11 yıldır çözüm üretiyorlar

Kadın Haberleri —

Fehîme Hemo

Fehîme Hemo

  • Şêxmeqsûd ve Eşrefiyêli kadınlar, Suriye’deki kadınlara ulaşmak, sorunlarını çözmek ve cinsiyet eşitliği ilkesinde eğitmek için çalışmalarını sürdürüyor. Kongra Star Halep Koordinasyon Üyesi Fehîme Hemo, 2013’den bu yana kurdukları 3 meclis, 46 komün ve 4 kadın evi ile her kadına ses verdiklerini söyledi.

Halep’in Şêxmeqsûd ve Eşrefiye mahallelerinde kadın örgütlenmesi, kadın komünlerinin yanı sıra kadın evi, kadın meclisi ve kadın komiteleriyle daha da güçlü bir örgütlenmeye gidiyor. Örgütlenmenin temeli ise Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın 1990’lı yıllarda Halep’e geldiği dönemde atıldı.

2011 yılında Hakların Baharı ile birlikte Suriye’de de kriz patlak vermiş ve 2013 yılında Gulê Selmo’nun şehit düşmesiyle, kadınlar artık örgütlenmeye gitti. Kongra Star Halep Koordinasyon Üyesi Fehîme Hemo, bu kapsamda 2013’te Kadın Evi’ni açtıklarını ve 2013-2014 arasında Arap kadınları da faaliyetlere dahil ettiklerini söyledi.

O dönem Kongra Star’ın daha iyi bir şekilde örgütlenmesi için komün, meclis ve komite oluşturulmasına ihtiyaç duyduğunu ANF’ye anlatan Fehîme Hemo, 2015 yılında kadın komünlerinin kurulması ardından 3 kadın meclisinin açıldığını ifade etti.

3 meclis, 46 komün

Şehîd Rûken Zerdeşt Meclisi’nde 10, Şehîd Gulê Selmo Meclisi’nde 13 ve Şehîd Şîlan Kobanê Meclisi’nde 23 kadın komünün bulunduğu bilgisini veren Fehîme Hemo, her komünün ihtiyaca göre eğitim, sağlık ve gençlik komiteleri kurabileceğini kaydetti.

Bunun yanı sıra açtıkları 4 Kadın Evi’nin kadını ve aileyi Aile Kanunu dahilinde eğitmeyi esas aldığını belirtti ve ekledi: “Kadının Kanunu’nun tam olarak cevap olamadığı durumlar sonucu çıkarılan Aile Kanunu’yla demokratik bir aile yaratmak istiyoruz. Aile Kanunu uygulanmasına rağmen hala çocuk yaşta evlilik ve çok eşliliğin önüne istenilen düzeyde geçemedik.”

Erkeklere eğitim atölyesi

Şehîd Hêzil Kadın Akademisi’nde de erkelerin eğitim göreceği bir atölyeler düzenlediklerini söyleyen Fehîme Hemo, kadın örgütlülüğü güçlendirme ve her kadına ulaşma ilkesi çerçevesinde şu anda 22 Arap kadının eğitim aldığını belirtti. HALEP

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.