Polonya'ya 'Para yağmuru'

Dünya Haberleri —

 Polonya Başbakanı Donald Tusk/Foto:AFP

Polonya Başbakanı Donald Tusk/Foto:AFP

  • Son seçimlerde AB yanlısı hükümetin kurulması ardından AB, Polonya’ya 137 milyar euro verme kararı aldı. 2027’ye kadar ödenecek olan paranın 25.3 milyarı hibe.

Avrupa Birliği Dönem Başkanı Belçika Başbakanı Alexander De Croo, Polonya Başbakanı Donald Tusk ve Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen düzenledikleri basın toplantısı ile Polonya’ya 137 milyar euro fon aktarımı kararını açıkladı. 2023 yılında yapılan seçimlerde Sosyal demokrat Donald Tusk’un liderliğinde bir araya gelen muhalefet mecliste çoğunluğu sağlayarak hükümeti kurdu. Yeni hükümet "hukuk devletine ve temel haklara zarar veren uygulamalara” son vereceği taahhütünde bulundu.

Ursula von der Leyen tarafından yapılan açıklama, önümüzdeki hafta içinde resmileştirilecek bir kararla, Polonya için geçtiğimiz yıl durdurulan Avrupa Birliği karşılıksız yardım, kredi ve fon aktarımlarının yeniden başlayacağı yönünde. Nakit ve sermaye akışına ilişkin Polonya ve Doğu Avrupa basını “Polonya’ya Euro yağmuru başlıyor” manşetleriyle çıktı.

Polonya, tarihinin en büyük fon aktarımına kavuşuyor. Bu açıklamaya göre, Polonya’ya 2027 yılına kadar toplam 137 Milyar euro girecek. Bu miktarın 25,3 milyar eurosu karşılıksız, yani geri ödenmemek üzere yardım, 34,5 milyar euro çok elverişli koşullarda kredi ve 2027 yılına kadar ödenmesi gereken 76 milyar euro da kalkınma fonu desteği.

Böylece Polonya üç yıl içinde 137 milyar euro gibi dev ölçekli bir sermaye girişine kavuşacak. Polonya bunun dışında Avrupa Birliği’nden hali hazırda 22 milyar euroluk tarım desteği de alıyor. VARŞOVA

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.