Almanya’da 4 gün testi

Dünya Haberleri —

Almanya'da haftada 4 gün çalışma için eylem

Almanya'da haftada 4 gün çalışma için eylem

  • Almanya’da 50 şirket haftada 4 günlük iş günü testi için pilot projeye katıldı. Bilimsel veriler çalışma saatlerinin azaltılmasının verimliliği artırabilme olasılığına odaklanıyor. 

Avrupa’da endüstrinin dominant gücü olan Almanya, hayati bir iş gücü sorunu ile mücadele ediyor. İstatistik kurumları ve endüstri analistleri genel olarak iki milyon pozisyona çalışan bulunamadığını ve ülkedeki şirketlerin yarısında da yeterli işçi sorunu olduğunu söylüyor. Bu krizle karşı karşıya kalan düzinelerce firma, ilk bakışta mantıksız gibi görünen bir stratejiyi test ediyor: Haftalık iş günü 4’e indiriliyor. Geçen yıl Belçika bazı iş kollarında çalışma gün sayısını 4’e indirmişti. 

50 şirket denemeye başladı
Şubat ayı başında Almanya'daki 50 şirket bir pilot uygulamayı başlatarak haftada “dört günlük" çalışmaya geçiş yaptı. Bu girişim, kar amacı gütmeyen bir şirket olan 4 Day Week Global (4DWG) ve yönetim danışmanlığı Intraprenör tarafından yönetiliyor. Mart ayında girişime 14 şirket daha katılıyor. Alman kamu araştırma üniversitesi Münster Üniversitesi, 600'e kadar çalışanın katılmasının beklendiği altı ay sürecek denemelerin bilimsel değerlendirmesini gerçekleştirecek.

İşgücünü arttıracak
Diğer pek çok ülkede benzer denemeler yürüten 4DWG, maaşları aynı seviyelerde tutarken çalışma günlerini azaltmanın şirketler için verimlilik artışı sağlayacağına ve çalışanların refahını iyileştireceğine ve böylece iş gücünü motive edeceğine inanıyor. Bu yaklaşım aynı zamanda haftanın beş günü çalışamayan insanları da işgücüne çekerek işgücü sıkıntısının hafifletilmesine yardımcı olabilir.

En net veriler çıkacak
Ekonomistler, uzmanlar ve araştırmacılar, Alman testinin diğer ülkelerdeki daha önceki denemelere göre daha sağlam verileri karşılaştırmak için daha karmaşık teknikler kullandığını ancak hala eksiklikleri olduğunu söylüyor. Sonuçlar, dört günlük bir haftanın kazanımları ve tuzakları hakkında şimdiye kadarki en net resmi sunabilir. Ancak stratejinin en sadık savunucuları bile tüm işleri daha kısa bir çalışma haftasına kaydırmanın mümkün olmayabileceğini kabul ediyor.
4DWG ekibi, Yeni Zelanda, Birleşik Krallık, Amerika Birleşik Devletleri, İrlanda ve Avustralya dahil olmak üzere "dört günlük" çalışma haftasını test etmek için girişimde bulunuyor. İşçi sendikaları çalışma saatlerinin azaltılmasını talep etse de, İsveç, Finlandiya, İzlanda ve Portekiz'de daha önce sıkıştırılmış çalışma saati deneyleri yapılmıştı. BERLİN

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.