Yağış altında üç ateş

Dîgor Newroz/Foto:MA

Dîgor Newroz/Foto:MA

  • Kar ve yağmur yağışına rağmen Çewlîg'in Kanîreş (Karlıova), Qers’in Dîgor, Şirnex'in Qileban (Uludere) ilçelerinde, Newroz ateşi yakıldı, kutlamalar yapıldı.
  • Dîgor'da konuşan DEM Parti Grup Başkanvekili Gülistan Kılıç Koçyiğit, diğer partilerdeki 'kürt kökenliler' için halkı uyardı: "Bunlara değil oy, selam bile yok selam! Tek Kürt oyu gitmesin.”

Bu yıl, “Rabe dema azadî û serkeftine ye” şiarıyla 57 merkezde 10 güne yayılan Newroz kutlamalarının dünkü adresleri, Kuzey kurdistan'ın üç önemli ilçesi olan Kanîreş. Dhigor ve Qileban'dı.

Çewlîg’in Kanirêş ilçesinde (Karlıova) yurttaşlar, sabahın erken saatlerinden itibaren alana gelmeye başladı. Kanirêş’de 12 yılın ardından düzenlenen Newroz’a, Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Mêrdîn Milletvekili Saliha Aydeniz, Çewlîg Milletvekili Ömer Faruk Hülakü, Çewlîg Belediyesi Eşbaşkan Adayları Çiçek Ariç ve Aydın Bürçün, Kanirêş Belediyesi Eşbaşkan Adayları Zühre Eroğlu ile Mehmet Genç katıldı. Saygı duruşunun ardından Newroz ateşi büyük bir coşku ve “Bijî Serok Apo” sloganı eşliğinde yakıldı. 

Ateşin yakılmasının ardından konuşan Eşbaşkan Adayı Zühre Eroğlu, soğuk hava ve kar yağışına rağmen alanda oldukları için halka teşekkür etti. Eroğlu, “Kanirêş halkı dirençlidir, başarmak için her şeyi yapar. Burada daha insanca yaşamak için hep birlikte onlardan bizim olanı alacağız, hep birlikte belediyeyi yöneteceğiz. 31 Mart gecesi burada halaya duracağız” dedi.

Daha sonra DEM Parti Çewlîg Milletvekili Ömer Faruk Hülakü, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın 2013 Newroz’undaki mesajını okudu. Söz alan DEM Parti Mêrdîn Milletvekili Saliha Aydeniz, “Bugün bu karın altında bir kez daha iradenizi gösterip alanı doldurdunuz. ‘Kürtlerin iradesini kırdık’ diyenler, bu alana iyi baksın. Newroz ateşini sonuna kadar harlayacağız” dedi. 

Newroz alanına Selahattin Demirtaş’ın atkısıyla girmek isteyen bir yurttaşın engellendiğini ve Demirtaş’ın “terörist” ilan edildiğini kaydeden Aydeniz, şunları söyledi: “Onları cezaevlerine atanlar teröristir. Kürtlerin dilini, statüsünü kabul etmeyenler, belediyelerimize kayyum atayanlar teröristtir.”

Konuşmaların ardından Newroz kutlaması sanatçılar Mizgin Turan ve Deniz Esmer’in söylediği şarkılarla sürdü. Yüzlerce kişi soğuk hava ve kar yağışına rağmen halaya durdu. Newroz kutlaması halaylarla son buldu. 

 

 

QILEBAN

Şirnex’in Qileban (Uludere) ilçesindeki kutlamaya, DEM Parti Amed Milletvekili Adalet Kaya, Şirnex Milletvekili Zeki İrmez, Tevgera Jinen Azad (TJA), Barış Anneleri ile yüzlerce Qilebanlı yurttaş katıldı. Bir gün öncesinde Newroz alanı DEM Parti bayraklarıyla süslendi. Geceden itibaren yağan sağanak yağışa rağmen kadınlar yöresel kıyafetleriyle; gençler ise şal û şepik giyerek alana giriş yaptı. Sarı, kırmızı ve yeşil renklerini kuşanan Qilebanlılar, yağmur altında halaya durdu.

DEM Parti Qileban Belediyesi Eşbaşkan Adayları Feride Ender ve Ali Ürek, halkı selamladı. Ürek de, “Newroz’un coşkusu ve enerjisiyle kazanacağız” dedi. Ardından konuşan DEM Parti Şirnex İl Eşbaşkanı Abdullah Güngen, 31 Mart seçimlerine dikkat çekerek, “Çok fazla zamanımız kalmadı. Dosta düşmana kendimizi ve irademizi göstermeliyiz” diye seslendi.

Son olarak konuşan DEM Parti Amed Milletvekili Adalet Kaya ise şunları söyledi: "Newroz, Kürt ulusunun uyanışı ve inşasıdır. Gençlerin kalbinde özgürlüktür. Newroz, direnişle kendini inşa etmedir. Toprağımızda dilimiz,. kimliğimizi, kültürümüz inkar ediliyor; yaşama hakkımız yok ediliyor. Buradan bir kez daha söylüyoruz; isyanımızı, direnişimi kıramazsınız, varlığımızı yok edemezsiniz. Halkımızla birlikte bu saldırıları boşa çıkaracağız.”

Konuşmaların ardından Newroz ateşi yakıldı. Newroz ateşi yakılırken, yüzlerce kişi hep bir ağızdan, “Bijî Serok Apo” sloganı attı. Ardından sanatçılar Hozan Şervan, Hozan Ercan ile Hozan Cesim sahne aldı. Newroz, seslendirilen şarkılar eşliğinde çekilen halaylarla son buldu. 

 

 

DÎGOR

Millet Caddesi’ndeki kutlamaya DEM Parti Grup Başkanvekili Gülistan Kılıç Koçyiğit, Qers DEM Parti İl Örgütü, Qers ve Dîgor Belediye Eşbaşkan adayları ve çok sayıda kişi katıldı. Kar yağışına rağmen yüzlerce kişi Newroz’a katıldı. Kadınlar yöresel elbiseleri ve çocuklarıyla birlikte Newroz alanına gelirken, Newroz’a katılan yurttaşlar, çalınan şarkılar eşliğinde halay çekti.

Saygı duruşuyla başlayan Newroz’da ilk olarak Tevgera Jinên Azad (TJA) aktivisti Rosa İldan, konuştu. Soğuk havaya rağmen halkın Newroz’a geldiğini belirten İldan, “Dîgor yaşamın anlamı, mücadelenin ve direnişin başladığı alanlardan biridir. Halkımızın direniş hafızasını sonuna kadar taşıyacağına inanıyoruz” dedi.

Daha sora DEM Parti Grup Başkanvekili Gülistan Kılıç Koçyiğit konuştu. Hava koşullarına dikkat çeken Koçyiğit, “Güneşli günlerde herkes gelir; mesele karda kışta gelmektir. Newroz özgürlük, direniş ve barıştır. Kürt halkının eşitlik, statü ve varlık sorunu var. Ret, inkar ve asimilasyon kıskacına alınmış, bir halk gerçeği var. İşte artık yüzyılı geride bıraktık. Yeni bir yüzyıl başlıyor. Yüzyıllık ret ve inkar politikası iflas etmiştir. Kilit üstüne kilit vurdukları Sayın Öcalan, Kürt sorunun birinci muhtabıdır. Onun için bu tecrit ortadan kalkmalıdır” şeklinde konuştu.

Türk Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın sabah akşam Kurdistan’a ‘teröristan’ dediğini ve yeni bir savaşın fitilini ateşlediğini belirten Koçyiğit, "Buradan söyleyeyim; Kurdistan, ülkemizdir, vatanımızdır. Biz dört parçadaki ve dünyadaki Kürtler bir arada eşit ve özgür yaşamak istiyoruz. Kürtleri yok sayan anlayışlara geçit vermedik. Bundan sonra da vermeyeceğiz” dedi.

Ankara’da Türk olup Kurdistan’a gelince Kürtlüğünü hatırlayanlar konusunda halkı uyaran Koçyiğit, şunların altını çizdi: "Bunlara değil oy, selam bile yok selam! Bu seçimde AKP’ye verdiğiniz her oy JİTEM ittifakına gidecek. AKP’ye verdiğiniz her oy, faili meçhullerin faili olan Ağar ve Çiller’e gidecek. AKP’ye verdiğiniz her oy MHP’ye, tanka ve topa gidecek. Tek bir Kürt'ün oyu bunlara gitmesin. Kürtlerin oyu DEM Parti’nin ağacında buluşsun. DEM Parti’yi büyütsün. Halkımızın mücadelesini büyütsün.”

Konuşmaların ardından sanatçı Ayşe Şefaqî ve Adil Şerzat sahne aldı. Halk, kar ve yağmura rağmen şarkılara eşlik ederek, halaylarla alanı ısıttı. Newroz, şarkılar eşliğinde son buldu. HABER MERKEZİ

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.