Multipl Miyelom

Dersim DAĞDEVİREN yazdı —

  • Kemik iliği kan hücrelerinin de üretildiği yerdir. Plazma hücreleri bağışıklık sisteminin bir parçasıdır ve antikorlar üretmektedir. Multipl miyelom plazma hücrelerinin en sık görülen kanser türüdür.

Multipl miyelom bir kemik iliği kanser türüdür. Bu kanser çeşidi plazma hücrelerinde başlamaktadır. Plazma hücreleri beyaz kan hücrelerinin bir parçasıdır ve kemik iliğinde bulunmaktadır. Kemik iliği kan hücrelerinin de üretildiği yerdir. Plazma hücreleri bağışıklık sisteminin bir parçasıdır ve antikorlar üretmektedir. Multipl miyelom plazma hücrelerinin en sık görülen kanser türüdür. 

Multipl miyelom hastalığındaki anormal plazma hücreleri tek bir antikor üretmektedir. Miyelom, kemik iliğinin yetişkinlerde normal olarak aktif olduğu bölgeleri, yani göğüs kafesi, omurga, kafatası, leğen kemiği, omuzlar ve kalçaları kapsar. 

Hastalığın nedeni tam olarak bilinmemektedir. Ancak bazı risk faktörleri tespit edilmiştir. İlerleyen yaş, özellikle 65 yaş üstü bir risk faktörüdür. Hastalık riski Afrikalı Amerikalılarda en yüksek düzeyde olup Asyalı Amerikalılarda en düşük seviyededir. Bunun nedeni ise henüz tespit edilemedi. Erkeklerde multipl miyelom riski daha yüksektir. Ailede bu kanser türü varsa risk daha yüksektir. 

Kemik ağrısı (özellikle sırt ve kaburgalarda), kırıklar, halsizlik, yorgunluk, ateş, sık enfeksiyon geçirme, kilo kaybı, bulantı veya kabızlık hastalığın belirtileridir. 

Tanı bazen rutin kan testi sonucunda konulur. Ancak daha çok kemik kırığı nedeniyle çekilen film sonrası hekimler multipl miyelomdan şüphelenir. Kemik iliği alınarak tanı netleşir. 

Tedavi hastalığın evresine bağlı olarak yapılır. Bazı durumlarda gözlem altında bekleme yöntemine başvurulur. Birçok durumda kemoterapi dahil ilaç tedavisi gereklidir. Kök hücre nakli de gerekli olabilir.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.