Refah’a saldırı başladı

Dünya Haberleri —

Refah

Refah

  • İsrail ile Hamas arasında Gazze’de süren savaş 2,3 milyon Filistinlinin neredeyse yarısının sığındığı Refah kentine İsrail ordu güçlerinin saldırısı ile yeni aşamaya geçti. İnsani yardımların ulaştırıldığı son kapı İsrail ordusunun eline geçti.

Gazze Şeridi’nde işgal edilmemiş tek bölge olan ve Filistinli yerinden edilmiş bir milyondan fazla insanın sığınağı durumundaki Refah kentine kara saldırısı başladı. Netanyahu'nun ofisinden yapılan açıklamada, Savaş Kabinesi'nin Refah’a dönük operasyonun devam etmesi yönünde karar aldığı duyuruldu. IDF, başlatılan operasyondan önce Refah’ın doğusundaki 170 bin kişinin El Mavasi bölgesine gitmesinin istendiğini ve tahliyenin sağlandığını kaydetti.

İsrail Ordu Radyosu güçlerinin, Gazze Şeridi'nin güneyinde Mısır sınırında bulunan Refah Sınır Kapısı’nın Filistin tarafını kontrol altına aldığını açıkladı. Saldırı ve istilaya terör kılıfı uyduran, İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF), Telegram kanalı üzerinden yapılan açıklamada, "Refah'ın doğusundaki Refah sınır kapısının terör amaçlı kullanıldığına yönelik istihbarat alınmasının ardından IDF birliklerinin sınır kapısının Gazze tarafında operasyonel kontrolü sağladığı" dedi. Ordu, bölgeye giren İsrail bayraklı tank görüntülerini basına servis etti. Ordu kaynakları ‘özel kuvvetlerin bölgeyi taradığını’ bildirdi.

İnsani yardımlar durdu

Gazze Sınır Kapıları İdaresi Reuters'a yaptığı açıklamada, Gazze ile Mısır arasındaki Refah Sınır Kapısı’nın İsrail tanklarının varlığı nedeniyle Filistin tarafında kapalı olduğunu söyledi. Reuters'a konuşan üç insani yardım kaynağı, sınır kapısından yardım geçişinin kesintiye uğradığını bildirdi.

İsrail ordusu sabah erken saatlerde yaptığı basın açıklamasında, “Kerem Şalom Sınır Kapısı güvenlik nedeniyle bugün kapalı. Güvenlik durumu elverdiğinde yeniden açılacaktır” ifadeleri yer aldı. Ateşkes konusunda ABD, Mısır ve Katar’ın girişimleri devam ederken refah kapısının işgali uluslararası tepkilere yol açtı. İsrail güçlerinin Refah'ı havadan ve karadan bombalaması ile başlayan yeni çatışma savaşın 7. ayında geldi. İsrail bir milyondan fazla yerinden edilmiş Filistinlinin sığındığı kentin bazı bölgelerinin boşaltılması talimatını verdi.

BM: Kıtlığın eli kulağında

Gazze'deki sağlık yetkililerine göre İsrail askerî harekâtı 34 bin 600'den fazla Filistinlinin ölümüne neden oldu. Birleşmiş Milletler (BM) ise Gazze'de kıtlığın eli kulağında olduğu uyarısında bulundu. Gazze'deki savaş Hamas mensuplarının 7 Ekim'de İsrail'e saldırmasıyla patlak verdi.

Gazze’deki sağlık görevlileri, İsrail'in Refah'ta bir eve düzenlediği saldırıda aralarında bir kadın ve bir çocuğun da bulunduğu beş Filistinlinin öldüğünü duyurdu. Çok sayıda Hamas savaşçısının ve muhtemelen onlarca esirin Refah'ta olduğunu söyleyen İsrail, zafer için bu kilit kentin ele geçirilmesi gerektiğini belirtiyor.

Silah satışına son verin

İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW) yaptığı açıklamada, İsrail'in Lübnan'da düzenlediği ve yedi sağlık görevlisinin ölümüne yol açan saldırının "sivillere yönelik hukuk dışı bir saldırı" olduğunu belirtti. Örgüt, Washington'a, İsrail'e silah satışını derhal askıya alma çağrısında bulundu.

HRW açıklamasında, İsrail'in 27 Mart'ta Lübnan'ın güneyinde yer alan Hebbariye köyünde bir sağlık ocağına düzenlediği saldırının "yedi sağlık görevlisinin ölümüne yol açtığını" ve bunun "gerekli önlemlerin alınmadığı, sivillere yönelik hukuka aykırı bir saldırı" teşkil ettiğini belirtti. Ayrıca açıklamada, "Sivillere yönelik saldırı kasıtlı veya pervasızca gerçekleştirilmişse bunun açık bir savaş suçu olarak soruşturulması gerekir." ifadesine yer verildi. HABER MERKEZİ

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.