4,5 adımlık hücrede tutuluyor

Eren Keskin

Eren Keskin

  • Tutuklanan gazeteci Esra Solin Dal'ı ziyaret eden İHD Eşbaşkanı Eren Keskin, "Suçlama olarak yönetilen tek şey haberleridir. 4,5 adımlık bir hücrede tutuluyor. Yemek verilmemiş. Koğuşa geçmek istiyor, ancak 'örgüt üyesiyim' demesi dayatılıyor" dedi.

Cezaevi İdare ve Gözlem Kurulu'nun (İGK) kontra bir yapı olduğunu; infaz savıcısının bile üstünde görevleri bulunduğunu belirten İHD Eşbaşkanı Eren Keskin, cezaevine girenlere ‘örgüt üyesiyim’ demelerinin dayatıldığını söyledi.

Özgür Basın emekçilerine dönük baskılar devam ediyor. İstanbul merkezli operasyon kapsamında 23 Nisan’da yapılan ev baskınlarında 9 gazeteci gözaltına alındı. Gözaltına alınan gazetecilerden Mezopotamya Ajansı (MA) muhabirleri Mehmet Aslan ve Esra Solin Dal ile gazeteci Erdoğan Alayumat 26 Nisan'da “Örgüt üyeliği" iddiasıyla tutuklandı. Gazetecilerin haber kaynaklarıyla yaptıkları görüşmeler ile haberleri suçlama konusu yapıldı. Gazetecilerden Esra Solin Dal, götürüldüğü Bakırköy Kadın Kapalı Cezaevi'nde çıplak aramaya maruz kaldı. Dal’ı ziyaret eden İnsan Hakları Derneği (İHD) Eşbaşkanı Eren Keskin, MA'dan Ömer İbrahimoğlu'na konuştu. Gazetecilerin 3 Mayıs Dünya Basın Özgürlüğü Günü arifesinde tutuklandığına dikkat çeken Keskin, söz konusu günün Türkiye’de bir karşılığının olmadığını söyledi. Keskin, "Cumhuriyetten bu yana muhalif basın hiçbir zaman özgür olmadı. Eğer siz bu devletin resmi ideolojisine ve kırmızı çizgileri olan konularla ilgili muhalif görüş ileri sürüyorsanız hiçbir zaman özgür olamıyorsunuz” dedi.

İfade özgürlüğü yok

İfade özgürlüğüne dönük baskının 2015 sonrasında arttığını söyleyen Keskin, "Devlet, 1990'lı yıllarda farklı yöntemler kullanıyordu; yok ediyordu, öldürüyordu, gözaltında kaybediyordu ama ifade özgürlüğü açısından kısmen bir rahatlık vardı. Şimdi yöntemler değişti. Şimdi tamamen ifade özgürlüğü engelleri ve fütursuzca tutuklama kararları veriliyor. Örneğin eskiden ceza alırdınız, cezanız kesinleşince cezaevine girerdiniz ama şu anda ifade vermeye gittiklerinde gözaltına alınıp tutuklanıyorlar” diye konuştu.

Eleştiri yasak oldu

Türkiye'nin taraf olduğu sözleşmeleri uygulamadığını kaydeden Keskin, şöyle devam etti: "Ben gazeteci değilim ama her zaman vefa borcu hissettiğim Musa Anter'in gazetesi olan Özgür Gündem gazetesinde genel yayın yönetmeni hanesinde benim adım üç yıl yazılı kaldı. Bu yüzden ben ve diğer arkadaşlarım ‘silahlı örgüt üyesi’ iddiasıyla ceza aldık. Bir gazetede genel yayın yönetmeni olduğunuz için ya da bir yazı yazdığınız için sizi ‘silahlı örgüt üyesi’ olarak kabul ediyorlar. Yine ‘örgüt propagandası yapmak’, ‘cumhurbaşkanına hakaret’ gibi suçlamalar oluyor. Özetle her türlü eleştirinin yasak olduğu bir süreç yaşıyoruz.”

Mağdur seçiciliği de var

Üç gazetecinin tutuklanmasının birçok medya organında yer almadığına dikkat çeken Keskin, ana muhalefet ve basınının da “mağdur seçiciliği" yaptığını ifade etti. Keskin, şunları söyledi: "Ana muhalefet partisi sadece kendisine yakın kişilerin ifade özgürlükleriyle ilgileniyor. Ben muhalif olduğunu söyleyen hiçbir televizyonun, basın organının üç gazeteci arkadaşımızın tutuklandığı haberini yaptığını görmedim. Muhalefetin bu mağdur seçiciliğini de konuşmak zorundayız. Geçtiğimiz günlerde gazeteci Barış Terkoğlu 2 yıl ceza aldı. Tabii ki biz bu cezaya da karşıyız ama bütün basında yer alırken, bizim tutuklanan üç gazeteci arkadaşımız aynı basın organlarında yer almadı. Bu çifte standart, devlete daha çok hak ihlal etme konusunda güç verir.”

 

Esra Solin Dal

 

Tek suçlama haberleri

Keskin, gazetecilerin hem emniyet hem de cezaevinde “kötü muameleye” maruz kaldığını söyledi. Gazeteci Dal ile 30 Nisan’da görüştüğünü belirten Keskin, şunları paylaştı: "Kendisine suçlama olarak yönetilen tek şey yaptığı haberlerdir. Yaptığı haberler nedeniyle tutuklu bir gazeteciden söz ediyoruz. Dal, 4,5 adımlık bir hücrede tutuluyor. Kendisine yemek verilmemiş, sadece su ve akşamları bir ekmek verilmiş. Bunların hepsi hak ihlalidir. Bir an önce koğuşa geçmek istiyor. Cezaevlerinde İdare ve Gözlem Kurulu (İGK) var. Bu kontra bir yapıdır. İnfaz savıcısının bile görevinin üstünde bu kurulların görevleri var. Solin de koğuşa geçmek istiyor. Koğuşa geçerken İGK, ‘Ben şu örgüt mensubuyum, o yüzden şu koğuşa geçmek istiyorum’ demesini istemiş. Solin de ‘Ben neyden yargılanıyorsam oraya geçmek istiyorum. Örgüt üyesi değilim ve bunu imzalamayacağım’ demiş. Yani cezaevine girerken sana ‘örgüt üyesiyim’ demeyi söyletmeye çalışıyorlar. Bu tamamen yasa dışıdır. Bunlar demokratik bir hukuk sisteminde asla olmayacak kontra yöntemlerdir." İSTANBUL

 

* * *

Derya Us ve Nurcan Yalçın

İki gazeteci daha alındı

Amed’deki ev baskınlarında gazeteciler Nurcan Yalçın ve Derya Us’un da aralarında olduğu çok sayıda kişi gözaltına alındı. 

Amed’de dün sabah saatlerinde yapılan ev baskınlarında aralarında gazeteciler Nurcan Yalçın ve Derya Us’un da olduğu çok sayıda kişi gözaltına alındı. Gözaltına alınan kişiler arasında Mali Müşavirler Odası üyesi Songül İpek, Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) PM Üyesi Sema Koç, Zuhal Ayaz, Fatma Opçin ve Muhammet Özer’in olduğu öğrenildi. 2021 tarihli soruşturma kapsamında yapılan operasyonda gözaltına alınan kişilere, “cezaevine para göndermek” iddiasının yöneltildiği belirtildi. Gözaltına alınan kişiler İl Emniyet Müdürlüğünde tutuluyor. 

Zuhal Ayaz’ın 6 Ekim 2023’te Kocaeli merkezli operasyon kapsamında da benzer iddiayla gözaltına alındığı ve daha sonra serbest bırakıldığı öğrenildi. 

DFG'den tepki

Dicle Fırat Gazeteciler Derneği (DFG), gazeteciler Nurcan Yalçın ve Derya Us'un gözaltına alınmasına dair açıklama yaptı. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından başlatılan soruşturma kapsamında Mezopotamya Ajansı (MA) muhabirleri Esra Solin Dal ve Mehmet Aslan ile gazeteci Erdoğan Alayumat’ın da bir süre önce tutuklandığı hatırlatılan açıklamada, şunlar belirtildi: "Esra Solin Dal’a çıplak arama işkencesi dayatıldı ve hala tek kişilik hücrede tecritte tutuluyor. Son iki yılda yapılan ayrı ayrı operasyonlarda yaklaşık 40 Özgür Basın emekçisi tutuklandı. Kürt gazetecileri susturmaya yönelik bu operasyonların bir devamı niteliğinde olan bugünkü operasyon ile de mesleğimizi yapmamızı engellemeye çalışıyorlar. Tüm baskılara rağmen gerçekleri yazmaktan bir an olsun vazgeçmeyen Kürt gazeteciler buna karşı da direnmeye devam edecek. Hakikatin halka ulaşması, meslektaşlarımızın serbest bırakılması için mücadelemiz sürecek. Tüm meslek örgütlerini ve  meslektaşlarımızı da gazetecilik meselesine sahip çıkmak adına dayanışma içinde olmaya çağırıyoruz. Gazetecilik suç değildir. Gazetecileri serbest bırakın." AMED

 

* * *

Bebeğiyle gözaltında

Amed’in Licê (Lice) ilçesine bağlı Karahasan kırsal mahallesinde yapılan ev baskınında Dilan Polat Dirin gözaltına alındı. "Cezaevine para göndermek" iddiasıyla gözaltına alındığı öğrenilen Dirin, İlçe Jandarma Karakoluna götürüldü. Dirin'in, 11 aylık olan bebeğini de emzirmek için beraberinde karakola götürmek zorunda kaldığı öğrenildi.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.