Reqa’nın tek kadın emlakçısı

Kadın Haberleri —

  • Nur Al-Sabagh, 13 yıl önce Reqa’ya taşındığı sırada ev ararken küçümseyici yaklaşımlarla karşılaştı. Ancak o yılmadı, aksine ‘Dişi Aslan’ adlı bir emlak ofisi açarak hem kiracı kadınların hayatına dokunuyor hem de toplumun çalışma hayatında ‘ben de varım’ diyor.

Kuzey ve Doğu Suriye’de kadın öncülüğünde yapılan 19 Temmuz Devrimi ve sonrasındaki inşa süreci, kadınların hayatında yenilikler getirmeye devam ediyor. Yaşamın her alanında var olmak için çaba gösteren kadınlar, yaşadıkları şehirlerde birçok ilke imza attı. Nur Al-Sabagh, emlak işletme ruhsatı alarak Reqa’da emlak ofisi açan ilk kadın.

Suriye’nin Humus şehrinden olan Nur Al-Sabahg, 2011 yılında Reqa’ya taşınır. Bu süreçte kiralık ev ararken birçok zorlukla karşılaşır. Ancak bu zorlukları yıldırmanın aksine kendisinde yeni bir fikrin gelişmesini sağladı. Nur Al-Sabahg, bir emlak ofisi açacaktı.

 

Nur Al-Sabahg

 

Aslanın gücü

“Ev ararken küçümsediler beni. Bu da beni kendi işimi kurmaya yöneltti” sözleriyle iş kurma sürecini Jinha’ya anlattı: “Ofise ‘Dişi Aslan’ adını verdim. Çünkü onun gücünü simgelesin istedim. Birçok meslektaşımı gezerek önce bilgi edindim. 8 ay önce de işletme belgesi olan ‘Asnafa’ kartını çıkardım. Bu kartı çıkarmak benim açımdan kolay oldu.”

Her işi başarabiliyoruz

Nur Al-Sabahg, aynı zamanda 3 çocuk annesi. Toplumun ne bu iş ne de başka bir işte çalışma hakkını olduğunu düşünmediğini söylüyor.

“Tüm zorluklara göğüs gerebildim. DAİŞ'in bölgeyi kontrol altına aldığı dönemde kadınlara yönelik baskı ve adaletsizlikler yaşadık. Ataerkil zihniyetten kaynaklı da zor zamanlar geçirdik. Toplum bu zihniyet kalıplarını önemli ölçüde aştı. Ama hala etkisi var ve bazı yerlerde baskın. Çalışma yaşamına katılarak, kadınların neleri başarabileceğini göstermek istiyorum. Toplumun eleştirileri beni motive etti. Ofisin açılışının ilk gününde ilk sözleşmeyi imzaladım. Bu beni cesaretlendirdi ve devam etmem için motive etti.”

Birbirimizi anlıyoruz

Müşterilerin çoğunluğunun kadın olduğunu söyleyen Nur Al-Sabahg, “Çünkü ben de aynı şeyleri yaşadım. Onları daha iyi anlıyorum. Emlak ofislerinin tuzağına düşmenin ne demek olduğunu anlıyorum” dedi.

 

Hanadi Muhammad

 

‘Artık ben de varım’

Emlak ofisinde Nur Al-Sabahg’a yardım eden de kadın. Hanadi Muhammad, çalışma teklifi gelir gelmez heyecanlandığını ve hemen kabul ettiğini söyledi.

“Çalışmaya başladıktan sonra tepkilerle karşılaştım. Ama bu benim cesaretimi kırmadı. Bu tepkileri tersine çevirdim motivasyon olarak görüp devam ettim. Bir kadının, yaşadığı koşullar ne olursa olsun umutsuzluğa kapılmaması gerekiyor. Emlak ofisinde çalışmaya başlamak bana güven verdi. Artık ben de varım dedim. Mücadele eden kişi toplumun en güçlüsüdür.”

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.