Hanau’da hafıza merkezi

Dünya Haberleri —

  • Hanau’da katledilen 9 gencin anılarını yaşatmak amacıyla aileleri,  bir hafıza merkezi kurdu. Katliamda kardeşini yitiren Çetin Gültekin şu ifadeyi kullandı: “Buraya gelmek, kardeşlerimin evine misafir olmak gibi bir şey.”

DÎLAN KARACADAĞ / HANAU

Almanya’nın Hanau kentinde 19 Şubat’ta gerçekleşen ve 9 kişinin yaşamını yitirmesiyle sonuçlanan katliamın unutulmaması ve yakınlarını kaybeden ailelerle dayanışmanın sağlanması amacıyla Heumarkt semtinde hafıza merkezi açıldı.

Irkçı saldırıda hayatını kaybeden Gökhan Gültekin’in ağabeyi Çetin Gültekin “Buraya gelmek, kardeşlerimin evine misafir olmak gibi bir şey. Burası bizi güçlü kılacak” dedi.

Hanau’da Irkçı Tobias Rathjen’in gerçekleştiği silahlı saldırıda Ferhat Ünvar, Said Nesar Hashemi, Vili Viorel Păun, Mercedes Kierpacz, Sedat Gürbüz, Kaloyan Velkov, Fatih Saraçoğlu, Gökhan Gültekin ve Hamza Kurtović katledilmişti.  Katliamda yaşamını yitirenleri kamuoyuna hatırlatma, ailelerin adalet mücadelesini ortaklaştırma ve ırkçı saldırılara karşı birlikte durma için Hanau’da bir hafıza ve anma merkezi açıldı. Aileler ve ırkçılığa karşı mücadele eden aktivistlerin yer aldığı 19 Şubat İnisiyatifi öncülüğünde uzun bir çalışmanın sonucu gerçekleştirilen merkezin açılışı önceki gün onlarca kişinin katılımıyla yapıldı.

9 genç sizi karşılıyor

Hafıza merkezi, katliamın gerçekleştiği Heumarkt’ta saldırının gerçekleştiği yerin karşısında. Merkezin girişinde duvarda ise katledilen gençlerin fotoğrafları, anmalar, cenaze törenleri ve ırkçılık karşıtı eylemlerden çekilen fotoğraflar bulunuyor.

“Birlikte baskı yaparak Almanya siyasetini değiştirebiliriz” diyen 19 Şubat İnisiyatifi kurucularından Newroz Duman, neden böylesi bir merkeze ihtiyaç duyulduğunu şöyle özetledi: “Bundan sonra birlikte hareket etmemiz gerekiyor. Bu saldırının bir daha tekrarlanmaması için mücadelemiz güçlü bir şekilde devam edecek.”

Aileler soruşturmadan endişeli

Katliamda yaşamını yitirenlerin aileleri, merkezin tadilatından açılışına kadarki sürece de bizzat katılmış. Merkezin tanıtım videosu izlenirken, duygusal anlar yaşandı. Gözyaşlarını tutamayan aileler, el ele tutuşarak birbirlerini teselli etti. Said Nessar Hashemi, Vili Viorel ve Gökhan Gültekin’in anneleri ortak dilleri olmadığı için konuşamasalar da birbirlerinin acılarına ortak oldu.

Tazminatla bu acı dinmez

Ailelerin kendi aralarındaki konuşmalarının temel gündemi ise katliam günü ve ırkçı saldırıyla ilgili açılan soruşturmaydı. Katledilenlerden Vili Viorel Paun, Mercedes Kierpacz ve Hamza Kurtovic’in babaları acılarını paylaşırken, polisin ihmalkarlığından şikayetçi oldular. İki çocuk annesi Mercedes’in babası Filip Geoman “Torunlarım annelerini kaybetti; devlet soruşturma hakkında tek bir kelime etmezken tazminat ile acımızı dindirebileceklerini düşünüyorlar” derken; Hamza’nın babası Armin Kurtovic ise “Ben de oğlum gibi Almanya’da doğdum. Buna rağmen sürekli ikinci sınıf muamelesi gördüm” diye konuştu.

Artık yalnız değiliz

Vili Viorel’in babası, oğlunun öldüğünü kendi çabalarıyla öğrenebildiğini, dil yetersizliğinden dolayı da oğlunun hakkını aramakta zorlandığını ancak bu mekan ile artık destek alacağı için mutlu olduğunu belirtti. Baba Paun Viorel gazetemize şöyle konuştu: “Artık sorun yaşadığımda kapısını çalabileceğim, bana destek olabilecek insanların olması umut verici. Oğlumun katledildiği geceden sonra polisin umursamazlığı beni ve eşimi psikolojik olarak yıktı. Ama artık rahatız” dedi.

Burası kardeşlerimin evi

Katledilen gençlerin kardeşlerine ilişkin sohbetlerin konusu ise bundan sonra neler yapacakları üzerineydi. Gökhan Gültekin’in ağabeyi Çetin Gültekin mekanın hazırlanışına başından itibaren katılmış. “Hiçbir zaman unutulmaması için burayı kurduk” diyen ağabey Gültekin, devamında şöyle konuştu: “Buraya gelmek, kardeşlerimin evine misafir olmak gibi bir şey. Aileler olarak birlikte zaman geçirecek bir yerimiz var artık. Burası hepimizi bir çatı altında tutacak, faaliyetlerimizi birlikte sürdüreceğimiz, etkinliklerimizi ortak hazırlayacağımız bir yerimiz oldu. Burası bizi güçlü kılacak.”

Hala soruşturma dosyasına erişemediklerinin de altını çizen Gültekin, en yakın zamanda soruşturma dosyasına ulaşmayı ve davanın başlamasını istediklerini sözlerine ekledi.

Davanın adımları burada atılacak

Katledilen Kürt gençlerinden Ferhat Unvar’ın annesi Serpil Temiz ise “Bu mekanın açılmasına seviniyorum. Biz ailelerin bir araya geleceği, anılarımızı ve acılarımızı paylaşacağımız bir yer olacak burası; aynı zamanda ortak mücadelemiz olan çocuklarımızın davasının adımlarını da burada düşünüp, burada atacağız. Buraya gelince oğlumu, Ferhat’ımı görüyor gibiyim” dedi. Oğlu Ferhat’ı ve arkadaşlarını katleden zanlıyı düşünmediğini söyleyen Temiz, “Nefret de duymuyorum hiç kimseye. Çünkü bu bir kişinin suçu değil, onun gibi düşünen kişiler çok ve bu ırkçılık yok olmadıkça çocuklarımız güvende değil” dedi.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.