Şengal temsilcileri Bağdat’ta

  • Mir Nayif Dawid Selman liderliğinde Şengal Ulusal Bileşen ve Güç Koordinasyonu, Şengal Aşiretler Meclisi ve Şengal Dindarlar Konseyi’nden temsilcilerinin yer aldığı heyet, Bağdat’ta Iraklı yetkililerle siyasi, idari, güvenlik ve göçmenlerin geri dönüşü konularını masaya yatırdı.

Türk Cumhurbaşkanı Erdoğan, 22 Nisan günü Bağdat’ı ziyaret edecek. Erdoğan görüşme öncesi Güney Kurdistan ve Şengal’i işgal tehditleri savurdu. Erdoğan’ın tehditleri ve Irak ile Türk devleti arasındaki görüşme trafiği endişelere yol açıyor. Mir Nayif Dawid Selman liderliğindeki Şengal Ulusal Bileşen ve Güç Koordinasyonu, Şengal Aşiretler Meclisi ve Şengal Dindarlar Konseyi’nden temsilcilerinin yer aldığı heyet, Êzîdî halkının endişelerini Iraklı yetkililere iletmek ve yeni tehditlerin önünün alınması amacıyla bir dizi görüşme başlattı. Bağdat'a 18 Nisan günü ulaşan heyet, Esayip Ehil El Hak Hareketi lideri Qeys El Xezeli ve Babylon Hareketi Genel Sekreteri Rayan El-Kildani ile görüşme gerçekleştirdi.

Hava sahasının kapatılması

Şengal Aşiretler Meclisi ve Şengal Dindarlar Konseyi’nden temsilciler Mir Nayif Dawid Selman liderliğinde Esayip Ehil El Hak Hareketi lideri Qeys El Xezeli ile görüştü. Mir Nayif, heyet adına Şengal halkının taleplerini bildirdi. Görüşmede Erdoğan’ın yapacağı ziyaretin Irak’ın çıkarına olmadığı vurgulanarak, Şengal ile bölge halkının artık hedef alınmaması ve Türk devletinin işgalini kolaylaştıran KDP’nin iş birliğinin engellenmesi adına Irak hava sahasının Türk uçaklarına kapatılması talep edildi.

Heyet, idari konular hakkında da 9 Ekim Anlaşması’nın iptal edilmesi, yönetimin halktan seçilmesi ve Şengal’in iç işlerine kimsenin karışmasına izin verilmemesini talep etti. Irak ile Federe Kurdistan arasındaki çatışmalara dikkat çekilerek, Êzîdîlerin bu çatışmalarda kurban olmaması ve göçmenlerin topraklarına bir an önce dönmesi gerektiği vurgulandı. Yeni bir Mir belirlenmesi hakkında ise Xelef Şengali’nin siyasi bir partiye olan bağlılığının altı çizilerek, Êzîdîleri temsil etmediği bildirildi.

Şengal Ulusal Bileşen ve Güç Koordinasyonu ise Babylon Hareketi Genel Sekreteri Rayan El-Kildani ile bir görüşme gerçekleştirdi. YNK Şengal Sorumlusu Dawid Cindi, El-Kildani ile yaptığı görüşmede halkın taleplerini ileterek Şengal ve Irak’ın durumunu değerlendirdi.

Şengal temsilcilerinin Bağdat’taki görüşmeleri dün de devam etti. Heyette PADÊ Eşbaşkanı Hüseyin Heci de yer alıyor.

 

* * *

Serwer Haci Qadir

Bir yurttaş daha şehit

Türk devletinin önceki gece Biradost’ta gerçekleştirdiği bombardıman sonucu bir yurttaş şehit düştü.

Yerel kaynaklardan alınan bilgilere göre; Türk savaş uçakları, önceki gece Biradost sınırında bulunan Nawdarok köyünü bombaladı. Bombardımandan sonra haber alınamayan 34 yaşında ve üç çocuk babası Serwer Haci Qadir adlı köylünün cenazesi, sabah saatlerinde bulundu.

Türk devleti, son olarak geçen hafta Silêmanî'nin Şarbajêr ilçesindeki Gelale köyünde bir yurttaşı şehit etmişti. Yıl başından bu yana işgalci Türk devletinin bombalamaları sonucu 10 yurttaş şehit düştü.

 

* * *

Pêncîwên’de 58 bin dönüm yakıldı

Pêncîwên’de yaşayan çevre aktivisti Umed Ömer, Türk devletinin bombardımanları nedeniyle bölge doğasının da tahrip edildiğinin söyledi.

Rojnews'e konuşan Umed Ömer, “Türk devletinin bombardımanları sonucunda birçok orman yanıyor. Ormanlardaki bazı ağaçlar 150 yaşında. Artık bu saldırıların engellenmesi gerekiyor” dedi. BM Çevre Koruma Örgütü üyesi Rêber Tahir de “İşgalci Türk devleti Pêncîwên alanına yönelik sürekli saldırılar düzenliyor. Bu saldırılar nedeniyle bölgedeki doğal ormanların bir bölümü kül oldu. Sadece son bir yıl içerisinde Pêncîwên’de 58 bin dönümden fazla orman bombardıman sonucu çıkan yangınlar nedeniyle yandı. Bombardıman nedeniyle bölgenin doğası yok olma tehlikesiyle karşı karşıya” şeklinde konuştu.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.