Öcalan’a özgürlük Newroz’u

Yurt Dışı Haberleri —

Berlin Newroz 2024/foto:Hakan Türkmen

Berlin Newroz 2024/foto:Hakan Türkmen

  • Avrupa’da başta Almanya, İsviçre ve İngiltere’de olmak üzere çok sayıda ülke ve onlarca kentte bir araya gelen Kurdistanlılar ve dostları 2024 yılı Newroz’unu Rêber Apo’nun özgürlüğüne adadı. Onlarca kentte meydanları ve salonları dolduran Kürtler, “Öcalan’a özgürlük, Kürt sorununa demokratik çözüm” dedi.
  • En görkenli kutlamalar Almanya’nın başkenti Berlin, İsviçre’nin Luzern kenti ile İngiltere’nin başkenti Londra’da gerçekleşti. Newroz kutlamalarında özgürlük mücadelesinde şehit düşen kahramanlar anılırken dostlar 10 Ekim’de Rêber Öcalan için başlatılan küresel hamleye güç verme çağrısını yineledi.

HAKAN TÜRKMEN/BERLİN

Newroz coşku ve heyecanı Avrupa’yı sararken Kürt halkı ve dostları kutlamalarda Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın fiziki özgürlüğünü talep ediyor. Almanya’nın başkenti Berlin, Bonn, Hamburg, Leer, Bochum, Erfurt Newroz ateşini yaktı. Berlin’de Oranienplatz’da açık havada yapılan Newroz kutlaması şehitler için yapılan saygı duruşuyla başladı. Çocuk, genç, yaşlı, her kesimden binlerce kişiyi buluşturan Newroz alanından sık sık “Biji Serok Apo” sloganı yükseldi.

Nav Berlin Eşbaşkanı Hüseyin Yılmaz, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan başta olmak üzere zindanlarda, özgürlük alanlarında direnenlerin Newroz’unu kutladı. Nav Berlin Eşbaşkanı Nursel Yıldız ise “Direnen Kürt halkı Önderlik etrafında kenetlenmeli” dedi.

Siyasetçi Feleknas Uca ise şöyle konuştu: “Newroz alanları direniş alanlarına dönüşmüş durumda, bu nedenle bu iradeyi kırmak, tutsak etmek ve yok etmek istiyorlar. Hiçbir zaman Kürt halkı zulme boyun eğmedi. Ne olursa olsun Kürt halkının iradesini yok edemezsiniz.”

 

 

23’ünde Frankfurt’ta

Newroz alanını ulusal renkleri ve kıyafetleriyle dolduran Kurdistanlılar herkesi 23 Mart Cumartesi günü Frankfurt’ta Rebstockpark’ta yapılacak merkezi Newroz’da buluşmaya çağırdı.

 

Die Linke (Sol Parti) Eşbaşkanı Janine Wissler 

 

Wissler: Kürtlerle birlikteyiz

Die Linke (Sol Parti) Eşbaşkanı Janine Wissler de Newroz kutlamasında konuşma yaptı. “Kürt halkı ile dayanışma içerisindeyiz” diyen Wissler, “Türkiyenin Kürtlere yönelik yaptırımlarına karşıyız. NATO partneri Türkiye, Kürtleri kriminalize ediyor. Buna karşı her zaman mücadele edeceğimizi ve dayanışmamızın devam edeceğini belirtiyorum” diye ekledi.

Coşkunun yüksek olduğu Berlin Newroz’unda Bajar, Cemile Dinçer, Serif Omeri, Grup Hangaw ve Berlin çocuk korusu sahne aldı.

 

Dılşad Xizri

 

Diriliş ve direniştir

Rojhilat Kurdistan’ından Avrupa’ya sürgün gelen sanatçı Dılşad Xizri, “Newroz Kürt halkı için diriliş, direniş ve özgürlüktür. Newroz bizler için sadece kutlama değil aynı zamanda bir hakikattir. Tarihten günümüze kendi topraklarımızda diriliş ve direniştir” dedi. “Almanya’nın başkenti Berlin’de dirilişimizi, direnişimizi sadece Kürtler olarak değil, buradaki halklara gösterebiliyoruz. Kültürümüzü, birlikteliğimizi, ulusal birliğimizi dünya halklarına gösterebiliyoruz” diye ekledi.

 

Xebat Swara

 

Ülkemizde kutlamak isterdik

Xebat Swara da İran rejiminin baskıları nedeniyle Rojhılat Kurdistan’ından 5 yıl önce  sürgüne gelmiş. “Kendi ülkemizde, özgür topraklarımızda Newroz’u kutlamayı isterdik fakat buradayız. Nerede olursak olalım ulusal bayramımızı kutlayacak, direnişimizi, renkliliğimizi, zenginliğimizi göstereceğiz” diye konuştu.

 

Passar Hariky

 

Her zaman birlik olalım

Passar Hariky ise Almanya’da doğup büyüyen Behdinanlı Kürtlerden. “Newroz bizler için özgürlüktür, barıştır” diyen Hariky şöyle konuştu: “Sadece Newroz’da değil, her zaman birlikte mücadele etmeliyiz. Özellikle diasporada yaşayan Kürtler olarak dilimizi, kültürümüzü, sanatımızı geliştirmeliyiz. Çünkü bu şekilde varlığımızı korur ve geliştirebiliriz. Bu şekilde çocuklarımıza Kürt ve Kurdistani duygularımızı aktarabiliriz.”

 

Yazar Fevzi Çetin 

 

Bu yıl ki Newroz bir başka

Yazar Fevzi Çetin ise yaklaşık 5 yıldır Türk devletinin Kürtlere uyguladığı imha ve inkar politikalarından dolayı Berlin’de yaşıyor. “Öncelikle Newroz ateşini bedenleriyle harlayan Newroz şehitlerini ve Önder Öcalan’ın direniş bayramını kutluyorum” diyen Çetin ekledi: “Bu yıl ki Newroz’u Önder Öcalan’ın özgürlük Newroz’u olarak kutluyoruz. Dört parça Kurdistan’da yaşayan Kürtlerin bir arada, omuz omuza, Kurdistani duygularıyla, halaylarıyla, coşkularıyla Newroz’u kutluyor. Bu yıl ki Newroz bir başka.”

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.