Algıları yıktık, şimdi sahnedeyiz

Kadın Haberleri —

Eva Abdi ve Reem Hassan

Eva Abdi ve Reem Hassan

  • Toplumun ‘kadınlar sahneye çıkamaz’ sözleriyle yetenekleri ve özgürlüklerini engellemesine izin vermeyen kadın tiyatrocular, “Devrimle birlikte başardık, şimdi sahnedeyiz” dedi.

Kuzey-Doğu Suriye’de kadınlar devrimin ardından kültür-sanat çalışmalarında adından söz ettiriyor. Devrimden önce eve kapatılan, bu çalışmalarda yer verilmeyen ve adının dahi söylenmediği kadınlar, artık perdenin önünde kendilerini dört duvara hapseden zihniyetin gözlerine bakıyor. Hîlala Zêrin Hareketi üyeleri Reem Hassan ve Eva Abdi adlı genç kadınlar da tiyatro çalışmalarıyla sahnede diğer kadınlara gülümsüyor.

Tiyatro oyuncusu olmak Reem Hassan’ın çocukluk hayaliydi. Jinha’ya 3 yıldır tiyatro çalışmalarında yer aldığını belirten Reem Hassan, “Korku ve tereddüt olmadan güven ve güçle seyircinin karşısına çıkmayı arzuluyordum. Tiyatro benim için çok önemli. İfade etme yöntemi. Sahneden, birden fazla fikir sunabilir ya da anlamlı mesajlar verebiliriz. Seyircilerin görüşlerini ve tiyatro gösterileriyle etkileşimlerini önemsiyoruz” dedi.

Şehit Yekta’nın izinden

Tiyatronun, toplumun gerçekliğini ve tarih boyunca yaşadığı trajedileri yansıtan bir ayna olduğunu söyleyen Reem Hassan, "Kuzey-Doğu Suriye’deki oyuncular her yıl Yekta Herekol Tiyatro Festivali’ne dahil olup birçok etkinlik düzenleyerek, Dünya Tiyatro Günü kutlamalarına katılıyor. Performanslarıyla değerli mesajlar içeren farklı tiyatro gösterileri sunuyorlar” diye konuştu.

Utanmayın, gurur duyun

Reem Hassan, erkek egemen zihniyetin tiyatroda da kadının varlığını reddettiğine dikkat çekti ve ekledi: “Bazı ebeveynler, tiyatronun geleceği olmadığına ve bir kadının seyirci önünde sahneye çıkmasını utanç verici olduğuna inanarak kızlarının tiyatroya katılmasını engelliyor. Söylenenlere aldırmadan çalışmalarımızı sürdürüyoruz.”

Özgürlüğümüzü aldık

2 yıldır oyunculuk yapan Eva Abdi de sahneye çıktığı ilk zamanlar birçok zorlukla karşılaştığını belirterek şöyle devam etti: “Önceleri utanıyordum. Toplumun oyuncu kadınlara yönelik algısından dolayı tereddütlerim vardı. Devrimle birlikte bu algıların üstesinden gelebildik. Yeteneklerimizi ve özgürlüğümüzü engelleyen her şeyle yüzleşme fırsatımız oldu.”

Tiyatroya daha fazla ilgi gösterilerek performansların sadece etkinlikler ve festivallerle sınırlandırılmamasını isteyen Eva Abdi, “Ne kadar az performans olursa tiyatro o kadar çok izleyici kaybeder. Tiyatro oyuncularının yeteneklerini geliştirmeye yönelik eğitim kursları ve akademiler olmalı" diye konuştu. HESEKÊ

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.