Wan’da  8,5 katrilyon borç

Wan Büyükşehir Belediyesi

Wan Büyükşehir Belediyesi

  • Wan Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı Abdullah Zeydan, Wan Büyükşehir Belediyesi’nin şu an güncel borcunun 8,5 katrilyon olduğunu; 2022'de 400 trilyonken son bir buçuk yılda özellikle valinin değişmesiyle beraber neredeyse 15-16’ya katlandığını söyledi.

Wan Büyükşehir Belediyesi 31 Mart yerel seçimlerinden sonra ilk meclis toplantısını gerçekleştirdi. Yeni dönemin ilk meclis toplantısı Büyükşehir Belediye Eşbaşkanı Abdullah Zeydan’ın başkanlığında yapılırken belediyenin yeni yönetimi belirlendi.

Kayyumların ve AKP’li yönetimlerin Wan’ın genelinde büyük tahribatlara yol açtığına işaret eden Zeydan, kayyumun geride bıraktığı büyük bir borcun ve tonlarca usulsüzlüğün olduğunu vurguladı. Zeydan, şöyle devam etti: “Wan Büyükşehir Belediyesi’nin şu an güncel borcu 8,5 katrilyon. Bu borç, 2022'de 400 trilyonken son bir buçuk yılda özellikle valinin değişmesiyle beraber neredeyse 15-16’ya katlanarak 8,6 katrilyona ulaşmıştır.

Diğer kurumlara çalıştılar

Belediyeler halka en yakın hizmet kurumlarıdır. Dolayısıyla yol, kanalizasyon, içme suyu, artıma suları, çevre, park ve bahçe gibi bu asli hizmetler dururken kayyum döneminde aslında Milli Eğitim Bakanı’nın yapması gereken, Çevre ve İklim Bakanı’nın yapması gereken faaliyetleri maalesef belediye üzerinden yapmışlar ve büyük bir külfet oluşturmuşlar."

Halk adına gereken yapılacak

Belediyenin tek kuruşunun heba olması için halka ait her kuruşun hesabının sorulması için çalışmalarını hukuki boyutta aktif kılacaklarını skadeden Zeydan, şunları paylaştı: “Hukuki anlamda ne gerekiyor halkımız adına yapacağız. Kayyım sürecinde büyük israfa yol açılmış, 150 araç kiralanmış ve amaçları dışında kullanılmış. Araçlar başka kurumlara tahsis edilmiş 26 aracın sözleşmesini fesih ettik. Meclisin ve yeni yönetimin, Wan halkına Wan’a layık hizmetler vereceğine inanıyoruz. Kolektif ve toplumsal bir akılla kentin bütün dinamikleriyle bütün sorunları el birliğiyle çözme kararlılığımız var.” WAN

 

* * *

Wêranşar inceleme istedi

Wêranşar Belediyesi Eşbaşkanları, belediyenin borcunun 421 milyon 780 bin TL olduğunu duyurarak, bakanlık ve Sayıştay'dan inceleme istedi.

Riha’nın Wêranşar (Viranşehir) Belediyesi'ni AKP'den devralan DEM Parti'li Eşbaşkanlar Bedriye Yorgun ve Serhat Dicle İnan, belediyenin borçlarını açıkladı. Belediyeden yapılan açıklamada şunlar belirtildi: “Önceki yönetim belediyemizi ciddi bir şekilde borçlandırmıştır. Seçimlerde söz verdiğimiz üzere Sayıştay ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığından müfettiş-inceleme talebinde bulunduk. Yapılan çalışmalar neticesinde bugüne kadar tespit edebildiğimiz belediyemize bırakılan borç miktarı 421 milyon 780 bin 594,85 TL’dir. İlerleyen zamanlarda tespit edemediğimiz, açığa çıkacak borçları halkımızla ayrıca paylaşacağız. Sürecin takipçisi olacağımızın bilinmesini istiyoruz. Viranşehir halkımıza saygıyla duyururuz."

 

* * *

Halfeti'deki işgüzar da her şeyi satıp borç bıraktı

Taşımalı oylarla 2019 yerel seçimlerinde Xelfetî Belediyesi’nin başına geçen AKP’li Şeref Albayrak, hem belediyenin 438 taşınmazını sattı hem de 460 milyon 601 bin TL de borç bıraktı. 

DEM Parti'nin kazandığı Xelfetî (Halfeti) ilçesinde, belediyenin 460 milyon 601 bin 277 TL borcu olduğu açıklandı. Belediye Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) yönetimindeyken 23 Aralık 2016'da ilçenin kaymakamı Şeref Albayrak kayyum olarak atandı. İşe borçsuz devir aldığı belediyeye ait parke taşı fabrikasını kapatıp parçalarını satarak başlayan Albayrak, kısa bir sürede belediyeyi borç batağına sürükledi. Sık sık adı ilçe sakinleri arasında ayrımcılık yapmakla anılan Albayrak, 2019'daki seçimlerde AKP’nin adayı olarak taşımalı 3 bin 500 oyla belediye başkanı yapıldı. Son seçimlerde tekrar aday olan Albayrak, bu kez taşımalı 3 bin 500 oya rağmen kaybetti. Seçim günü yanında gezdirdiği 50 kişilik grupla aralarından DEM Parti Milletvekili Ömer Öcalan’ın da olduğu görevlilere saldırmasıyla gündeme gelen Albayrak’tan geriye, kayyum olduğu ve taşımalı oylar ile seçildiği dönemlerden 460 milyon 601 bin 277 TL borç kaldı. 

Albayrak tarafından son bir yılda belediyeye ait 588 milyon TL değerinde 438 taşınmaz satıldı, belediyenin kasasında bulunması gereken paranın akıbeti ise bilinmiyor. Albayrak dönemlerinden kalma belediyenin borçları dev bir pankartla belediye hizmet binasına asıldı. Belediye, yapılan usulsüzlükleri tespit etmek için komisyon kurdu. Öte yandan belediyenin envanterinde bulunan 30 hizmet aracından yalnız 15 tanesinin çalışır vaziyette olduğu, geri kalan araçların çürümeye terk edildiği öğrenildi. 

Görünenden de ağır tablo

Belediye Eşbaşkanı Mehmet Karayılan, son 7 yılda belediyeye verilen tahribatın faturasının görünenden daha ağır olduğunu kaydetti. Karayılan, “Geriye husumet bıraktı, halkları ötekileştirdi. Halkların arazi ve meralarını peşkeş çekti. Halkların bir arada yaşama arzusunu zayıflattı. Somut olarak satılan arsaların paralarının nereye harcandığını gösteren hiçbir hizmet yok. Normalde bütün her şey kamuda kayda girer, ancak 460 milyon 601 bin 277 TL borcun içinde 55 milyon gibi bir kayda girmeyen borç var. Biz bir komisyon kurduk ve sahte, karşılıksız faturaları tespit edeceğiz. Borcun ve hırsızlığın kaynağını tespit edeceğiz. Tespitlerimiz bittiğinde önce bunları halkımıza teşhir edeceğiz, devamında ise hukuk önünde hesabını soracağız” dedi.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.