Taksim'e yasa dışı yasak

1 Mayıs çağrı

1 Mayıs çağrı

  • AYM’nin Taksim’e ilişkin verdiği ihlal kararına rağmen Türk İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya da İstanbul Valiliğinin yasak kararını savundu. DİSK, yasağa rağmen ısrarını sürdürüyor. DEM Parti Emek Komisyonu da 1 Mayıs’ta Taksim’de olacaklarını belirterek, "İstanbul Valisi’nin vermiş olduğu yasak kararını tanımıyoruz" dedi.

Sendika ve konfederasyonların 1 Mayıs’ı Taksim’de kutlamak için yaptıkları başvuru, İstanbul Valiliği tarafından Anayasa, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi, İLO Sözleşmeleri, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi ve Anayasa Mahkemesi kararları yok sayılarak reddedildi ve Taksim Meydanı yasaklandı. Türk İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya da 1 Mayıs’ta Taksim’de bir araya gelinmesine izin vermeyeceklerini açıkladı. Yerlikaya, "Bu yıl bir konfederasyon ve bazı sendikalar Taksim çağrısı yaptılar. Oysa kendilerine bu taleplerine izin verilmeyeceği İstanbul Valiliği tarafından iletildi. Taksim Meydanı toplantı ve yürüyüş için belirtilen güzergahlar arasında değildir" dedi.

AYM Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) ile Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu'nun (KESK) başvurusu üzerine 5 ay önce hak ihlali kararı vermişti. Anayasa Mahkemesi, 2023'te Taksim'de kutlama yapılmasının engellenmesinin Anayasa'nın 34. maddesinde güvence altına alınan 'toplantı ve gösteri yürüyüşü düzenleme hakkının engellenmesi’ olduğuna hükmetmişti. Kararda, meydanın, ‘emekçilerin ortak hafızasının varlığı olduğu’ belirtiliyordu. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM) 27 Kasım 2012 tarihli kararında da 1 Mayıs 2008’de Taksim Meydanı'nda kutlama yapılmasının engellenmesi dolayısıyla ihlal kararı vermişti.

Taksim yasağını kaldırın

İHD İstanbul Şubesi, başta Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya ve İstanbul Valisi Davut Gül olmak üzere yetkilileri, emekçilerin sesini duymaya, hukuka uygun davranmaya, mahkeme kararlarının gereğini yerine getirerek yasağı kaldırmaya, Taksim Meydanı’nı 1 Mayıs kutlamalarına açmaya çağırdı. İHD açıklamasında şunlar belirtildi: “2007 ve 2008 yıllarında 1 Mayıs’ta Taksim’e çıkan tüm yollar çelik bariyerle ve polis barikatları ile kapatılmış, Taksim’de 1 Mayıs kutlaması yapmak isteyen emekçiler ve tüm toplumsal kesimler engellenmiş, üzerlerine gaz bombaları atılmış ve çok sayıda kişi polis şiddetine maruz kalmış, gözaltına alınmıştı. 2009'da ise 1 Mayıs'ın, 'Emek ve Dayanışma Günü' adıyla tatil olmasına ilişkin kanun tasarısı, 22 Nisan günü Türkiye Meclisi Genel Kurulu’nda kabul edildi ve yine polis bariyerleri ve barikatları ile katılımın engellenmesine rağmen 5 binden fazla kişi, Taksim meydanında 1 Mayıs'ı kutladı. İktidar tarafından güvenlik güçleri eliyle engellenmeyen 2010, 2011, 2012 yıllarında da 1 Mayıs kutlamaları hiçbir sorun yaşanmadan coşkulu bir şekilde Taksim’de yapıldı. 2013’te ise İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, metro inşaat çalışmalarını bahane ederek Taksim’i bir kez daha yasakladı. 2013'ten beri Anayasa başta olmak üzere hukuk ayaklar altına alınarak Taksim, işçiye ve emekçiye kapatıldı. İşçilerin ve emekçilerin 1 Mayıs'ı kendi belirledikleri, kentlerin en merkezi meydanlarında, İstanbul'da da Taksim'de kutlama hakları vardır, Taksim yasağı kaldırılsın.”

DİSK’ten Taksim açıklaması

DİSK, AYM'nin Taksim Meydanı’nın işçilere yasaklanmasına karşı verdiği ihlal kararını hatırlatarak, 1 Mayıs için çağrı yaptı. DİSK’in resmi X hesabında yapılan paylaşımda AYM’nin kararından, "...idarenin yasaklama ve dolayısıyla müdahale gerekçelerinden biri, İstanbul'da yapılacak toplantı ve gösteri yürüyüşleri alanları içinde Taksim Meydanı'nın yer almamasıdır. Ancak toplantı ve gösteri yürüyüşünün düzenlenmesindeki hedeflenen amaçlara ulaşabilmesi için mekânın önemi gözetildiğinde mekân seçme serbestîsinin kategorik olarak yasaklanması Anayasa bakımından kabul edilemez bulunmuştur” ifadelerine yer verildi. Paylaşımın devamında ise "Kendisini o kültürün bir parçası olarak gören her kişinin 1 Mayıs günlerinde Taksim Meydanı'nın ifade ettiği anlamı doğrudan tecrübe etmek ve edindiği tecrübeyi kuşaklar boyunca aktarmak için orada bulunma hakkı vardır. 1 Mayıs'ın Taksim Meydanı ile özdeşleşmesi nedeniyle anılan mekânın sınırlanması, aktarılmak istenen düşüncenin de sınırlanmasına neden olmaktadır" denildi.

 

 

DEM Parti: Taksim’deyiz

Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Emek Komisyonu ve DEM Parti İl Örgütü, dün Beyoğlu’nda bulunan il binalarında 1 Mayıs’a ilişkin basın toplantısı gerçekleştirdi. Basın metnini DEM Parti Eşbaşkan Yardımcısı Sevtap Akdağ okudu. Akdağ, “AKP, 23 yıllık iktidarında emeğimizi, yaşamlarımızı hiç olmadığı kadar değersizleştirdi. Ekonomi bir avuç yandaş ve sermayedar için büyürken, yoksulluk hiç olmadığı kadar arttı. Bu yoksulluktan en büyük payı kadınlar, gençler, işçiler ve emekçiler aldı” dedi. 

Artık yeter diyoruz

31 Mart yerel seçim sonuçlarını hatırlatan Akdağ, değişimin mümkün olduğunu ifade ederek, 1 Mayıs’ta dile getirecekleri talepleri şöyle sıraladı: “İşçileri, emekçileri, emeklileri, gençleri; yoksulluğa, açlığa, işsizliğe, borç batağına ve güvencesizliğe mahkûm eden, ülkenin sırtında kamburlaşıp ağır bir yüke dönüşen bu sömürü düzenine artık yeter diyoruz. Sermaye ile el ele verip, işçi cinayetlerini ‘kader’e bağlayarak, kendi sorumluluklarının üzerini örtenlere artık yeter diyoruz. Birlikte yaşam umudumuzu tehdit edenlere, vergilerimizle oluşturulan bütçe kaynaklarını, halklarımızı sonsuz bir şiddet ve yoksulluk sarmalına iten savaşlara harcayanlara artık yeter diyoruz. Hapishaneleri soran, sorgulayan, hak ve özgürlük talebini dile getiren on binlerce insanımız için toplama kampına çevirenlere artık yeter diyoruz. Barışı, umudu değil çözümsüzlüğü dayatan Kürt düşmanı bu harami düzenine artık yeter diyoruz. Tecride, cins kırımına dönüşen kadın katliamlarına ve doğanın talanına edî bese diyoruz.”

Yasağı tanımıyoruz

İstanbul Valiliğinin 1 Mayıs Taksim yasağını hatırlatan Akdağ, yasak kararına tepki gösterdi. “1 Mayıs’ta Taksim’i yasaklamak, başta Kürt sorunu olmak üzere ülkenin tüm sorunlarını, şiddetle, baskıyla daha da derinleştiren iktidarın son hamlesidir” diyen Akdağ, yasak kararını tanımadıklarını belirtti. 

DEM Parti İstanbul Eşbaşkanı Murat Kalmaz da “Emek sömürüsüne, yaşanan çatışmalara, tecride, işçi kıyımına karşı bütün halkımızı, emekçileri, 1 Mayıs’ta Taksim’e davet ediyoruz. Gelin omuz omuza 1 Mayıs’ı Taksim Meydanı’nda kutlayalım” çağrısı yaptı. 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.