Düşünün, eviniz artık sizin değil

Kadın Haberleri —

Zozan Xelîl

Zozan Xelîl

  • Efrîn’in işgali ardından Şehba’ya göç eden ve bir süre sonra köyüne dönen Zozan Xelîl, çetelerin suçlarına tanık olunca ikinci kez göç etti. Zozan Xelîl, “Evim yağmalanmış ve çete aileleri yerleşmişti. Düşünün çeteler sizi yönetiyor, gözünüzün önünde suç işliyor ama tek kelime edemiyorsunuz” dedi.

Türk devleti, 2018 yılında Efrîn’i işgal edince yüzbinlerce insan topraklarından ayrılarak Şehba, Halep ve Kuzey-Doğu Suriye’nin farklı bölgelerine göç etmek zorunda kaldı. Cindirês’in Enderîyê köyünde yaşayan Zozan Xelîl de o dönem Şehba'ya yerleşir.

Ancak köyünden uzakta yaşamaya daha fazla dayanamayan Zozan Xelîl, birkaç ay sonra ENKS’nin çetelerin yönetiminde olan “Efrîn’in güvende olduğu” propagandasına inanarak köyüne dönme kararı alır. Dönüş yolu Zozan Xelîl’in hayal ettiği gibi olmaz, çetelerin saldırı ve tehditleriyle karşı karşıya kalır. Eşi ve 4 çocuğuyla evine dönmek için çetelere 20 bin Suriye lirası verir.

Kimse malı mülkü düşünemez halde

41 yaşındaki Zozan Xelîl, çetelere geçiş için verdiği haraçla evine gittiği ilk anı ANHA’ya şöyle anlattı: "Evim yağmalanmıştı, her şey çalınmıştı ve evime çetelerin aileleri yerleşmişti.”

Bunun üzerine çetelerin baskısıyla başka bir eve yerleşen Zozan Xelîl, Efrîn'de insan kaçırma, şiddet ve cinayet gibi ağır suçların işlendiğini söyledi ve ekledi: "Tüm bunlar yaşanırken malınızı, mülkünüzü ve ailenizi asla koruyamazsınız.”

Yüz yıl geçse de unutmam

Bir süre sonra ailesiyle merkez Kawa Hesinkar Kavşağı’nda yaşayan yakınlarının bir evine yerleşen Zozan Xelîl, tanık olduğu çete suçlarını anlattı:

"Çetelerin kuzeniyle nişanlı olan genç bir kıza tecavüz ettikten sonra kızı ve nişanlısını katlettiğini duydum. Herkese köle muamelesi yapıyorlardı. 16 çete bir komşunun evine baskın düzenledi. Ailenin paralarını, altınlarını ve kimliğini çaldılar. Haraç almak için yaptılar. Öte yandan 90 yaşındaki bir adama gözümün önüne saldırıp hakaret ettiler.”

İkinci göç yolu

Çetelerin baskısına artık bir gün bile tahammül edemeyen Zozan Xelîl, 2019’da Efrîn'den tekrar Şehba'ya taşınmaları karşılığında kendisi, eşi ve çocukları için çetelere 350 bin Suriye lirası öder. Burada da 2 yıl kalır ve 2023’te Halep’e taşınır.

Topraklarından ikinci kez göç eden Zozan Xelîl, orada yaşanan suçları şöyle ifade etti: "Değerleriniz, haklarınız elinizden alınıyor, çeteler sizi yönetiyor. Gözünüzün önünde suç işliyorlar ve tek kelime bile edemiyorsunuz. Çeteler insanları ya öldürüyor ya kaçırıyor ya da işkence uyguluyor.” HALEP

 

 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.