Kürtlerin Newroz coşkusu

Yurt Dışı Haberleri —

Almanya/Esslingen Newroz

Almanya/Esslingen Newroz

  • Birleşmiş Milletler, 23 Şubat 2010 yılında aldığı kararla 21 Mart’ı dünya genelinde Newroz günü olarak kabul etti. Tüm dünyada 300 milyon insanın Newroz’u bayram olarak kutladığı tahmin ediliyor. Aryen halklarının uyanış bayramı, komşu halklarca da benimsenerek kutlanıyor.
  • Kürtlerin meydanlarda ateş yakarak milyonları buluşturduğu Newroz bayramı İran’da da 13 günlük resmi bir tatil olarak kutlanıyor. Avrupa’da yaşayan Kurdistanlılar bu yıl Newroz gecesini meşaleli yürüyüşler ve meydanlarda yakılan ateşlerle kutladı.

Kurdistanlılar bulundukları her yerde diriliş ve mücadeleyi temsil eden Newroz bayramını kutlamaya devam ediyor. Birleşmiş Millerler’in (BM) resmi gün olarak kabul ettiği Newroz bu yıl dünyada sönük geçerken Kurdistan’da kutlama ve etkinliklere rekor seviyede katılım var. Dünya genelinde Aryen halkların (Kürt, Fars, Afgan, Tacik, Hint ve Beluci) bayramı olan Newroz’u komşu halklar olan Rus, Türk, Azeri ve Ahvazlar da bahar bayramı olarak kutluyor. İran’da 13 günlük resmi Newroz tatili hafta sonu ile birleşirken Sovyetlerin resmi bayram olarak kutladığı Newroz son üç yıldır Rusya da kutlanmadı. Orta Asya cumhuriyetleride de Farsça konuşan Tacikistan’da kutlamalar olurken Kırgızistan’da kısmi bir kutlama yapıldı. Türk devletinin yine unuttuğu Newroz’dan akıllarda yine kendini ve protokolü yakan itfaiye eri kaldı.

Üç kıtada Newroz’a devam

Avrupa’da yaşayan Kurdistanlılar bulundukları tüm ülkeler ve yerleşim birimlerinde Newroz ateşini yakarak kutlama yapıyor. Kutlamalar Almanya, Fransa, Avusturya, ABD, Yunanistan, Lübnan ve Kıbrıs'ta tüm coşkusu ile devam ediyor. Halk Savunma Merkez Karargah Komutanlığının müjdeli haberi ile artan coşku Avrupa kentlerini sardı. 2024 Newroz’unda, “Önder Apo özgür olana kadar her yeri Newroz alanlarına çevirelim” denildi.

 

 

Öncülük gençler ve kadınlarda

Geçen haftadan itibaren alanlar ve salonlarda başlayan Almanya Newrozları meşaleli yürüyüş ve açık alanda yakılan ateşler ile devam ediyor. Almanya’da yapılan Newroz etkinlikleri Tevgera Ciwanên Şoreşger (TCŞ) ve Jinên Ciwanên Tekoşer (TekoJIN) öncülüğünde gerçekleştiriliyor. Kürt demokratik toplum merkezlerinin ve konfederasyonların seferber olduğu yılın en önemli günlerinden olan Newroz, “Abdullah Öcalan’a Özgürlük, Kürt Sorununa Çözüm” şiarı ile daha görünür oldu.

Almanya Kurdistanlı Toplumlar Konfederasyonu (KON-MED) kutlamalarda Newroz’un tarihçesini tekrar hatırlatarak bunun bir diriliş ve mücadele bayramı olduğuna dikkat çekti.

 

 

Kıbrıslı dostlar da kutladı

Kıbrıs Cumhuriyetinde Newroz Kurdistanlıların Alassa köyünde bir araya gelip ateş eşliğinde kutlandı. Kıbrıs Kürt Halk Meclisine bağlı Kültür Sanat Komitesi’nin organize ettiği Newroz etkinliğine Kurdistanlılar ile birlikte dostları da katıldı.

Kutlamanın yapıldığı alana Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan ile Mazlum Doğan’ın dev posterlerinin yanı sıra, faşist Türk devleti tarafından Newroz gecesinde katledilen Teofilos Georgiadis'in posterleri asıldı. Kutlamalarda Limasol'a bağlı Kato Polemidya Belediye Başkanı Nikos Anastasiu ile Siyasetçi Lezgin Serhat birer konuşma yaptı.

Avusturya siyaseti de katıldı

Avusturya’nın başkenti Viyana’da Yekîtiya Xwendekarên Kurdistan (YXK‎) öncülüğünde ve FEYKOM’un desteği ile  Heldenplatz’da yapılan Newroz kutlamalarına çok sayıda Kürt ve enternasyonalist genç katıldı.

Yeşiller’den Ulusal Konsey Üyesi Berivan Aslan, PYD temsilcisi Mizgin Ahmed, Yeşiller Partisi'nin Avusturya Ulusal Meclis Üyesi Ewa-Ernst Dziedzic, Dokuzuncu Viyana Belediye Başkanı Saya Ahmad, Sosyalist Gençlik gurubundan Rihab Toumi, Javaneh Derneği, Avusturya Komünist Partisinden Tobias Schweiger ve Defend Kurdistan temsilcisi de birer konuşma yaptı.

Ewa Ernst Dziedzic, “Avusturya Parlamentosu’nda benim gibi sizin arkanızda duran ve sizi savunan insanlar var. Rojava'ya giden ve Kürt sorununun kendileri için önemli olduğu insanlar var. İşte bu yüzden bugün buradayız. Direnmeye devam edin, sizinle dayanışma içindeyiz“ ifadelerini kullandı.

 

 

Kürtler ve Yunanlar Newroz'u kutladı

Kurdistan Demokratik Kültür Merkezi tarafından Yunanistan’ın başkenti Atina’da 1 Mayıs Meydanı'nda organize edilen Newroz kutlamasına Kurdistan’ın dört parçasından Kürtler ve yüzlerce Yunanlı dost katıldı. Demokratik Kültür Merkezi Yunanistan adına yapılan konuşmada, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın özgürlüğü için ve işgal saldırılarına karşı gerilla direnişinin daha güçlü sahiplenilmesi gerektiği vurgulandı. Konuşmalarda, ulusal birliğin güçlendirilmesi de istendi. Devrimci örgütlerin Newroz mesajları okundu.

Bordeaux’da 31 Mart’ta

Kürt halkının Diriliş Bayramı Newroz Fransa’nın Bordeaux şehrinde gençlik öncülüğünde yapılan yürüyüş ve kültürel etkinlikle ön kutlama şeklinde gerçekleştirildi. Yürüyüş boyunca Fransızların da katılımı ile çoğalan kitle kutlama alanına çoğalarak ulaştı. Miting alanında Newroz ateşinin yakılmasıyla birlikte konuşmacı Xeyrî Çelebi, başta Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın ve tüm siyasi tutsakların Newroz Bayramını kutladı. Newroz ateşi etrafında halay çekip Newroz‘u kutlayan halk, “Bijî Serok Apo“ ve „Bê Serok jiyan nabe” sloganları attı. Bordeaux şehrinde 31’Mart’ta da gerçekleştirilecek Newroz kutlamalarına yapılan davet ve çağrılar ile birlikte etkinlik sonlandırıldı.

 

 

Alplerin ülkesinde Newroz

İsviçre'nin Aarau, Biel, Solothurn, Luzern, Basel, St Gallen, Rapperswil, Winterthur ile Bern kentlerinde Newroz büyük coşkuyla kutlandı. Düzenledikleri meşaleli yürüyüşlerle Newroz'u karşılayan Kurdistanlılar, "Abdullah Öcalan'a özgürlük, Kürt sorununa çözüm" hamlesini başarıya ulaştırmak için Newroz'un direnişçi ruhunu sahipleneceğiz” mesajı verdi.

Son yıllarda Kurdistan’ın tüm parçalarından yoğun göç alan İsviçre’de 2024 Newroz’u geçmiş Newrozları katılım ve coşku olarak geride bıraktı. Büyük çoğunluğu akşam üzeri kent merkezlerinde başlayan kutlamlar karnaval atmosferinde gerçekleşti. İsviçrelilerin de yoğun ilgi gösterdiği kutlamalar şehitler için yapılan saygı duruşu ile konuşmalar ardından kutlama programları ile sürdü. Tüm merkezlerde PKK ve Kurdistan bayrakları ile Newroz’un ruhuna uygun olarak meşaleli yürüyüşler gerçekleştirildi.

 

 

Beyrut’ta coşkulu Newroz

Lübnan'ın başkenti Beyrut'ta binlerce Kurdistanlı ve dostu, Newroz Kültür Derneği'nin düzenlediği Newroz kutlamasına katılmak için Damur'un Multeqa El Nehrên bölgesine akın etti. Kutlamaya Lübnan siyasi güçleri ve Kürt dernekleri katıldı.

Lübnan Newroz Derneği Başkanı Cemal Hesen de "Birlikte yaşıyoruz, işgalcilere karşı kendimize bir yönetim ve statü inşa etmeye çalışıyoruz. Önder Abdullah Öcalan'ın fiziki olarak aramıza gelmesini umuyoruz" dedi.

Jîn Kadın Derneği Başkanı Buşra Ali ise "Newroz bir diriliştir. İyiliğin başarısının simgesidir. Biz buna inanıyoruz ve ülkemize özgürlüğün, barışın ve eşitliğin geri döneceğini umuyoruz” şeklinde konuştu. HABER MERKEZİ

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.