan Şahin Polat: “Halkımızın tepkisi yılmadığımızın ispatıdır. Bütün alanlarda Kürt halkı ve dostları alanlara çıkmış durumda ve geri adım attıramayacaklar. Bu tür operasyonlar ile bizim direnişimizi kırmaya çalışıyorlar ama geri adım atmayacağız. Bizim için artık varlık yokluk sorunudur. Haklarımızdan asla vazgeçmeyeceğiz.”

Eylem sırasında Fransızca bildiriler dağıtıldı ve 27 Nisan günü yapılacak yürüyüş için çağrıda bulunuldu. 

Marsilya kentinde yaşayan Kurdistanlılar, Canabiere’de bir araya geldi. Marsilya DKTM Eşbaşkanı Enes Karlıova, Kürt basınına dönük saldırıların temelinde Kürtlere yönelik saldırıların olduğunu ifade etti. Karlıova, “Ne yaparsanız yapın Kürtlerin iradesini kıramaz, mücadelesinin önünü alamazsınız. Bizler Fransa’nın Türk devleti ile olan kirli ilişkilerini biliyoruz. Bizi aydınlatan basınımızdan elinizi çekin” dedi.

Hepsi birbiri ile bağlantılı 

İsviçre’nin Winterthur kentinde İsviçre Demokratik Kürt Konseyi (CDK-S) çağrısı üzerine merkez tren istasyonu önünde bir araya gelen Kürdistanlılar, Stêrk TV ve Medya Haber stüdyolarına yapılan baskını kınadı. Winterthur Demokratik Kürt Toplum Merkezi Eşbaşkanı Coşkun Dersim, Kürt basın organlarına yapılan saldırının Metîna’ya yönelik saldırıyla ilgili olduğunu dile getirerek “Kimse bize ‘bunlar birbiriyle alakalı değil’ demesin. İşgal saldırılarını dünyaya duyuran basın kurumlarımıza saldırı bütün bir konseptin devamıdır. Özgür basın bizim gözümüz kulağımızdır. Bu saldırılara karşı her zaman özgür basın emekçilerinin yanında olacağız” dedi.

Amed HDP eski milletvekili Musa Farisoğulları da saldırılara tepki gösterdi. Farisoğulları, “Komplocu güçler bilsin ki halkımız 50 yıldır olağanüstü direniyor. Bundan sonrada direnecek” ifadelerini kullandı. 

Bellinzona kentinde merkez tren istasyonu önünde bir araya gelen Kurdistanlılar, saldırıları protesto etti. Eylemde konuşan Bellinzona Demokratik Kürt Toplum Merkezi Eşbaşkanı Recep Akkamış, "Bu baskınların yansıra Medya Savunma Alanları'na yönelik  başlatılan kirli savaş bütün insanlığa yapılmış bir savaştır ve bu savaş DAİŞ’e karşı direnen onurlu savaşçılara yönelik yapılmıştır. Türk devletiyle eş güdümlü olarak Belçika hükümetinin özgür basına karşı gerçekleştirdiği operasyon hukuksuz ve kriminaldir” dedi.

Solothurn Demokratik Kürt Toplum Merkezi'nin (CDK-SO) çağrısıyla merkez tren istasyonu önünde düzenlenen eylemde konuşan Emrullah Bingül, “Daha dün DAİŞ barbarlığına karşı mücadele ederek Avrupa'nın bu beladan kurtulmasını sağlayan Kürt halkının kendisidir. Kürt halkı ve dostları olarak yeni yüzyılda yeni bir işgal ve katliama izin vermeyeceğimiz gibi yine kurumlarımızı hedef alan bu saldırılara karşı tüm demokratik haklarımızı kullanarak kazanımlarımıza sahip çıkacağız" diye konuştu.

Riseup4Rojava

Yunanistan’ın başkenti Atina’da Belçika’da Kürt basın kurumlarına ve Fransa’da Kürtlerin tutuklanmasına karşı yürüyüş düzenlendi. DKTM öncülüğünde gerçekleştirilen eyleme Kurdistanlılar ve Yunanlıların yanı sıra Riseup4Rojava (Rojava İçin Ayağa Kalk) Yunanistan İnisiyatifi katıldı. Saat 18:00’da Akademia Meydanı’ndan Belçika Konsolosluğu’na yürüyen kitle, yer yer Yunan polisinin engellemeleriyle karşılaştı, buna rağmen konsolosluk önüne gelindi.

Kıbrıs’ın Limasol kentinde Kürt halkı ile dostları Stêrk TV ve Medya Haber TV’ye yapılan baskını protesto etti. Teofilos Kürt Kültür Merkezi önünde bir araya gelen eylemciler, Limasol Belediyesi önüne kadar yürüdü. Limasol Belediyesi’nin önünde yürüyüşü mitinge dönüştüren eylemciler burada açıklama yaptı. İngilizce okunan bildirinin ardından sloganlar eşliğinde eylem son buldu.

Avusturya’nın başkenti Viyana’da Demokratik Kürt Toplum Merkezi’nin (DKTM) organize ettiği eyleme Kurdistanlılar ve dostları katıldı. “Belçika gerçeği bastıramazsın“, "Belçika despotizmini durdurun! Basın özgürlüğü ve demokrasi için!“ ve "Sansür ve baskıya karşı: Kürt medyası ile dayanışma“ flamalarının taşındığı eylemde, “Özgür basın susturulamaz” sloganı atıldı. Yapılan açıklamanın ardından Belçika Konsolosluğu’na dosya verildi ve derhal “Kürtlerin kriminalizasyonuna son verilmesi” istendi. HABER MERKEZİ

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.