Pazardan eli boş dönüyorlar

Kadın Haberleri —

Pazar

Pazar

  • Pazar tezgahlarından eli boş dönen kadınlar, kırmızı et ve meyve alamıyor. Sadece temel sebzeleri alabilen kadınlar, “Zenginler daha zengin olurken yoksul insanlar ölsün mü?” sözleriyle ekonomik krize tepki gösteriyor.

AKP devletinin savaş politikaları halkı yoksullaştırırken, özellikle Kurdistan kentlerindeki uygulamaları derin kriz yaşıyor. Tarım ve hayvancılık kenti olan Mêrdîn’in en büyük en büyük ilçesi Qoser’de (Kızıltepe) tablo yoksulluğun boyutlarını yansıtıyor.

Jinnews muhabiri Öznur Değer, Qoser pazarlarının yolunu tutarak ekonomik krizi en net şekilde özetleyen kadınların yaptığı (yapamadığı) alışverişi sordu. 63 yaşındaki Makbule Önder, aylık bin TL ile geçinmeye çalıştığını söyledi.

 

Makbule Önder

 

İlaç paramı kim ödeyecek?

“Pazara 300 TL ile geldim ama bu parayla ne alabilirim ki? Bir kilo asma yaprağı 150 TL. Ne alacağım ne alamayacağım? Şeker hastasıyım, tansiyon hastasıyım iğnelere ilaçlara 48 bin TL ödemek zorunda kalıyorum. Bunu nasıl ödeyeceğim?” diyen Önder, artık değişimin olması gerektiğini ifade etti.

 

Selwa Omer
Şükriye Ballıbey

500 TL sadece bir akşam yemeği

Selwa Omer (48) ve Şükriye Ballıbey (52), 500 TL ile pazara geldiklerini, aldıklarının ancak bir akşam yemeğini karşıladığını belirtti. Kadınlar, “Meyve alamıyoruz. Et alamıyoruz. Kırmızı eti yılda bir defa Kurban Bayramı'nda yiyebiliyoruz. Tavuğu ise iki ayda bir alabiliyoruz. Fiyatların düşmesini istiyoruz” dedi.

 

Münevver Yusuf

 

Zengin daha zengin oluyor

Aylık bin 200 TL ile 4 kişilik bir aileyi geçindiğini söyleyen Münevver Yusuf (54), şöyle devam etti: “Pazara 500 TL ile geldim. Et, soğan, patates ve domates aldım, bir kuruşum kalmadı. Çilek, salatalık alamadım. Bir yıldır kırmızı et yiyemiyoruz, tavuk eti yiyoruz. Kardeşlerim bana destek oluyor. Fakirler ölüyor, zenginler ise daha zengin oluyor.”

 

Bedia Ertaş

 

Geçinemiyoruz, ölelim mi?

“Her şey bedava! Kayısının kilosu 50 TL. Domates 25, biber 40 TL. Yoksul insanlar ölsünler mi?” sözleriyle fiyatlara tepki gösteren Bedia Ertaş, sadece domates, biber, patlıcan, soğan, patates gibi temel sebzeler alabildiğini kaydetti.

Esma Ok da 4 bin TL ev kirası ödediğini ve 6 kişinin 15 bin TL ile geçinmeye çalıştığını belirtti. MÊRDÎN

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.