Seller 33 can aldı

Dünya Haberleri —

Afganistan

Afganistan

  • Afganistan'da şiddetli yağışların sel felaketine yol açması sonucu en az 33 kişi hayatını kaybetti. Kayıpların çoğu yıkılan evlerin enkazı altında kalmaktan kaynaklandı. Yaklaşık 600 ev hasar gördüğü veya yıkıldı.

Afganistan Hükümeti, Afet Yönetimi Dairesi, üç gündür devam eden şiddetli yağışların 20 vilayette ani sel baskınlarına sebep olduğunu duyurdu. Can ve mal kaybına yol açan sel ve çökmeler sonucu ilk belirlemelere göre en az 33 kişi hayatını kaybetti. Bakanlık sözcüsü Janan Sayeq, "Cuma gününden itibaren yağmurlar nedeniyle büyük insan ve mali kayıplara neden olan ani sel baskınları yaşandı" dediği açıklamasında 33 kişinin öldüğünü ve 27 kişinin de yaralı olduğunu söyledi.

Evler çöktü, 800 hektar su altında

Yaklaşık 600 evin hasar görmesi veya yıkılması nedeniyle kayıpların çoğu çatı çökmesinden kaynaklandı. Sözcü ayrıca, 200 hayvanın telef olduğunu, yaklaşık 600 kilometrelik (370 mil) yolun tahrip edildiğini ve yaklaşık 800 hektarlık (1.975 dönüm) tarım arazisinin "sular altında kaldığını" da sözlerine ekledi.

Kurak kış ardından

Ülkenin 34 vilayetinden 20'sinde arazilerin kurumasına neden olan ve çiftçilerin ekimi ertelemesine sebep olan  alışılmadık derecede kuru kış mevsiminin ardından gelen şiddetli yağışlardan etkilendi. Sayeq, Batı Farah, Herat, güney Zabul ve Kandahar'ın en çok zarar gören vilayetler oldu.

Yetkililer önümüzdeki günlerde Afganistan'ın birçok ilinde daha fazla yağış beklendiği konusunda uyardı.

Felaketler silsilesi

Taliban'ın 2021'de yeniden iktidara gelmesinden bu yana, ülkeye dış yardım akışı büyük ölçüde azaldı ve doğal afetlere yönelik yardım müdahaleleri engellendi. Şubat ayında Afganistan'ın doğusundaki yoğun kar yağışı sonrasında meydana gelen toprak kaymasında en az 25 kişi hayatını kaybederken, Mart ayında sona eren üç hafta süren yağışlarda yaklaşık 60 kişi hayatını kaybetti.

Birleşmiş Milletler geçen yıl "Afganistan'ın aşırı hava koşullarında büyük dalgalanmalar yaşadığı" uyarısında bulunmuştu. KABİL

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.