İlk turda sonuç yok

Dünya Haberleri —

Azerbaycan ile Dağlık Karabağ heyetleri görüştü

Azerbaycan ile Dağlık Karabağ heyetleri görüştü

  • Azerbaycan güçlerinin Dağlık Karabağ’a dönük askeri harekatı ardından varılan ateşkes uyarınca ilk görüşmeler için Ermeni heyet Yevlah’a ulaştı. Gerçekleşen ilk görüşme 3 saat sürdü fakat somut bir sonuç alınamadı.
  • Çatışmaların durması ardınan Dağlık Karabağ’da yaşayan Ermeni halkının büyük kısmı Rus Barış Gücü kontrolünde bölgeden çıkmaya devam ediyor. Kadın ve çocukların çoğunlukta olduğu bir çok kişi de Hankendi havaalanından çıkmaya çalışıyor.  

 

24 saatlik Azerbaycan saldırısı ardınan ateşkes ilan edip silah bırakma kararı alan Dağlık Karabağ’da (Artsakh) yaşayan Ermeni halkı göç yollarına düştü. Azerbaycan ile Dağlık Karabağ  Ermeni toplumunu temsil eden heyetler arasındaki görüşmeler de Yevlah kentinde valilik binasında başladı. Çatışmanın başladığı ilk andan itibaren İran ve Rusya yaptığı açıklamalar ile Dağlık Karabağ’ın Azerbaycan toprağı olduğunu ancak silahlı müdahaleyi tasvip etmediklerini duyurmuşlardı.  
Dokuz aydır abluka altında tuttuğu Dağlık Karabağ'dan yapılan saldırılarda sivil ve polislerin öldürüldüğünü söyleyen Azerbaycan salı günü askeri operasyon başlatmıştı. 24 saat gibi kısa bir zamanda Artsakh güçleri silah bırakmayı kabul etti. Bölgedeki Ermenistanlı yetkililer, operasyonda en az 32 kişinin öldüğünü ve 200 kişinin de yaralandığını açıkladı. 

Müzakereler Yevlah'ta başladı
Taraflar arasında Dağlık Karabağ'ın yeniden Azerbaycan'a entegre edilmesine yönelik müzakereler Yevlah kentinde başladı. Görüşmelerde Azerbaycan adına Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'in Karabağ'daki Ermenilerle temaslardan sorumlu temsilcisi milletvekili Ramin Memmedov, Karabağ Ermenilerini temsilen David Melkumyan ve Sergey Martirosyan katıldı. Görüşmede, Rus Barış Gücü'nden de bir yetkili yer aldı. Toplantı neredeyse üç saat sürdü.
RIA NOVOSTİ haber ajansı, tarafların görüşmelerinde nihai bir anlaşmaya varılamadığını duyurdu. RIA, Azerbaycan temsilcisinin de "Azerbaycan ve Karabağ Ermenileri arasındaki tüm sorunların tek bir toplantıda çözülmesini beklemenin zor olduğunu" söylediğini aktardı.
Dağlık Karabağ'daki uluslararası toplumun tanımadığı "Artsakh Cumhuriyeti'nin" Cumhurbaşkanı Samvel Şahramanyan danışmanı David Babayan da Reuters'a yaptığı açıklamada, "Askeri eylemlerin durdurulması konusunda bir anlaşmamız var ancak nihai bir anlaşma bekliyoruz. Pek çok soru ve mesele üzerinde konuşmamız gerekiyor. Henüz nihai bir anlaşma yapılmadı" dedi. Silah bırakma konusu sorulduğunda Babayan, Dağlık Karabağ Ermenilerinin "ölüme terk edilemeyeceğini ve bu nedenle öncelikle güvenlik garantilerine ihtiyaç duyacaklarını" söyledi.

Siviller kaçmaya çalışıyor
Ateşkes ilan edilmesinin ardından Dağlık Karabağ’da çoğunluğunu kadın ve çocukların oluşturduğu binlerce Ermeni bölgeden ayrılmak için Rus barış gücü askerlerinin bulunduğu havaalanına akın etti. Silah bırakma kararı alan Artsakh Cumhuriyeti yönetimi, halka "paniğe kapılmama ve tahliye için kendi inisiyatifleriyle havaalanına gitmeme" çağrısı yaptı. Çoğunluğu temsil eden Ermeni halkının Stepanakert, Azerilerin ise Hankendi olarak adlanırdıkları kentte 120 bin kişi yaşıyor. Göç yollarına düşenleri çoğunluğu buradan.  
Azerbaycan'ın Dağlık Karabağ'a yönelik askeri operasyonun tamamlandığını duyurmasının ardından, bölgeden tahliyeler sürüyor. Rusya Savunma Bakanlığı yaptığı açıklamada, Dağlık Karabağ'da konuşlu Rus barış gücü askerlerinin bölgede yaşayan yaklaşık 5 bin Ermeni'nin güvenli yerlere tahliyesini sağladığını bildirdi. Dağlık Karabağ, insan hakları görevlisi Gegam Stepanyan bölgedeki Ermenilerin evlerinden sürülme veya Azeri egemenliği altında yaşamaktan kaygı duyduğu belirtiliyor.

Güvenli çıkış garantisi
Silahların susmasına rağmen bölgedeki Ermeni otorite Azerbaycan'ı Dağlık Karabağ'da etnik temizlik yapmakla suçlarken, Azerbaycan devleti ise etnik Ermeni sivillerin haklarını kendi anayasası çerçevesinde koruyacağını söylüyor. 
Son durum hakkında açıklama yapan Azerbaycan Cumhurbaşkanı Müşaviri Hikmet Hacıyev ise, "Karabağ'daki güçlerin silahsızlandırılmasının, 30 yıldır Bakü'nün kontrolü dışında olan bölgenin başarılı bir şekilde yeniden entegrasyon şansını ve Azerbaycan'ın komşusu Ermenistan ile barış ihtimalini artıracağını" söyledi. Hacıyev, silah bırakanlara güvenli çıkış sağlanacağını belirterek "Azerbaycan'ın gündemi Karabağ'daki Ermenilerin barışçıl şekilde entegrasyonunu sağlamaktır. Bölgeye barışı getirmek istiyoruz" ifadelerini kullandı.

Göstericiler polisle çatıştı
Ermenistan'ın başkenti Erivan'da, Dağlık Karabağ'da ateşkes ilan edilmesi ve Azerbaycan'ın bölgede egemenliğini yeniden sağladığını açıklaması sonrası hükümeti protesto eden göstericiler polisle çatıştı. Göstericiler, Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan'ın istifasını istedi.
Binlerce gösterici ayrıca hükümeti Dağlık Karabağ'da yaşayan Ermenilere yeterince yardım etmemekle suçladı, Azerbaycan'a çok fazla taviz verildiğini savundu. Protestolarda bir hükümet binası taşlanırken, polis göstericilere karşı göz yaşartıcı gaz kullandı. HABER MERKEZİ

 

 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.