Ziyaret öncesi ordusunu saldı

Metîna saldırı

Metîna saldırı

  • Türk devleti, bugün yapılması beklenen Cumnurbaşkanı Erdoğan'ın Irak ziyareti öncesi Metîna merkezli yeni bir işgal saldırısı başlattı.

HPG, Türk ordusunun 16 Nisan gece saatlerinden itibaren Metîna'nın Asê, Yekmalê, Xirabê, Xankê ve Şêlazê köylerinin bulunduğu alanları kapsayan bir işgal saldırısı başlattığını duyurdu. Savaş uçağı, helikopter, top ve obüslerle Metîna’nın bombalanması aralıksız sürüyor.

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep T. Erdoğan'ın 22 bugün Bağdat ziyaretine başlaması bekleniyor. Ziyaretin amacı, ticari ve ekonomik ilişkiler olarak belirtilse de Türk tarafının asıl amacının, Federe Kurdistan ve Irak'taki 87 askeri üssünü ve işgalini resmileştirmek; yeni saldırılara meşru zemin temin etmek olduğu biliniyor.

Metîna merkezli işgal saldırısı

Türk ordusu, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ziyareti öncesi 16 Nisan gecesi Metîna'nın Asê, Yekmalê, Xirabê, Xankê ve Şêlazê köylerinin bulunduğu alanlarına kapsayan bir işgal saldırısı başlattı. HPG Basın İrtibat Merkezi (BİM), dün öğleden önce konuyla ilgili yazılı bir açıklama yaptı. Savaş uçağı, helikopter, top ve obüslerle başlayan saldırının devam ettiği belirtilen açıklamada, "17, 18 ve 19 Nisan gecelerinde Girê Çarçel ve Girê Ortê Direniş Alanları saldırı helikopteri ve savaş uçakları ile bombalanmıştır. 19 Nisan gecesi Şêlazê alanındaki işgal saldırısı Dergelê alanına doğru genişleyerek devam etmektedir. Mevcut durumda Girê Hakkarî, Girê Çarçel, Girê Şehîd Çekdar, Girê Şehîd Piling, Girê Ortê, Asê, Yekmalê, Xirabê, Xankê, Şêlazê ve Dergelê alanları işgal saldırısının hedefinde olup, bu alanlardaki hareketlilik sürmektedir. Aynı zamanda bu alanlar, havadan helikopter ve savaş uçakları, karadan ise top ve obüslerle sürekli olarak bombalanmaktadır. Ayrıntılı bilgiler elde edildikçe halkımız ve kamuoyu ile anlık olarak paylaşılacaktır.”

KCK'den ziyaret öncesi uyarı

KCK Dış İlişkiler Komitesi de Erdoğan’ın Irak’a yapacağı ziyaret öncesi yazılı bir açıklamad yaptı. Türk iktidarının, Irak’ın egemenlik haklarını çiğneyerek kara ve hava sahasını dilediği gibi kullandığı; her gün onlarca saldırıyla Iraklıların köyleri, bahçeleri, evleri ve arabalarının bombalandığı; sivillerin de katledildiği hatırlatılan açıklamada, çıklamada şunlar belirtildi: “Türkiye bu pervasız saldırılarını KDP’nin açık siyasi, askeri ve lojistik desteği sayesinde gerçekleştirmektedir. Kürt halkı ve Irak toplumu, Türkiye-KDP iş birliğine ve Türkiye’nin işgaline karşıdır. Bu durumun farkında olan Erdoğan, Bağdat hükümetini de kendi yanına çekerek hem KDP’yi zor durumdan kurtarmak hem de Irak’taki işgali kalıcı hale getirmek istemektedir.

İşgalleri kacılılaştırmak için

Bilinmelidir ki; Türk devleti girdiği alanlara istikrarsızlığı taşıyarak etnisiteleri, kimlikleri, inançları, mezhepleri çatıştırarak istikrarsızlık üzerinden politika oluşturmaktadır. Kıbrıs işgali, Kerkük’te yaratmaya çalıştığı kaos, Libya’da askeri güç konumlandırması, DAİŞ’in Irak ve Suriye topraklarında yayılması için sunduğu ve hala devam eden desteği somut ve açık örneklerdir. AKP iktidarının başındaki Erdoğan’ın açığa çıkan bir özelliği de bugün ‘evet’ dediğine yarın ‘hayır’ diyecek kadar riyakar, yalancı ve tutarsız olmasıdır. Kürt halkı ve Irak toplumu çok iyi bilmelidir ki; Tayyip Erdoğan olumlu bir zihniyete sahip olmadığı gibi, Irak ve Suriye’deki işgalleri kalıcı hale getirmeye çalışmaktadır.

Bağdat, gerçeği görmeli

Erdoğan liderliğindeki 22 yıllık AKP iktidarı, 31 Mart seçimlerinde büyük bir yenilgi yaşayarak ilk kez ikinci parti durumuna düşmüştür. Türkiye’de yaşanan derin ekonomik kriz siyaseti de doğrudan etkilemiş ve Erdoğan iktidarının kalıcı olmadığı net bir şekilde görülmüştür. Bağdat hükümeti de bu gerçeği görmeli ve Erdoğan iktidarı ile uzun süreli angajmanlara girmemelidir.

DAİŞ'e karşı biz savaştık

PKK gerillaları bahane edilerek yeni bir saldırı ve işgal hazırlığı yapılmaktadır. Hareketimiz, 1980’lerden beri Irak toplumu ve Irak devleti ile karşılıklı saygı temelinde, dostane ilişkiler içinde olmuş, hiçbir gerilim, çatışma ve benzeri olumsuzluk yaşanmamıştır. Aksine en son DAİŞ saldırılarının gerçekleştiği 2014'te, Kürt gerillaları Musul, Kerkük, Hewlêr, Şengal ve Mexmûr’un savunulması için Irak halkıyla birlikte aynı cephede savaşmış ve Irak topraklarını savunurken yüzlerce şehit vermiştir. Bu savaş yaşanırken Türkiye ise Irak halkını değil DAİŞ çetelerini desteklemiştir.

KDP uğursuz ilişkilere son vermeli

Türkiye’nin Irak topraklarında kalıcı olarak yerleşmesine hizmet eden Iraklı tek güç KDP yönetimidir. KDP, çözülme ve çöküş sürecine giren Erdoğan iktidarı ile uğursuz ilişkilerine bir an önce son vermeli; Kürt halkı ve Irak toplumunun aleyhine olan konularda Türkiye ile iş birliği yapmamalıdır.

Yeni girişimlerine karşı tutum

Irak toplumu, Kürt halkı, siyasi partiler, sivil toplum örgütleri, aydınlar, yazarlar ve Irak basını Türkiye’nin Irak topraklarındaki işgaline ve yeni saldırı planlarına karşı çıkmalıdır. Erdoğan iktidarının ‘kalkınma yolu’, ‘yeni su anlaşması’, ‘ortak güvenlik anlaşması’ adı altında Irak topraklarındaki işgaline ve yeni işgal girişimlerine karşı tutum almalıdır.” BEHDÎNAN

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.