YNK seçimi erteletmemekte kararlı

YNK Politbürosu

YNK Politbürosu

  • YNK Politbürosu, yapılması beklenen seçimlerin ertelenmesi konusundaki girişimlere karşı her türlü hukuki önlemin alınması ve kapsamlı siyasi ve diplomatik çalışmaların yürütülmesi kararı aldı.

Kurdistan Yurtseverler Birliği (YNK) Politbürosu, Genel Başkan Bafil Talabani başkanlığındaki toplantıda, "Parlamento seçimlerinin ertelenmesi için talep edilen bütün görüşmeleri reddediyoruz. Seçimler ertelenirse suç duyurusunda bulunacağız” denildi. Toplantıda, Irak Bağımsız Yüksek Seçim Komisyonu’nun seçimin zamanında yapılması için yürüttüğü çalışmalara verilen destek yinelendi.

YNK Politbürosu, önceki gün Dabaşan’da toplandı. Toplantıda, Kürt halkının demokratik haklarının korunması adına, yapılması beklenen seçimlerin ertelenmesi konusundaki girişimlere karşı her türlü hukuki önlemin alınması ve kapsamlı siyasi ve diplomatik çalışmaların yürütülmesi kararı alındı.

Seçimlerin ertelenmesine yönelik her türlü girişimin Irak Federal Mahkemesi’nin verdiği kararlar ve Yüksek Seçim Komisyonu’nun aldığı tedbirlere aykırı ve bir tuzak olacağı bildirilerek, şunlar ifade edildi: “Kurdistan’daki mevcut siyasi süreç, demokratik değişim iradesinin ve Kurdistan kurumlarının itibarına olan inancın yok olmasına  ve şu an iktidarda olan Kurdistan Bölgesi hükümetinin meşruiyetinin ciddi bir şekilde sorgulanmasına neden oluyor. YNK Politbürosu, demokratik imtiyazları ertelemeye yönelik bu tür girişimleri değerlendiriyor ve seçim sürecinde gizlenen dar çıkarları dışında hiçbir gerekçe göremiyor. Onlar, zorla ve önceden garanti altına alınmış bir çoğunluğa taşıyacak adil olmayan bir çıkış arıyorlar. Bu nedenle bizler bu tür girişimlere ortak olmayacağımızı ve seçimin ertelenmesine yönelik her türlü görüşmeyi reddettiğimizi bildiriyoruz.”

YNK toplantısında alınan bazı kararlar da şöyle:

* Federe Kurdistan ve Irak’taki siyasi sürecin dostları, uluslararası toplum ve Birleşmiş Milletler resmi notalar, açık ve ciddi toplantılar yoluyla demokrasiye olan bağlılık konusunda bilgilendirilecek.

* Seçimlerin belirlenen zamanda yapılmasına bağlı olduklarını ifade eden Kurdistani güçler ile ulusal ve demokratik birlik güçlendirilecek.

* Yasal şikayetler yapılacak, Irak Anayasası ve yürürlükteki kanunlar doğrultusunda halkın hakları savunulacaktır.

Son olarak Kürt kamuoyuna ve demokratik hakkını ilk kez kullanacak seçmenlere, Kurdistan demokrasisini hep birlikte savunma ve ancak zamanında yapılacak adil seçimlerle mümkün olacak yerel yönetim sisteminin berlirlenmesi sorumluluğunun yerine getirilmesi çağrısında bulunuldu.

Komisyon'dan devam açıklaması

Irak Bağımsız Yüksek Seçim Komisyonu, 10 Haziran’da yapılması planlanan Federe Kurdistan Parlamentosu seçimlerinin ertelenmesine ilişkin resmi bir kararın bulunmadığını duyurdu. Bağımsız Yüksek Seçim Komisyonu Sözcüsü Cumane Helay, dün gazetecilere verdiği demeçte, 10 Haziran’da yapılması planlanan seçimlerin ertelenmesine ilişkin resmi bir açıklama olmadığını söyledi. Helay, Bağımsız Yüksek Seçim Komisyonu’nun parlamentosu seçimleri için çalışmaların askıya alındığı haberinin tamamen yanlış olduğunu, komisyonun herhangi bir kesinti olmadan çalışmalarına devam ettiğini belirtti.

1 Mayıs’ta Bağımsız Yüksek Seçim Komisyonu’ndan üst düzey bir kaynak medyaya yaptığı açıklamada, Bağımsız Yüksek Seçim Komisyonu Başkanı’nın parlamento seçimleri için çalışmalarını askıya almaya yönelik talimat verdiğini bildirmişti.

Washington karar vermiyor

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcü Yardımcısı Vedant Patel, ABD’nin, Federe Kurdistan Başkanı Neçirvan Barzani'nin parlamento seçimlerine ilişkin diğer siyasi taraflarla müzakere ettiğinden haberdar olduklarını belirterek, görüşmelerden çıkacak sonuçları beklediklerini söyledi. Patel, seçimlerin ertelenmesine ilişkin ülkesinin tutumu hakkında, kararın Washington'a ait olmadığını, ancak özgür, adil ve güvenilir seçimleri desteklediklerini ifade etmişti. SILÊMANÎ

 

* * *

Pêşmergeyi savaşa mı sürecek?

Türk ordusunun Metîna merkezli yeni işgal saldırısına destek veren KDP'nin, seçimlerin ertelenmesine bahane üretmek için aktıf katılım sağlayacağı iddia edildi.

ANF'de Ararat Aram imzasıyla yayınlanan analizde, önümüzdeki günlerde Türk ordusunun KDP’ye bağlı bazı güçleri önüne katarak, Metîna'da HPG noktalarına yöneleceği iddia edildi. Kaynağı belirtmeyen Ararat Aram'ın edindiği teyide muhtaç bigilere göre; HPG’nin karşılık vermesiyle darbe alacak güçten “saldırıya uğrayan bir pêşmerge” tablosu oluşturulmaya çalışılacak. Planın hayat bulması halinde ise Neçirvan Barzani, kameraların karşısına geçip “Bir savaş halindeyiz. Bu koşullarda seçimler gerçekleştirilemez. Seçimleri bu olağanüstü durumdan kaynaklı erteliyoruz” diyecek.Tüm ağırlığını bu plana veren KDP, hazırlıklarını hızlandırdı, TC ise bu planın hayat bulması için tüm gücünü seferber etti.

 

* * * 

Kolberlerin naaşları alındı

Türk savaş uçaklarının bombardımanı sonucu katledilen Doğu Kurdistanlı iki yurttaşın naaşları, dört gün sonra ailelerine teslim edildi.

Serdeşt nüfusuna kayıtlı ve bir çocuk babası Ahmet Haydari ile Serdeşt nüfusuna kayıtlı ve üç çocuk babası Resul Çekal isimli Doğu Kürdistanlı 2 kolber, 28 Nisan günü Hewlêr’in Sîdekan ilçesine bağlı Xêre ve Lolan dağlık sınır alanlarına geçiş yapmak isterken, işgalci Türk devletinin savaş uçaklarının saldırısı sonucu katledildi. Kolberlerin ailelerinin cenazeleri almak için Doğu Kurdistan’dan Güney Kurdistan’a gelmiş, ancak KDP’ye bağlı güçler, izin vermemişti.

Aileleri, Federe Kurdistan Hükümeti yetkilileriyle görüştükten sonra olay yerine gitmek üzere yola çıkarak, bölgeye ulaştı. Yalnızca izin verilen bir araçla giden aileler, naaşları bombardıman alanından alarak Doğu Kurdistan’a götürmek üzere yola çıktı.

 

* * * 

Kürt tutsak idam edildi

Kurdistan İnsan Hakları Ağı, Mahabadlı bir Kürt tutsağın 14 yıl hapis yattıktan sonra önceki gün İran rejimi tarafından idam edildiğini duyurdu. Enver Xizrî adlı Kürt tutsağın ailesine haber verilmeden ve ailesiyle son bir defa görüştürülmeden Kerec Cezaevi’nde idam edildiği belirtilen açıklamada, Xesrew Beşaret isimli bir Kürt tutsağın daha idam edilme tehlikesiyle karşı karşıya olduğu ve önceki gün itibarıyla özel bir hücreye nakledildiği paylaşıldı. MAHABAD

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.