Burda kanımız döküldü; Yaptırmayız

Dünya Haberleri —

Topzawa Enfal Toplama Kampı önünde açıklama

Topzawa Enfal Toplama Kampı önünde açıklama

  • 44 aktivist ve 22 STK Kerkuk’teki Topzawa Enfal Toplama Kampı önünde yaptıkları gösteri ile Irak Federal Hükümetini uyardı. Mesaj açık: “Enfal anıtı olacak, burada askeri üs yaptırmayız.”

Irak mahalli idare seçimlerinin üzerinden iki aydan fazla zaman geçti. Nüfusunun çoğunluğu Kürt olan tarihi Kurdistan kenti Kerkuk’te Saddam Hüseyin’in Enfal olarak adlandırılan Kürt soykırımında toplama kampı olarak kullanılan Topzawa kampı yeniden askeri üs haline getirilmek isteniyor. 

Topzawa Askeri Üssünün yakın zamanda yeniden aktifleşme girişimlerine karşı çıkan Enfal mağdurlarının aileleri, sivil toplum kurumlar ve aktivistler, Irak Federal hükümetini Topzawa toplama kampının önünden bir kere daha uyardı. Burayı Askeri Üs haline getirtmeyeceğiz, Enfal anıtı haline gelsin denen açıklamada Irak Savunma Bakanlığının kararı kınandı. Protestocular askeri üstte Enfal anıtı inşa edilmesi için Irak Şehitler Teşkilatı'na talepte bulundu.  

44 aktivist ve 22 STK

17 Şubat'ta soykırım alanında çalışan 44 yazar, aktivist ile bu alanda çalışan 22 örgüt, Enfal kurbanlarının hapsedildiği yer olan Topzawa askeri kampının Enfal bir anıt haline getirilmesi için İnsan Hakları Yüksek Komisyonu'na başvurdu.  

Yazar ve soykırım aktivisti Hemin Hasib, başbakanlık özel dairesinin, Irak Bakanlar Kurulu danışma kurulunun görüşlerini aldıktan sonra 27 Mart'ta Şehitler Ajansı'na bir paydaş olarak görüşlerini ifade eden bir mektup gönderdiğini söyledi. Enfal suçunun 36. yıl dönümünde, yazar ve soykırım örgütü bu amaçla atılacak adımları açıklayarak, Topzawa Askeri Kampına bir Enfal anıtı dikilmesi konusunda bir kez daha ısrar etti. 

Ölüm yolculuğunun toplanma yeri

Topzawa askeri üssü 1981 yılında inşa edilmiş ve Ceyş El Şaabi'nin üssüne dönüştürülmüştür. Görgü tanıklarına ve belgelere göre, 1987 yılında Topzawa Köyü yerle bir edilmiş ve halkı zorla Kürdistan Bölgesi’nin başkenti Erbil’e nakledildi. Binlerce Kürt, Semawa çöllerine ve Nugra Salman hapishanelerine gönderilmeden önce kışlalara hapsedildi ve katledildi.  

182 bin kayıp

Federe Kurdistan Yönetimi verilerine göre, Saddam Hüseyin liderliğindeki Baas rejimi tarafından 182 bin Kürt yerinden edilmiş ve Batı Irak çöllerine gömülmüştü. Yönetim Nisan ayını Enfal'i anma günü olarak belirledi. 

Enfal harekâtı 1988'de yedi ay (Şubat'tan Eylül'e kadar) sürdü; bu operasyon sırasında Baas rejiminin Kürdistan Bölgesi ve Kerkük'ün sekiz farklı bölgesinde altı aşamada kaybolması ve ardından katledilmesinin yanı sıra binlerce kişinin de akibeti bilinmiyor. 

Hemin Hasib, “Bu bir ön adımdır ve Topzawa askeri üssünü soykırım kurbanları için değerli bir anıt haline getirmek için her türlü çabayı göstereceğiz. Bu konu hakkında Başkanlık Irak Şehitler Enstitüsü ile görüşmek üzere yakında Bağdat'ı ziyaret etmeyi planlıyoruz” dedi.  

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.