130 öğrenci kurtarıldı

Dünya Haberleri —

Nijerya / foto:AFP

Nijerya / foto:AFP

  • Nijerya'nın kuzeybatısındaki Kaduna eyaletinde iki haftadan uzun süre önce kaçırılan ve fidye istenen 130'dan fazla çocuk kurtarıldı.

Yetkililer, çocukların ailelerine teslim edilmeden önce psikolojik destek aldıklarını belirtti. Nijerya ordusu 76 kadın ve 61 erkek olmak üzere kaçırılan toplam 137 kişinin komşu eyalet Zamfara'da kurtarıldığını duyurdu.

Nijerya ordusundan Tümgeneral MLD Saraso, "Burada 131 öğrenci var, diğer altı öğrenci şu anda hastanede yatıyor ve iyileştiklerinde taburcu edilecekler." şeklinde açıklamada bulundu. Tümgeneral Saraso kaçırılan kişilerden bir okul görevlisinin esaret altında hayatını kaybettiğini aktardı.

Çocuklar perişan halde

Nijerya ordusu tarafından yayınlanan fotoğraflarda, LEA İlk ve Orta Okulu'ndan kaçırılan çocukların kurtarıldıklarında hala mavi-beyaz-kahverengi üniformalarını giydiği, toz içinde ve bitkin halde oldukları görüldü. Kaduna Valisi Uba Sani yerel medyaya verdiğ demeçte "Ben mutluyum, aileler mutlu, hepimiz çocukların kurtarılmasından dolayı mutluyuz." dedi. 

Sani, çocukların psikososyal rehberlik ve sıkı tıbbi gözetim altında kalmaya devam edeceklerini bildirdi.

Sayı halen net değil

Öte yandan kaçırılan çocuk ve okul görevlisi sayısına ilişkin çelişkili bilgilerin sorulduğu yetkili "Bir lider olarak rakamlarla uğraşmamalıyım. Çocukların geri dönmesi bundan daha önemli." diye konuştu. Okul yetkilileri, yerel makamlara verdiği bilgide motosikletlerle gelen silahlı kişilerin 7 Mart'ta Kuriga köyündeki okulu bastığını ve toplam 287 öğrenciyi kaçırdığını bildirmişti. Sayının net olmaması sebebiyle bütün kaçırılanların kurtarılıp kurtarılamadığı tam olarak bilinmiyor.

Nijerya'da yaşanan adam kaçırma olaylarında yetersiz kayıt tutulması ya da bazı  rehinelerin kaçması nedeniyle değişken raporlara yaygın şekilde rastlanıyor. ABUJA

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.