Zulmü kabul etmeyeceğiz

Şerife Kalkan

Şerife Kalkan

  • Şakran Cezaevi İdare ve Gözlem Kurulu tarafından tahliyesi 11 ay ertelenen kızı Rozerin’in zulme maruz kaldığını söyleyen Şerife Kalkan, “Bu zulmü asla kabul etmeyeceğiz ve buna sessiz kalmayacağız” dedi.

Her gün yeni hak ihlallerinin yaşandığı cezaevlerinde 1 Ocak 2021’den bu yana yürürlükte olan İdare ve Gözlem Kurulu tutsakların tahliyelerini engelleyerek birçok hukuksuzluğa imza atıyor. Bu hukuksuzluğun son örneği İzmir Şakran Kadın Kapalı Cezaevi’nde yaşandı. Yaklaşık 8 yıldır cezaevinde tutulan Rozerin Kalkan (27) 17 Nisan’daki tahliyesi, İdare ve Gözlem Kurulu tarafından “Örgütlü koğuşta kaldığı” gerekçesiyle tahliyesi 11 ay ertelendi. Rozerin’in ailesi, karar sonrası İnsan Hakları Derneği (İHD) Mêrdîn Şubesi’ne başvuruda bulundu.

Mêrdîn’de 11 Ağustos 2016'da evine yapılan baskınla gözaltına alınarak 9 gün boyunca TEM Şube’de gözaltında tutulan Rozerin, burada cinsel işkenceye maruz kaldı. 9 günün ardından çıkarıldığı mahkemece “Örgüt üyeliği” ve “Örgüt propagandası yapmak” iddialarıyla tutuklanarak Mardin E Tipi Kapalı Cezaevi’ne götürüldü. Yaklaşık bir hafta Mardin E Tipi Kapalı Cezaevi'nde tutulduktan sonra Niğde E Tipi Kapalı Cezaevi’ne sürgün edildi. Burada 11 ay boyunca tek başına hücrede tutulan Rozerin, yazdığı sevk dilekçelerinin kabul edilmesi ve mücadelesinin sonuç vermesiyle İzmir Şakran Kadın Kapalı Cezaevi’ne sevk edildi.

Mardin 1. Ağır Ceza Mahkemesi'nde yargılanan Rozerin, 10 yıl 3 ay hapis cezası aldı. DTK Eşbaşkanı Leyla Güven’in 7 Kasım 2018’de tecridin kaldırılması talebiyle Diyarbakır Kadın Kapalı Cezaevi’nde başlattığı süresiz-dönüşümsüz açlık grevi eylemine 1 Mart 2019'da dahil olan Rozerin, haftalarca açlık grevinde kaldı. 17 Nisan 2024’te hukuken koşullu salıverilmesi gereken Rozerin, İdare ve Gözlem Kurulu kararı öne sürülerek tahliye edilmedi. Kurul kararına göre; Rozerin’in tahliyesi 11 ay sonra ikinci kez değerlendirilecek. Tahliyesinin engellenmesi üzerine ailesiyle gerçekleştirdiği telefon görüşmesinde idarenin, “Abdullah Öcalan’ı önderin olarak görüyorsun. Örgütlü koğuşta kalıyorsun. Göz önündesin. Eylemlere katılıyorsun. Aktifsin” gibi gerekçeleri öne sürerek tahliyesinin engellendiğini söyledi.  

JINNEWS'ten Öznur Değer'e konuşan Rozerin’in annesi Şerife Kalkan, "Rozerin bizi arayarak tahliyesinin 11 ay ertelendiğini söyledi. Çıkacağı için çok mutluyduk, ancak bu duruma çok üzüldük. Normalde üç ay veya 6 ay tahliye ertelenirken Rozerin’in tahliyesini 11 ay ertelediler. Bu büyük bir zulümdür. Bizler bu zulmü asla kabul etmeyeceğiz ve buna sessiz kalmayacağız. Kanımızın son damlasına kadar çocuklarımızın davasının takipçisi olacağız. Çocuklarımız üzerindeki bu zulüm ve tecrit kalkmadığı sürece elimizden gelen her şeyi yapacağız”  dedi. MÊRDÎN

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.