İşte muhatap, işte irade

  • DEM Parti Eşbaşkanı Tuncer Bakırhan, AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “DEM Parti muhatap alınmak istiyorsa kendini kanıtlasın” sözlerine, Iğdır'dan cevap verdi.
  • Erdoğan'ın Newroz'daki milyonları 'görmüyor, duymuyor, bilmiyor' moduna dikkat çeken Bakırhan, "Saray'daki o uykundan uyan. Muhatabı ve iradeyi görürsün” dedi.

AKP-MHP-Ergenekon-Huzbulkontra ittifakına işaret eden DEM Parti Eşbaşkanı Tuncer Bakırhan, şunların altını çizdi: "Bunlar hırsızlık yapan, günah işleyen bir JİTEM ittifakıdır. Kürt'ün yaşayanına, ölüsüne, mezar taşına, diline ve doğasına düşmandır. Lütfen birlik olun, beraber olun; küçük hesaplar, küçük tartışmalar yapmayın. Bunlarrı hep birlikte engelleyeceğiz, bu Ramazan ayında el birliğiyle def edeceğiz."

Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Îdir’de (Iğdır) binlerin katılımıyla kent meydanında miting düzenledi. Seçimlerin en kritik geçeceği kentlerin başında yer alan Îdir’de binlerce kişi köy ve mahallelerden miting alanına geldi. DEM Parti flamalarıyla alanı dolduran halklar, çalınan müzikler eşliğinde halaya durdu. Saygı duruşunun ardından program başladı. Kentin merkez ve ilçe adaylarının halkı selamlamasının ardından Îdir Belediye Eşbaşkan Adayı Nejla Kum konuştu. Kum, belediyeyi halkla birlikte yöneteceklerini söyledi. Ardından konuşan diğer Eşbaşkan Adayı Mehmet Nuri Güneş, “Bu seçim hiçbir seçime benzemiyor. Bunlar kenti teslim almak istiyor. Buna izin vermeyeceğiz. Kenti bu çetelerden kurtarmamız gerekiyor” dedi.

Newroz şirazelerini bozdu

Ardından konuşan DEM Parti Eş.aşkanı Tuncer Bakırhan, Newroz mitinglerinin iktidarın şirazesini bozduğunu söyledi. İktidarın “Bunlar bittiler, tükendiler” umutlarının çöktüğünü ifade eden Bakırhan, “İstanbul, Amed ve diğer Newroz alanlarında bir kez daha gördüler ki; biz varız, vardık, var olmaya devam edeceğiz. Hiçbir baskı politikası, kayyumcu anlayış, cezaevleri, baskı, zulüm, bizleri ve taleplerimizi durdurmaz. Bizler haklı bir davanın ve mücadelenin sahipleriyiz. Onların dengesini, şirazesini bozmaya devam edeceğiz" dedi.

AKP-MHP iktidarının ırkçılık üzerinden, vatan millet bayrak örtüsüyle yolsuzluklarına, zalimliklerine, zulmüne devam ettiğini belirten Bakırhan, "31 Mart'ta bizi yoksullaştıran, bizi ezen, irademizi cezaevlerine tıkan, ana dilimize ‘bilinmeyen dil’ diyene rekor oyla Iğdır'dan da cevap verilecek. AKP 22 yıl önce iktidara geldiklerinde faiz yüzde 47’ydi. Bugün faiz yüzde 50’nin üzerine çıkarttılar. Dün ‘faiz haramdır’ diyenler, Nas diyenler ‘Nas’ı faize yedirmeyeceğiz’ diyenler bugün sizin bütçenizi faiz lobilerine peşkeş çekiyor. Bunlar yalancı, ikiyüzlü” diye konuştu.

 

 

Tüm krizlerin nedenidir

Dünyanın her yerinde gıda fiyatları düşerken Türkiye’de yükseldiğine dikkat çeken Bakırhan, şöyle devam etti: “Emekliye, asgari ücretliye, çalışana kaynak yok ama beyefendi sabah akşam ‘savaş, top, tüfek’ diyor. Askere var, polise var, korucuya var, emekliye kaynak yok. Türkiye’de en büyük krizini bu ülkeye yaşatan Recep Tayyip Erdoğan’dır. 94’teki ekonomik krizin sebebi olan Tansu Çiller’i yanına almış, 2001’deki ekonomik krizin mimarı olan Bahçeli’yi almış, bu halkı yoksullaştıran, Türkiye’yi ekonomik krizlerle boğuşturan üç kişi ne yapacakmış? Türkiye’yi uçuracakmış. Hadi Oradan.”

Saray'daki uykundan uyan

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Tokat mitinginde söylediği “DEM Parti muhatap alınmak istiyorsa kendini kanıtlasın” sözlerine cevap veren Bakırhan, şunları söyledi: “Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye’de ne olduğunun farkında değil. Newroz meydanlarını dolduran milyonları görmüyor, duymuyor, bilmiyor. Haksız sayılmaz. Sabah akşam Saray medyasını izliyor. O kanallarda da Türkiye güllük, gülistanlık gösteriliyor. Biz diyoruz ki; Sayın Erdoğan, irade Newroz alanlarında, muhatap Newroz alanlarında. Kuvvet, kudret Newroz alanlarındaki milyonlarca insanımızdır. Saray'daki o uykundan uyan. Saray medyasının dışındaki medyaya bak. Muhatabı da görürsün, iradeyi de görürsün.”

 

 

Muhatap görmek istiyorsan

Bakırhan, "Israrla bir muhatap görmek istiyorsan sana söyleyelim" diyerek, şunları sıraladı:

* Savaş hazırlıklarını, halkları karşı karşıya getiren, kutuplaştıran bu zehirli dili terk et.

* Savaş bütçesini emekliye, yoksula, emekçiye ver. Toplumu kutuplaştırmaktan vazgeç.

* Kürt’ün diline 'bilinmeyen dil' deme, çünkü Kürtçedir. Kürt'ün coğrafyasına 'Teröristan' deme, Kurdistan’dır. Kürt'ün dilini, kimliğini iradesini tanı. Eğer yerini öğrenmek istiyorsan, Newroz alanlarındaki milyonlardır.

* Barış ve kardeşlik olmasını istiyorsan İmralı'daki mutlak tecridi kaldır. Hukuku işlet.

* Kürt halkının iradesine kayyum atadın yetmedi, cezaevine koydun yetmedi, şimdi 32 Kürt yerleşim yerine kaçak seçmen taşıyarak Kürt halkının iradesini gasp etmeye çalışıyorsun. O zaman bu kaçak seçmenlerin gidip halkın iradesiyle oynamayacağının sözünü ver. O zaman muhtabı da görürsün, iradeyi de görürsün, halkı da görürsün.

* Sonrada gel bizimle iktidar, muhalefet, toplumsal kesimlerle birlikte bir masanın etrafında bir araya gelelim, Türkiye’yi demokrasisizlikten, özgürlüksüzlükten bu ekonomik krizden nasıl çıkaracağımızı hep beraber tartışarak bir yol bulalım.

Al sana muhatap, al sana Newroz alanındaki halklarımızın talebi.

 

* * * 

Kayyum, hırsızlıktır

Kayyumun rant, yolsuzluk ve hırsızlık olduğunu ifade eden DEM Parti Eşbaşkanı Bakırhan, şunları dile getirdi: “İrademize kayyum atayanların cadde ve kaldırılmalarına bakın, bir hizmet yok. Türkiye’nin en kirli havasını soluyan kent Iğdır’dır. Türkiye’nin en bereketli topraklarında gençler iş ve aş bulmak için, okyanusları ve denizleri geçiyorsa demek ki siz bu kenti iyi yönetmiyorsunuz. Demek ki bu kentin kaynaklarını çarçur ediyorsunuz, cebinize indiriyorsunuz. 1 Nisan’da Iğdır Belediyesi'ni tekrar aldığımızda bunların tüm yolsuzluklarını kalem kalem Iğdır halkıyla paylaşacak ve hesabını soracağız. Bizim belediyecilik pratiğimize insanlar doğduğu yerde doyacak, iş için göç etmeyecek, aş için gitmek zorunda kalmayacak. Kadın arkadaşlarımız aile ekonomisine katkı sunmak için kooperatiflerde belediyemizin açmış olduğu işyerlerinde çalışacaklar, üretecekler, katkı sunacaklar. Gençler kahve köşelerinden çıkacak ve üretime katılacak. Tarım ve hayvancılıkla uğraşan, meyvecilikle uğraşan halkımızı belediye destekleyecek; tohum ve mazot verecek, ürününü kendi fiyatıyla doğru yerde satılması için aracı olacak, pazarlar oluşturulacaktır.”

 

* * *

Kürt'ün her şeyine düşman

Iğdır’a da büyük oranda kaçak seçmen taşındığını hatırlatan Bakırhan, "Iğdır’ın yerini bilmeyen, haritada önüne koysan yarım saatte Aralık’ın, Tuzluca’nın nerede olduğunu bilmeyen insanlar, gelecek burada Azeri’nin, Kürt'ün, Terekeme’nin iradesini çalacak, oyunu kullanıp gidecek. Bu demokrasi midir, insanlık mıdır, adalet midir?" diye sordu. Bakırhan, şöyle konuştu: "Bunlar hırsızlık yapan, günah işleyen bir JİTEM ittifakıdır ve bunları birlikte engelleyeceğiz. Lütfen birlik olun, beraber olun; küçük hesaplar, küçük tartışmalar yapmayın. Iğdır’ı halkların, hizmetin, barışın kardeşliğin modern kenti haline getirelim. Burada 75-80 yaşında 5 ruspî kanaat önderini aldılar müebbet hapis cezası verdiler. Yahu bu insanlar camide, cumada, oruç tutan, dua eden yaşı kemale ermiş insanlardır. Yaşlı dedelerimizi, babalarımızı barış davalarına katıldıkları, halklar arasındaki sorunları çözmeye çalıştıkları için cezaevine attılar. Bu haksızlığa ‘dur’ diyecek miyiz? Kürt'ün yaşayanına düşman, ölüsüne düşman, mezar taşına düşman, diline düşman, doğasına düşman bu anlayışı bu Ramazan ayında el birliğiyle def edeceğiz."

Bakırhan’ın ardından Azad Bedran sahne aldı. Miting halaylarla devam etti. ÎDIR

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.