Bademcik iltihabı

Dersim DAĞDEVİREN yazdı —

  • Bademcik iltihabı rahatsızlığın seviyesine göre kendisini çeşitli belirtilerle göstermektedir: Boğaz ağrısı, yutkunmakta zorlanma, yutkunurken boğaza bir şeyin takılması hissi, halsizlik, ateş, ağız kokusu, boğaz ve boyunda şişme, ses kısıklığı.

Boğazın iki yanında bulunan bademcikler bağışıklık sisteminin bir bölümünü oluştururlar ve enfeksiyona karşı vücudu koruma görevinde rol alırlar. Bademcik enfeksiyonuna tonsilit denilir.

Genelde bademcik iltihabı vücudun gelen mikroplarla savaştığının bir göstergesidir. Ağızdan vücuda giren mikroplar bademciklerde birikip burada iltihaba yol açmaktadır.

Bademcik iltihabı rahatsızlığın seviyesine göre kendisini çeşitli belirtilerle göstermektedir: Boğaz ağrısı, yutkunmakta zorlanma, yutkunurken boğaza bir şeyin takılması hissi, halsizlik, ateş, ağız kokusu, boğaz ve boyunda şişme, ses kısıklığı. Özellikle çocuklarda mide bulantısı, kusma ve karın ağrısı da görülmektedir.

Bademcik iltihabı teşhisi boğaza bakılarak konulmaktadır. Kendisini önce hafif kızarıklıklarla göstermektedir. Daha sonra bademcikler üzerinde beyaz veya sarımtrak irin parçaları görülmektedir.

Bademcik iltihabında antibiyotik tedavisi şarttır. Bu tedavinin genelde bir hafta uygulanması gerekmektedir. Bağışıklık sistemi sorunu olan hastalarda bu sürenin uzaması mümkündür. Bunun yanında ağrı kesici (hap ve emme hapları) ve ateş düşürücü ilaçlar da kulanılmaktadır. Dinlenmek, bol sıvı tüketmek, aşırı sıcak ve soğuk yiyecek ve içeceklerden uzak durmak, nemli ortam, sigaradan uzak durmak ve bulunulan ortamı sık sık havalandırmak da faydalıdır.

Bademcik iltihabı görünüşte basit bir boğaz rahatsızlığı olarak görünse de doğru şekilde tedavi edilmezse çok daha ağır ve tehlikeli hastalıklara yol açabilir: Böbrek iltihabı, kalp (kapakçıkları) iltihabı, orta kulak enfeksiyonu, zatürre, menenjit, eklem enfeksiyonu.

Bademcik iltihabı en sık çocukluk yaşta görülmektedir. Bademcik dokusu yaşla beraber giderek gerilemekte ve ergenlik çağından sonra bir fonksiyonu kalmamaktadır. Bundan dolayı yirmi yaşından sonra bademcik iltihaplanması azalmaktadır.

Bademciklerin ameliyatla alınmasını gerektiren olgular:  Son bir yılda yedi defa bademcik iltihaplanması veya iki yıl üst üste yılda beş defa bademcik enfeksiyonu, bademcik etrafında abse, bademciklerin şişmesi sonucu sık yaşanan üst solunum yolu tıkanıklığı ve orta kulak iltihabı, kalp kapakçığı hastalığı, uykuda nefes alışverişinin etkilenmesi.  

Bir kaç yıl öncesine kadar ameliyatta bademciklerin tümü alınırken şimdi özellikle çocuklarda bademciklerin küçük bir bölümü alınmaktadır. Lazer veya ısı aleti ile yapılan bu ameliyat hem kanama riskini hem de ameliyat sonrası ağrıları azaltmaktadır.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.