Erteleme için Tahran'da

Dünya Haberleri —

Neçirvan Barzani ve Reisi

Neçirvan Barzani ve Reisi

  • Bağdat'tan seçim erteleme vizesini alamayan Federe Kurdistan Bölgesi Başkanı Neçirvan Barzani Tahran görüşmelerinde. Barzani, İran Cumhurbaşkanı Reisi ile görüşmesi ardından İran'ın dini lideri Ayetullah Ali Hamaney ile görüştü.

Federe Kurdistan Bölgesi Başkanı Neçirvan Barzani, İran'da gerçekleştirdiği resmi temaslarının ilk durağı İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi oldu. Neçirvan Barzani, Başkan sıfatı ile İran'a yaptığı bu ziyaretin KDP’nin Kurdistan Bölgesi parlamento seçimini erteletmeye dönük çabalarının bir devamı olarak görülüyor. Barzani’ye ziyareti sırasında Kurdistan Bölgesi Başkan Yardımcıları Cafer  Şeyh Mustafa ve Mustafa Seyit Kadir, İçişleri Bakanı Reber Ahmed, Kurdistan Bölgesi Başkanlığı Sözcüsü Dilşad Şahab da eşlik ediyor. RojNEWS'in Şarkul Avsad'dan aktardığına göre  Neçirvan Barzani’nin ziyaretinin Kurdistan Bölgesi parlamento seçiminin ertelenmesi için İranlı yetkililerden Kurdistan Yurtseverler Birliği’ne (YNK) baskı yapılmasını istemek amacıyla gerçekleştirildiği kaydedildi.

Karşılıklı övgüler

Federe Kurdistan Bölgesi Başkanlığından yapılan açıklamada resmi davet üzerine Tahran’da bulunduğu belirtilen Neçirvan Barzani ilk olarak İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi ile bir araya geldi. Açıklamada, ikili ilişkilerin geliştirilmesine vurgu yapıldığı söylenen görüşme sabah saatlerinde İran Cumhurbaşkanlığı Köşkünde gerçekleşti. Görüşmenin detayları hakkında bilgi verilmeyen açıklamada karşılıklı kutlamalar, övgüler ve teşekkürlere bolca yer verildi.

İran’ın güvenliği öncelik

İran’ın resmi yayın organı IRNA Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi ile gerçekleşen görüşmenin güvenlik işbirliği ve ekonomi üzerine kurulduğunu duyurdu. Reisi görüşme esnasında, İran hükümeti ve halkının Irak'ın güvenliğini kendi güvenliği olarak gördüğüne işaret ederek, şunları söyledi: "Iraklı ve Kürt kardeşlerimizin iyi niyetine ve dostluğuna güveniyoruz, ancak Siyonist rejim dahil düşmanların nefretini de göz önünde bulundurarak, İran'a karşı, Irak hükümeti ve Kurdistan Bölgesi topraklarının İran'a karşı Siyonist düşman ve devrim karşıtı unsurlar tarafından istismar edilmesini kesinlikle engellemesini bekliyoruz.”

‘Silahsızlandırın’ dedi

IRNA ziyaretin siyasi, güvenlik, ekonomik ve kültürel ilişkilerin düzeyinin iyileştirilmesinde dönük olduğunu duyurdu. İran Cumhurbaşkanı Reisi’nin, “Saddam rejiminde, Halepçe katliamında  ya da DAİŞ saldırısında İran'ın Kürtlere verdiği destek, İran'ın Irak ve Kürdistan'ın zor günlerinde büyük bir dost olduğunu kanıtlıyor.

Raisi, Irak hükümetinin ve Kurdistan Bölgesi'nin Fimabin Güvenlik Anlaşması hükümlerinin tam ve katı bir şekilde uygulanmasını isteyerek; “Irak topraklarında tam silahsızlanma ve devrim karşıtı unsurların bulunmaması bir zorunluluktur” dedi. Barzani’nin ikinci görüşmesi İran'ın dini lideri Ayetullah Ali Hamaney ile gerçekleşti. TAHRAN

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.