SPD’de ırkçı ittifak mı?

Dünya Haberleri —

SPD'nin yerel adayı Gülten İlbay (soldan 2.) aşırı sağcı Ülkü Ocakları'nın selamını gösteriyor. © WELT tarafından sağlanmıştır.

SPD'nin yerel adayı Gülten İlbay (soldan 2.) aşırı sağcı Ülkü Ocakları'nın selamını gösteriyor. © WELT tarafından sağlanmıştır.

  • Filderstadt'ta Ülkü Ocakları'na bağlı bir dernekten üç kişi yerel meclis ve ilçe meclisi için SPD adına seçimlere katılılıyor, Alman kamuoyu, “sizde kaç Bozkurt var” diye soruyor. Stuttgarter Zeitung, WELT ve Apollo News fotoğrafları çarşaf çarşaf yayınladı. 
  • Federal Anayasayı Koruma Dairesi’nin ırkçılıklarını tescil ettiği Ülkü Ocakları için, "Türklüğün üstünlüğüne inanmaktadır. Ülkü Ocakları milliyetçi, ırkçı ve Yahudi karşıtıdır; başlıca düşmanları Kürtler, Aleviler, Yahudiler ve Türk kökenli solculardır” diyor.
  • SPD’nin Filderstadt teşkilatı Türk ırkçılarının aday gösterilmesine dair medyanın sorularını yanıtsız bıraktı. Irkçılarla fotoğraf çektiren SPD’li Federal Milletvekili Nils Schmid, yaptığı açıklama ile hatasını kabul etti.

EMRULLAH BOZTAŞ

Almanya’da ülkü ocakları, bozkurtlar, Türk Alman dostluk dernekleri ve cami dernekleri adı altında örgütlenen Türk faşistleri SPD listelerinden yerel seçimlere katılıyor. Almanya’da kendilerini demokrat olarak tanıtan ülkücülerin Sosyal Demokrat Parti (SPD) listelerinden seçime girişlerini haber yapan WELT, adayların ülkücü işareti yaptıkları çok sayıda fotoğrafı yayınladı. WELT’in yanı sıra Stuttgarter Zeitung ve Apollo haber sitesine de haber konusu olan Türk ırkçılar ile temas eden Federal Parlamenter Nils Schmid’de eleştirilerin odağındaydı.

 

SPD'nin yerel adayı Gülten İlbay (soldan 2.) aşırı sağcı Ülkü Ocakları'nın selamını gösteriyor.

 

Schmid geri adım attı

Almanya’da kriminal işler çevirmek için cami derneği şeklinde örgütlenen ülkücü faşistlerin tuzağına bu sefer de SPD’nin Federal Meclisteki parlamenteri Schmid düştü. SPD milletvekili Nils Schmid Perşembe akşamı pişman olduğunu açıklasa da tepkiler dinmedi. Kendilerine sosyal demokrat süsü vererek Alman siyasetine sızmaya çalışan ülkücülerin fotoları  ortalığa saçıldı. Bu kişilerin SPD’den seçimlere girişi ile Schmid’in derneği ziyareti Stuttgarter Zeitung ve WELT’e haber konusu oldu. "Schmid sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda "Filderstadt-Bernhausen'daki camiye iftar için yaptığım ziyaret rahatsızlığa ve eleştirilere neden oldu. "Bu eleştirileri anlıyor ve ciddiye alıyorum. İftara katılmak bir hataydı." SPD Filderstadt ile yapılan ortak ziyaret daha önce "Stuttgarter Zeitung" ve WELT gazetelerinde eleştirilmişti.

 

 

Kaç bozkurtunuz var?

Trafik lambası koalisyonunun büyük ortağı SPD’nin Türk ırkçıları ile dirsek teması Stuttgarter Zeitung gazetesine; “SPD'de kaç tane Bozkurt var?” sorusuyla manşet oldu. Bir kaç habere konu olan Almanya’daki faşist yapılanmaya dahil olanların sosyal-demokrat görünümünde seçimlere katılımı eleştiri konusu oldu.

Almanya’da hükümet ortağı SPD yıllardır “sağa karşı mücadele” sloganı ile siyaset yapıyor. Ancak iş Türk aşırı sağcılara gelince, anlaşılan Sosyal Demokratlar görmezden gelmeyi seviyor. Apollo News’de duyumu okuyucularına, “En azından Baden-Württemberg'deki Filderstadt'ta yaşanan son olaylar bunu gösteriyor: Şu anda yerel meclis ve ilçe meclisi seçimlerinde SPD'den aday olan üç kişinin de Türkiye'deki aşırı sağcı çevreden geldiği artık biliniyor” şeklinde duyurdu.

 

 

Kürt ve Alevi düşmanı

Her üç Türk adayın örgütlendiği yapı olan Filderstadt Alman-Türk Dostluk Derneği adlı cami, Almanya'daki aşırı sağcı Ülkü Ocakları'nın çatı kuruluşu olan Türk Demokratik Ülkücü Dernekler Federasyonu'na bağlı. Irkçı odaklardan biri olan dernek, Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) ile yakından bağlantılıdır. Welt gazetesi Türk faşist yapılanmayı, “Ülkü Ocakları milliyetçi, ırkçı ve Yahudi karşıtıdır; başlıca düşmanları Kürtler, Aleviler, Yahudiler ve Türk kökenli solculardır” şeklinde tanımladı.

İlişkileri daha derin

Gazete yaptığı araştırmayla, Baden-Württemberg eyaletinin Filderstadt kentindeki SPD ile Ülkü Ocakları arasındaki bağların bilinenden çok daha derin olduğuna dikkat çekiyor. Habere göre, dernek çevresinden üç kişi 9 Haziran'da Filderstadt'ta yapılacak yerel seçimlerde yarışacak. Geçen hafta Federal Meclis üyesi ve eski Başbakan Yardımcısı Schmid derneği ziyaret ettiğinde her üç ırkçı da aynı masadaydı.

 

Aday İlbay'ın (sağda) bir başka kurt selamı fotoğrafı - duvarda MHP kurucusu Alparslan Türkeş (solda) ve parti lideri Devlet Bahçeli'nin portreleri. 

 

Bizden üstünmüşler!

Alman-Türk Dostluk Derneği, Ülkü Ocakları çatı örgütünün güneybatıdaki en aktif birimlerininden biri olduğunu açıklayan Baden-Württemberg İçişleri Bakanlığı, "Türk aşırı sağcı görüşleri anma etkinliklerini Türk aşırı sağcı ideolojisine bağlılık olarak düzenli bir şekilde internette yayınlamaktadır" sözleri ile ırkçı faaliyetin sürekliliğine dikkat çekiyor. Alman Anayasasında yer alan eşitlik ilkesini aleni ve grupsal bir faaliyet olarak ihlal eden Türk ırkçı yapılanmalar için Federal Anayasayı Koruma Dairesi, bu çatı örgütünü "Türklüğün üstünlüğüne inanmaktadır" şeklinde tanımlıyor.

Ekmek için gelip Kurt işareti yapıyorlar

Facebook ve sosyal ağlar üzerinden ırkçı el işaretleri yaptığı fotoları yayınlamaktan çekinmeyen SPD adaylar arasında 47 yaşındaki Gülten İlbay da bulunuyor. WELT'in elinde İlbay'ın bozkurtların tanıma ve selamlama işareti olan kurt selamını gösterdiği on fotoğraf bulunuyor. Baden-Württemberg Anayasayı Koruma Dairesi, bu işaretin MHP kurucusu Alparslan Türkeş'in ürettiği birşey olduğuna dikkat çekiyor.

Fotoğraflardan birinde İlbay, Türkeş ve MHP lideri Devlet Bahçeli'nin fotoğraflarının önünde kurt selamı vererek poz veriyor. Tüm fotoğraflar Haziran 2018 ve Aralık 2023 tarihleri arasında Ülkü Ocakları Derneği tarafından yayınlanmıştır. İlbay, belediye meclisi seçimleri için Filderstadt SPD'nin 14 numaralı liste pozisyonunda yarışıyor.

 

SPD adayı Hasan Arslan (ortada) - duvardaki küçük bayrak MHP logosunu ve üç hilali gösteriyor.

 

25. sıra adayı da ırkçı

47 yaşındaki Hasan Arslan, belediye meclisi seçimlerinde SPD listesinden 25. sırada, ilçe meclisi seçimlerinde ise SPD listesinde dokuzuncu sırada yarışıyor. Arslan, örgüt tarafından yayınlanan bir fotoğrafta da görülebiliyor. Fotoğraf bu aydan kalma. Arslan iki adamla birlikte poz veriyor; arka planda üç beyaz hilalli kırmızı bir bayrak görülüyor. Bu bayrak Ülkü Ocakları Partisi'nin (MHP) logosu ve Osmanlı İmparatorluğu'ndaki işgalci güçlerin bayrağını anımsatıyor. Asya, Afrika ve Avrupa'yı sembolize etmektedir. Bu kıtalar kısmen Osmanlı İmparatorluğu'nun bir parçasıydı.

Sorular cevapsız kaldı

Müesser K. yerel meclis seçimlerinde Filderstadt SPD listesinde 30. sırada yarışıyor. 43 yaşındaki Müesser K. 2018 yılında Alman-Türk Dostluk Derneği tarafından yayınlanan fotoğraflarda görülüyor. Fotoğraflarda yer alan diğer kişiler kurt selamı veriyor ve duvarda üç hilalli bir bayrak asılı.

SPD’nin Filderstadt'taki teşkilatı ve Esslingen'deki SPD ilçe teşkilatının WELT’in konuya ilişkin sorusunu cevapsız bıraktı. Habere konu olan İlbay, Arslan ve K.'ya kısa süre içinde soru iletmek isteyen gazetenin talebine de cevap verilmedi.

Irkçılara çifte standart

Almanya Kürt Toplumu Federal Başkanı ve Göçmen Dernekleri Federal Çalışma Grubu Onursal Başkanı Ali Ertan Toprak WELT'e konuya ilişkin; “göç konusunda toplumumuzda aşırılık yanlılarına karşı çifte standart uygulayamayız” dedi.

Toprak, SPD'nin bir yandan Federal Meclis'te Ülkü Ocakları'nın yasaklanması çağrısında bulunurken diğer yandan da yerel düzeyde Türk aşırı sağcıları aday listelerine koyamayacağını söyledi. Ali Ertan Toprak, “Bu, aşırı sağcılıkla mücadeleyi bir bütün olarak zayıflatacaktır” dedi. 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.