Haydi sandıklara

  • Türkiye ve Kuzey Kurdistan'da Mahalli İdareler Genel Seçimleri için 31 Mart'ta sandık başına gidiliyor. 81 il, 973 ilçe, 390 belde belediye başkanı (eşbaşkanı) ve il genel meclisi üyeliği, belediye meclis üyeliği ile 50 bin 336 muhtar belirlenecek.

Türk devletinin yeni bir savaş hazırlığının arefesinde olduğu bir dönemde yeril seçimler yapılıyor. İki dönemdir Kürtlerin iradesini tanımayarak, belediyeleri gasp edip devlet memurları atayan AKP-MHP iktidarına Kuzey Kurdistan'da ciddi bir yanıt verilmesi bekleniyor.

Seçimlere 34 siyasi parti katılıyor. DEM Parti, Kuzey Kurdistan'ın tamamında, Türkiye'nin 'kent uzlaşı' sağlanan yerler dışında kendi adaylarıyla yarışıyor. Her seçmen, kanunda sayılan istisnalar dışında, hangi sandık seçmen listesinde kayıtlı ise ancak o sandıkta oy kullanabilecek. Bir seçmen, hangi seçim çevresinin seçmeni ise ancak o seçim çevresinde yapılan seçimler için oy kullanabilecek. Adana, Ankara, Antalya, Aydın, Balıkesir, Bursa, Denizli, Amed, Erzirom, Eskişehir, Dilok, Hatay, İstanbul, İzmir, Mereş, Kayseri, Kocaeli, Konya, Meletî, Manisa, Mêrdîn, Mersin, Muğla, Ordu, Sakarya, Samsun, Riha, Tekirdağ, Trabzon ve Wan'daki seçmenler, "büyükşehir belediye başkanı (eşbaşkanı)", "belediye başkanı (eşbaşkanı)", "belediye meclis üyeliği" ile "muhtarlık ve ihtiyar heyeti" için oy kullanacak.

Büyükşehir olmayan illerde ise "il genel meclisi üyeliği", "belediye başkanı (eşbaşkan)", "belediye meclis üyeliği" ve "muhtarlık ve ihtiyar heyeti" için oy verilecek. Köylerde ise "il genel meclisi üyeliği" ile "muhtarlık ve ihtiyar meclisi" için oy atılacak.

Tüm pusulalar tek zarfa

Büyükşehir belediye başkanlığına ilişkin oy pusulası "beyaz", il genel meclisi üyeliklerine ilişkin pusula "turuncu", belediye başkanlığına ilişkin oy pusulası "mavi", belediye meclisi üyeliğine ilişkin oy pusulası ise "sarı" renkli olacak. Seçmenler tüm oy pusulalarını tek zarfa koyacak.

Yüksek Seçim Kurulu (YSK), mevsim şartları ve güneşin batış saatini dikkate alarak, Kurdistan ağırlıklı 32 ilde oy verme saatini bir saat erkene aldı. Bu nedenle,Semsûr, Agirî, Artvin, çewlîg, Bedlîs, Amed, Xarpêt, Ezirgan, Erzirom, Dilok, Giresun, Gümüşhane, Colemêrg, Qers, Meletî, Mereş, Mêrdîn, Mûş, Ordu, Rize, Sêrt, Sivas, Trabzon, Dêrsim, Riha, Wan, Bayburt, Êlih, Şirnex, Erdexan, Îdir, Kilis illerinde ve bu illerde bulunan cezaevlerinde oy vermenin başlangıç ve bitiş saatleri 07.00-16.00 olarak uygulanacak. Bu illerin dışında kalan diğer illerde oy verme saatleri 08.00-17.00 olacak.

Önce hangi oylar sayılacak?

Büyükşehirlerde, sırasıyla büyükşehir belediye başkanlığı, belediye başkanlığı, belediye meclisi üyeliği ve muhtarlık, diğer illerde, sırasıyla belediye başkanlığı, belediye meclisi üyeliği, il genel meclisi üyeliği ve muhtarlık, seçimlerine ait oy pusulalarının sayım ve dökümü yapılacak.

Yurt dışındaki seçmenler, yerel seçimde oy kullanamıyor.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.