Amed tiyatroya doyacak

Kültür/Sanat Haberleri —

Yavuz Akkuzu

Yavuz Akkuzu

  • Bu yıl 9’uncusu gerçekleştirilecek Amed Tiyatro Festivali 18 Nisan’da başlıyor. Festivale ilişkin konuşan oyuncu Yavuz Akkuzu, çok dilli bir festival gerçekleştireceklerini söyleyerek “Halk tiyatroya doyacak” dedi.

MEDİNE MAMEDOĞLU/AMED

Kayyumlar zamanında çok kısıtlı imkanlarla düzenlenen Amed Tiyatro Festivali, uzun bir aradan sonra ilk defa belediyenin sahnelerini de kullanacak.

Amed Şehir Tiyatrosu öncülüğünde bu sene 9.’su düzenlenecek olan Amed Tiyatro Festivali, 18 Nisan’da başlıyor. “Bi hebûna xwe, bi xwebûna xwe” şiarıyla yapılacak festivalde 18 oyun sahnelenecek. Kürtçe ve Türkçe oyunların yanı sıra seminerlerin de yapılacağı festivalin açılışı ise Sur’da yer alan İskenderpaşa Konağı’nda gerçekleşecek. 27 Nisan'a kadar devam edecek festivalde, oyunlar Amed Şehir Tiyatrosu’nun yanı sıra tarihi mekanlarda ve Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Kongre Merkezi Çand Amed Tiyatro Salonu’nda yapılacak.

 

 

Oyunlarımız da büyüyecek

Festivale dair sorularımızı yanıtlayan Amed Şehir Tiyatrosu oyuncularından Yavuz Akkuzu, festival için bir süredir yoğun şekilde çalıştıklarını söyleyerek, kayyumun gidişiyle oyunlarını daha fazla insanla buluşturabileceklerini dile getirdi.

 Kayyum sürecinde de çalışmalarını sürdürdüklerine dikkat çeken Akkuzu, belediyenin geri alınmasıya daha farklı imkanlarla daha fazla seyirciye ulaşabileceklerini söyledi. Belediyeler olmasa dahi bu festivalin süregeliyor oluşunun kendilerini çok mutlu ettiğine de değinen Akkuzu, “Bu festival Amed açısından bir kültür haline geldi. Tiyatroseverler oyunları merakla bekliyor. Bu anlamda ciddi bir kitlenin oluştuğunu söyleyebiliriz. Amed Şehir Tiyatrosu’nda sahnemiz çok küçük o yüzden minimal oyunlar oynuyoruz. Ama bugünden sonra oyunlarımız da büyüyecek. Gerek müzikal gerekse farkı oyunlarla daha çok oyuncuyla sahnede olacağız. Festival boyunca binlerce seyirciye ulaşmayı hedefliyoruz. Bu da bizi heyecanlandırıyor” diye konuştu.

Belediyede ana dil 

Kayyumların gitmesiyle eski sahnelerine de kavuşacaklarını söyleyen Akkuzu, festival boyunca kullanacakları mekanlarla öze dönüş yaşayacaklarını vurguladı. Akkuzu, “Bu süreçte hem Çand Amed Tiyatro Salonu’nu hem de tarihi mekanları kullanacağız. Çand Amed halkındı şimdi yeniden halkın olacak. Kayyum sürecinde halk, kültür-sanat alanında kendini göremiyordu. Evet, çalışmalar yapılıyordu ama hepsi Türkçeye dairdi. Bu halka ve bu halkın diline yönelik bir çalışma yürütülmedi. Artık halk belediyede kendi kültür-sanat çalışmalarını görecek. Tiyatro dışında da, sanatın tüm alanlarında çalışmalar yürütülecek” dedi.

Oyunlar çok dilli

Festivaldeki oyunların çok dilli olacağına dikkat çeken Akkuzu, farklı kültürlerin tanışmasını ve kaynaşmasını hedeflediklerini anlattı. Akkuzu, “Festival süresince halk tiyatroya doyacak. Festivalde de çok dilli oyunlarımız var. Amed’in dili hem Kirmanckî hem de Kurmancî, ama Soranî lehçesinde de oyunumuz var. Halkın farklı lehçelere ve dillere aşina olması ve tanıması gerekiyor. Birlik, kültürleri tanımaktan ve bilmekten geçer. Amed Şehir Tiyatrosu olarak festivalimize tüm Kurdistan halkını davet ediyoruz” şeklinde konuştu.

Festival ardından turne

Festivalin ardından turneye başlayacaklarını söyleyen Akkuzu sözlerini şöyle noktaladı: “Amed Şehir Tiyatrosu festival bittikten sonra da çalışmalarına eskisi gibi devam edecek. Tiyatromuzun kökleri çok uzun yıllara dayanıyor; altı çok derin. 34 yıllık bir geçmişi var. Kürtçe oyunlarda ise 20 yıllık bir geçmiş. İmkanlar ne olursa olsun Kürtçe tiyatro var ve çalışmalarına devam edecek. Festivalin ardından her sene olduğu gibi bu sene de turneye çıkacağız. Hem Batı’da hem Başûr’da hem de Avrupa’da gitmediğimiz yer kalmayacak.”

 

* * *

Üç parçadan 18 oyun

Festival kapsamında 18 oyun tiyatroseverlerle buluşacak. Kurdistan’ın Kerkük, Duhok, Urmiye ve Seqiz kentlerinden gelen tiyatro ekipleri festivalde sahne alacak. Yeni Sahne ve Şermola Performansın oyunları ile açılışı yapılacak festival programında yer alan oyunlar ise şöyle: ''Buka Lekî (Şermola Performans), Afet & Diana (BGST), Salma (Koma Hawar), Derwêş yan Gudû (Duhok), Efsaneya Hespên Azad (Urmiye), Kabil û Habîl (Koma Ritiûel), Odip (Koma Ronya –Seqiz), Kral û Travîs (ŞanoAr), Çînur (Teatra Ba), Zîd û Han (Dubare Kumpanya), Mirina Jeanne D’arce ya din (Şanoya Bajarê Amed), Ceyran (Teatroger), Strip-Tease (Dimilki- Şanoya Bajarê Amed), Kalabalık Tiyatrosu (Fiziksel Tiyatro Araştırmaları), Bernarda (Tiyatro Proje No2), İnfaz (Şaneşin Performans), Otopsi (Gölge Tiyatro Topluluğu), Gomidas (Yolcu Tiyatro)''

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.