Köylülere ajanlık dayatılıyor

Kulp / Amed

Kulp / Amed

  • Amed’in Kulp ve Lice ilçelerinde özel savaş politikaları sistematik bir şekilde yürütülürken, köylüler ajanlık dayatmasına maruz kalıyor.

ASMÎN BARAN / AMED

Son yıllarda özel savaş politikalarının hem şehir merkezi hem de köylerde yoğunlaştığı Kurdistan’da, ajanlık faaliyetleri yaygınlaşıyor. Özellikle Kulp (Pasûr) ve Lice’nin köylerindeki çobanların, asker ve korucular tarafından,  tehdit edildiği öğrenildi.

Yerel kaynaklardan alınan bilgilere göre; ajanlaştırma politikaları özellikle korucu ve karakol komutanları üzerinden yürütülüyor. İki ilçede de dağlık alanların her yerini fotokapan ve sinyallerle dolduran askerler, kimi köylerde özellikle muhtarlarla görüşmeyi sistematik hale getiriyor. Köylere gelen ve giden kişilerden, çobanlık yapan kişilerin hayvan sayısına kadar her konuyu soruşturan ekipler, yurttaşları da tehdit ediyor.

Aileleri ile tehdit ediyorlar!

Pasûr’un özellikle dağlık köylerinde bu durum sıklıkla yaşanırken, dağlarda operasyona çıkan askerler ilk olarak köylerin muhtarları ile görüşüyor. Çobanları, “Yapacağın tek şey birini görünce bize söylemek. Bunu yaparsan sana karışmayız” diyerek tehdit eden askerler, bu tekliflerini reddedenleri daha sonra karakola çağırıyor. Karakola çağrılan bir yurttaşın “Senin anneni de kız kardeşini de tanıyoruz” sözleriyle ajanlığa zorlandığı öğrenildi.

Her tepeye bir kalekol!

Bölgede yaşayan köylülerin aktarımlarına göre; bu tarz uygulamalar, özellikle operasyon döneminde yoğunlaştı. Operasyonun olduğu günlerde hayvanlarını otlatmaya da çıkaramadıklarını belirten köylüler, her tepe başında kalekolların inşa edildiği bölgede geçtiğimiz yıldan bu yana ağaç kesiminin de yaşandığını aktardı. Özellikle Şenyayla ve Çiyayê Spî bölgesinde yoğun ağaç katliamı yaşanırken, çevre köylerde ise tepelerde bulunan ağaçlar, kalekolların göz takibini bozduğu gerekçesiyle kesiliyor.

Yap ajanlığı sat esrarı!

Lice’de ise fotokapanların zarar gördüğü köylerde çobanlara 20 ile 40 bin TL arasında para cezası kesilirken, burada da aynı yöntemlerle ajanlık teklifinin yapıldığı öğrenildi. Kimi zaman da para teklifi ile yurttaşlar ajanlığa yönlendirilmek istenirken, özellikle esrar ticareti karşılığı ajanlık dayatılıyor. Bu işi yapan kişilere ajanlık şartıyla izin verildiği öğrenilirken, ilçede yer alan korucu dernekleri de önemli rol oynuyor. Özel savaş politikalarının yoğunlaştığı köylerde, yurttaşların yaşam alanı ise her gün kısıtlanıyor. Yurttaşlar, yaşanan baskıların insanları göçe zorladığını, asıl amacın ise bölgenin insansızlaştırılması olduğunu söylüyor.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.