1 Mayıs’ta Öcalan özgürlük çağrısı

Yurt Dışı Haberleri —

Bellinzona

Bellinzona

  • Avrupa işçi sendikaları ve sosyalist oluşumların çağrıları ile meydanlarda kutlanan 1 Mayıs emekçileri ve halkları buluşturdu. Kürtlerin kendi pankart ve bayrakları ile katıldığı kutlamalarda Kürt Halk Önderi Öcalan’ın posterleri açıldı, özgürlük çağrısı yinelendi.

HAKAN TÜRKMEN/OSMAN ÇAKIR

Bu yıl da Avrupa’nın birçok kentinde 1 Mayıs işçiler ve sosyalistlerin ortak organizasyonları ile kutlandı. İşçi sendikaları ve sol sosyalist partilerin öncülük ettiği kutlamalar çoğu yerde miting ve yürüyüşlerin yanı sıra festival atmosferinde kutlandı. Bu yılki 1 Mayıs ortak kutlamalarına Kürt emekçiler ve STKlar kendi renkleri ve Kürt Halk Önderi Öcalan’ın pankartları ile katıldı. Almanya, Fransa, İsviçre, Avusturya, Yunanistan, İsveç, İtalya ve Kıbrıs’ta yapılan 1 Mayıs kutlamalarında Kürtler “Öcalan’a Özgürlük ve Kürt Sorununa Demokratik Çözüm” dedi.

Almanya’nın başkenti Berlin’deki 1 Mayıs kutlamaları iki ayrı adreste Rotes Rathaus ve Mariennenplatz meydanlarında kutlandı. Berlin’de 2 gün boyunca süren kutlama, protestolar ve  yürüyüşler olaysız geçti. 1 Mayıs sabahı Berlin’de günün erken saatlerinde başlayan etkinlikler gün boyu devam etti. Kürtlerin “Bijî 1 Gûlan ve Abdullah Öcalan” pankartları ile katıldığı yürüyüş kortejinde Türkiyeli sol örgüt ve kurumlarda kendi renkleri ile hazırdı. 1 Mayıs etkinliklerini diğer bir adresi ise Mariennenplatz meydanındaydı. “MyFest” adıyla organize edilen kutlamalara festival izni verilmese de o şekilde yapıldı.

 

 

Devrimci 1 Mayıs yürüyüşü

1 Mayıs etkinliklerinin bir diğer adresi ise 1987 yılından günümüze ''Devrimci 1 Mayıs'' ismiyle yapılan antifaşist grupların organize ettiği yürüyüş oldu. Bu yıl “Şirketlerin yetkilerini devre dışı bırakın! Savaş çığırtkanlarını silahsızlandırın! Kapitalizmi parçalayın!” şiarıyla yapılan kutlama  yürüyüş ve ardınan konser ile başladı. Devrimci 1 Mayıs yürüyüşüne çok sayıda antifaşist grup, Migrantifa, TekoJIN, TCŞ, YXK, JXK, Enternasyonalist Gençlik Komini, Young Struggle ve çok sayıda gençlik grupları katıldı.

Öcalan’ın posteri asıldı

Kürt gençlik hareketleri 'Zenginler Savaş İstiyor' pankartı ile yürüyerek kortejlerinde Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’nın tecrit durumuna dikkat çekti. Yürüyüş güzergahı üzerinde Kürt Halk Önderi’nin büyük bir pankartı asıldı. Almanya’nın Ulm kentinde yapılan kutlamalara Kürtler ve Türkiyeli emek ve sol hareketler damgasını vurdu. Ulm’daki 1 Mayıs kutlamalarına ise 2 binin üzerinde insan katıldı. 

Bündnis Gemeinsam für Vielfalt und Demokratie (Çeşitlilik ve Demokrasi için Birlikte) adlı oluşumun pankartının yer aldığı, şehir içinde yapılan uzun yürüyüşten sonra, yine başlangıç noktası olan DGB Sendika Binası önünde, Weinhof meydanında miting gerçekleştirildi. Mitingte, konuşmalar ve müzik programı yapıldı. Alevi Kültür Merkezi ve Cemevi (AKM) Ulm’un müzik korosu büyük ilgi gördü. Koronun seslendirdiği 1 Mayıs Marşı ve Çav Bella (Bella Ciao) şarkısına tüm kitle eşlik etti.

 

 

'Sosyalizm’de ısrar insan olmakta ısrardır' 

Kürt emekçiler Londra’daki 1 Mayıs kutlamalarına kendi renkleri pankartları ve bayrakları ile katıldı. Londra’da 1 Mayıs dolayısıyla bir araya gelen binlerce kişi Rojava’dan Filistin ve Ukrayna’ya kadar savaşlara, yoksulluğa, emek sömürüsüne, göçmen karşıtlığına karşı sokağa çıktı. Kutlamalara 10 Ekim Öcalan’a özgürlük hamlesi kapsamında katılan Kürtler, Türk faşizmine karşı birlik çağrısı yaptı. Kürt Halk Meclisi ve enternasyonal gruplar, 10 Ekim “Öcalan’a özgürlük Kürt sorununa barışçıl çözüm” hamlesi kapamanın da alanda yerini alırken, KCK, YPG ve Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın flamaları taşındı.

Kürtlerin taşıdığı ve üzerin de Öcalan’ın 'Sosyalizm’de ısrar insan olmakta ısrardır' yazılı pankartı alanda dikkat çekti.

İsviçre’ye Kürt rengi

İsviçre’de sendikal ve göçmen örgütleri öncülüğünde düzenlenen bu yılki 1 Mayıs’ta gelir adaletsizliği protesto edilirken, kortejlerde yer alan Kurdistanlılar, “Abdullah Öcalan'a özgürlük, Kürt sorununa demokratik çözüm” dedi. Avrupa’da en çok Kürt göçünün yaşandığı ülkelerden biri olan İsviçre’de yapılan emek ve dayanışma günü kutlamalarına Kürtlerin yoğun katılımı yaşandı. PKK bayrakları ve Öcalan posterleri ile meydanlara çıkan Kürt emekçiler İmralı tecritini görünür kıldı.

 

Paris
Reims

 

Fransa’da Kürt emekçilerle

Avrupa’da en çok Kürt nüfusun yaşadığı Fransa’nın başta başkent Paris, Marsilya ve Reims olmak üzre Kürtler 1 Mayıs kutlamalarına katıldı. Paris’te Demokratik Güç Birliği’nin çağrısıyla Republique meydanında buluşan Kürt ve Türkiyeli emekçilere Kurdistan Özgürlük Şehitleri anısına saygı duruş ardınan KCDK-E, CDK-F ve Demoktatik Güç Birliği temsilcileri hitap etti. Fransa’nın diğer alanlarındaki etkinlikleri gibi buradaki emek ve dayanışma günü mitingi coşkulu geçti.

Milano
Stockholm
paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.