Arpası kesilen Ziya'nın Türklüğü coştu

  • Wan'da DEM Parti'li belediye eşbaşkanları ile yeni belediye yönetimlerini "terör" başlıklı haberlerle hedef gösteren Ziya Türk’ün, kayyumlar döneminde sadece dört belediyeden 3 milyon TL’yi aşkın bir gelir elde ettiği ortaya çıktı.  

Wan'da Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi'nin (DEM Parti) bütün belediyeleri kazanmasının ardından, kayyumların belediye kasasından milyonlarca TL akıttığı bazı yerel sitelerde karalama kampanyası başlatıldı. Söz konusu yerel siteler ile sitelerin "haberlerini" sanal medyada yayan AKP-MHP'ye yakınlığıyla bilinen gruplar, sık sık "kayyum" çağrısı yapıyor. DEM Parti'li eşbaşkanlar, belediyeyi ziyaret eden sivil toplum örgütleri temsilcilileri, göreve getirilen müdürler ve daire başkanlarının tümü söz konusu site ve grupların hedefinde. Yapılan paylaşım ve "haberlerde" eşbaşkan ve belediye çalışanlarına ağır hakaretlere yer veriliyor. 

Kentte gazetecilik yaptığını iddia eden Ziya Türk, bu kişilerin başında geliyor. Türk, kurduğu Van Postası adlı internet sitesi üzerinden sık sık eşbaşkanları hedef alarak, ağır ithamlarda bulunuyor. Türk ve onun kurduğu internet sitesi, 2019 yerel seçimleri sonrası da benzer bir durumla gündeme gelmişti. Türk'ün asılsız iddiaları birçok belediye eşbaşkanının iddianamesinde "ihbar" olarak geçmiş ve bazı yerlerde kayyum atanmasına gerekçe yapılmıştı. 

Kayyum çağırma seansları

Türk, 31 Mart 2024 yerel seçimleri sonrası da Wan Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanları Neslihan Şedal ve Abdullah Zeydan ile Rêya Armûşê (İpekyolu) Belediye Eşbaşkanları Canan Uzunay ve Cevdet Altındağ’ı hedefine koydu. 31 Mart'ın hemen ardından Türk'ün sitesinde “Van Belediyesi terör merkezine mi dönüştürülüyor?" ve “Belediyeye terörist yakınları işe alınıyor” başlıklarıyla birçok "haber" ve yazıya yer verildi. Söz konusu "haber" ve yazıların sanal medya paylaşımlarında AKP'li isimler, Emniyet Genel Müdürlüğü ile İl Emniyet Müdürlüğünün etiketlenmesi ise dikkati çekiyor. Belediyelere kayyum atanması yönünde de birçok yazıya Türk'ün sitesinde yer veriliyor. 

Tek tek sicilleri yayınlıyor

Türk, ayrıca belediyenin yeni yönetiminde yer alan daire başkanları ve müdürlerin tek tek sicillerini yayınlayarak, “Bu kişi ihraçtan dönme”, “Bu kişi terör üyesi” ve “Bu kişinin durumu araştırılmalı” şeklinde başlıklarla "haber" ve yazı paylaşıyor. Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile ihraç edildikten sonra mahkeme kararıyla işlerine geri dönmeye hak kazanan isimler de benzer bir şekilde Türk'ün sitesinde hedef gösteriliyor. 

 

 

Belediyelerden epey semirmiş

Türk'ün belediyeleri hedef göstererek, "kayyum" çağrısı yapmasının altında kayyumlar döneminde belediye kasasından elde ettiği paranın kesilmesi olduğu ortaya çıktı. Türk'ün, kayyumlar döneminde birçok belediyeden milyonlarca TL kazandığı öğrenildi. Türk'ün, "Van Gölü TV" adlı youtube kanalı üzerinden kayyım döneminde belediyelere abonelik yaptığı, ayrıca araç giydirme, reklam ve birçok alanda belediyelerden birçok iş aldığı bilgisine ulaşıldı. 

Büyükşehir ile milyonluk sözleşme

Edinilen bilgilere göre; Türk, kurduğu Uyanış Medya adlı şirketi üzerinden youtube kanalı "Vangölü TV" için Wan Büyükşehir Belediyesi ile sözleşme imzaladı. Türk, 2022 yılı için 354 bin TL ve KDV; 2023 yılının ilk 6 ayı için 354 bin TL ve KDV; 2023’ün son 6 ayı için ise 354 bin TL ve KDV değerinde üç ayrı sözleşme imzaladı. Türk, 2024 yılı için de sözleşme imzalayarak, 1 Ocak'tan 31 Mart'a kadar üç aylık abone bedeli için 135 bin TL gelir elde etti.

Türk'ün belediye gelirleri bununla sınırlı kalmadı. Türk, 2020-2021 yılları arasında belediyeden yaklaşık 300 bin TL'lik reklam; 2020-2024 yılları arasında Büyükşehir'den toplam 1 milyon 796 bin TL abonelik bedeli aldı. 

Türk, belediyeye bağlı Van Su Kanalizasyon İdaresi'nden (VASKİ) 2022 yılı için 265 bin TL’lik abonelik sözleşmesi yaptı. Bunun yanı sıra bayram ve kutlama günlerinden de on binlerce TL reklam geliri elde etti. Böylece büyükşehirden aldığı abonelik ücreti 2 milyon 114 bin TL'yi buldu. 

AA'ya 30 bin, Ziya'ya 708 bin

Diğer gazete ve ajansların kayyumdan aldığı toplam abonelik bedelinin, Türk'e verilen paranın yarısından az olması ise dikkat çekti. Wan Büyükşehir Belediyesi kayyum yönetimi, 2023 yılında 12 aylık abonelik bedeli olarak Anadolu Ajansı, İhlas Haber Ajansı ve Demirören Ajansı’na 30 ila 70 bin TL arasında para ödedi. Türk’ün şirketi olan Uyanış Medya’ya ise 3 bin takipçisi olan Vangölü TV aboneliği için tam 708 bin TL ödeme yapıldı. 

Büyükşehir'le yetinmemiş

Türk'ün abonelik ücreti aldığı belediye sadece Wan Büyükşehir Belediyesi ile sınırlı kalmadı. Türk, Rêya Armûşê Belediyesi’nden 300 bini aşkın, Artemêt (Edremit) Belediyesi’nden 150 bin, Tuşba’dan 150 bin TL’yi aşkın bir abonelik ücreti aldı. Rêya Armûşê Belediyesi’nden alınan 36 bin TL, seçimlerden hemen önce imzalanan sözleşmeye ait. 

Ziya reklam için de yemiş

Türk'ün ayrıca araç giydirme, reklam, özel günler, ilanlar üzerinden de ilçe belediyelerinden yüz binlerce TL aldığı belgelere yansıdı. Türk’ün, reklam ve baskı işleri yapan Elif Reklamcılık için belediyelerle ajans aboneliği yaptığı, sitesi faal olmayan ve haber sitesi olmayan Elif Reklamcılık üzerinden bir yılda 300 bin TL’yi aşkın para aldığı öğrenildi. Elif Reklamcılık'ın bu yolla ilçe belediyelerinden de yüz binlerce TL aldığı ortaya çıktı. Türk’ün reklam ve abonelik sözleşmeleriyle sadece son üç yılda dört belediyeden toplamda 3 milyonu aşkın bir kazanç sağladığı öğrenildi.  

Suç duyurusu hazırlığı

Büyükşehir ve diğer üç ilçe belediye yönetimlerinin, Ziya Türk hakkında “Haksız kazanç elde etmek” ve “Kişileri hedef göstermek” suçlamalarıyla suç duyurusunda bulunacağı öğrenildi. Türk’ün yaptığı tüm sözleşme belgelerinin de mahkemeye delil olarak sunulacağı bildirildi. WAN

 

* * *

Kayyum giderayak polise vermiş

Nisêbîn kayyumunun seçimlerden 53 gün önce aralarında İlçe Emniyet Müdürlüğü, İlçe Jandarma Komutanlığı ve Askerlik Şubesi Başkanlığı olmak üzere 8 kuruma ayni yardımda bulunduğu ortaya çıktı.

Mêrdîn’de 18 Ekim 2019'dan 31 Mart’a kadar kayyum tarafından yönetilen Nisêbîn Belediyesi kentin en çok tahrip edilen ilçelerinden. Kayyum Ercan Kayabaşı tarafından yönetilen Nisêbîn Belediyesi’nin seçimlerden 53 gün önce 7 Şubat’ta Meclis kararıyla İlçe Emniyet Müdürlüğü, İlçe Jandarma Komutanlığı (Diğer askeri birlikler), Askerlik Şubesi Başkanlığı, İlçe Kaymakamlığı (Hükümet Konağı), İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü, İlçe Müftülüğü, Adliye ve Gençlik ve Spor İlçe Müdürlüğü olmak üzere 8 kuruma ayni yardımda bulunmaya yönelik karar aldığı öğrenildi.  

Kayyum Ercan Kayabaşı başkanlığında oy birliğiyle alınan kararda, “Mezkur kanun hükmüne istinaden, belediyemiz görev, yetki ve sorumluluk alanında kalan hizmetlerle ilgili olarak aşağıdaki tabloda yazılı kamu kurum ve kuruluşlarına istekleri doğrultusunda kurumumuz bütçe imkanları göz önünde bulundurularak kararın kesinleşmesine müteakiben ayni yardım yapılması hususunun kabulüne oybirliğiyle karar verildi” denildi.   

 

* * *

Begit siyasi itiharla yetinmiyor

DEM Parti Bêrecûk İlçe Örgütü binasına 24 saatte iki kez saldırıldı.

Riha'nın Bêrecûk (Birecek) ilçesinde DEM Parti binasına 8 Nisan'da saat 03.30'da silahlı saldırı gerçekleştirildi. Saldırıda büronun camlarına 14 mermi isabet etti. Saldırıyla ilgili soruşturmada Bêrecûk Belediyesi Başkanı Mehmet Begit'in kardeşi Halil Begit gözaltına alındı. Halil Begit'in, DEM Parti İlçe yöneticilerini WhatsApp mesajıyla tehdit ettiği, tehdit edilen İlçe yöneticilerinin de Halil Begit hakkında savcılığa suç duyurusunda bulunulduğu belirtildi. 

Silahlı saldırının ardından önceki gece saatlerinde ikinci bir saldırı gerçekleştirildi. Meydan Mahallesi'ndeki Abdulkadir Erdil Caddesi üzerinde bulunan ilçe binası camına sert bir cisim ile vuran kişi ya da kişiler ilçe binasında maddi hasar oluşturdu. 

31 Mart Yerel Seçimleri’nde Belediye Eşbaşkanı seçilen Mehmet Begit, kısa bir süre sonra kendisine belediye malları üzerinde tasarruf yetkisi verilmeyince 'benden bayrağı indirmemi istiyorlar' iftirasıyla DEM Parti'den istifa etti. DEM Parti'liler, Begit'in başkanlıktan da istifasını istiyor.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.