Kanser tarama testleri -II-

Dersim DAĞDEVİREN yazdı —

  • HPV aşısı da oldukça önemlidir, çünkü bu virüs en çok rahim ağzı kanserine yol açmaktadır. Aşı birçok ülkede aşılama programına dahildir. Ancak Türkiye'de bu aşı henüz ulusal aşılama programına girmemiştir.

Rahim ağzı kanseri ve prekanser (kanser öncesi hücre değişimi yani kanser olmayan ama kansere dönüşmesi tehlikesi olan hücreler) taraması birçok ülkede Smear testi (Pap smear) ile yapılır. Küçük bir fırça rahim ağzına sürülerek hücre örnekleri toplanır. Test 20 yaşından itibaren yılda bir kez yapılır. HPV aşısı da oldukça önemlidir, çünkü bu virüs en çok rahim ağzı kanserine yol açmaktadır. Aşı birçok ülkede aşılama programına dahildir. Ancak Türkiye'de bu aşı henüz ulusal aşılama programına girmemiştir. 

Bağırsak kanserinin önlenmesi bakımından Almanya başta olmak üzere birçok ülkede 50, 55, 60 ve erkeklere koloskopi isimli tahlil önerilir. Kadınlarda ise bağırsak kanseri riski erkeklere göre düşük olduğu için 55 yaşından itibaren koloskopi yapılır. Tahlil temiz çıkarsa koloskopi beş yıl sonra değil 10 yıl sonra yapılır. Dışkıda gözle görülemeyecek kadar az olan, yani gizli kanı tespit etmek için uygulanan bir test vardır. Test kanamaya hangi hastalığın neden olduğunu göstermez. Ancak testin pozitif çıkması durumunda koloskopi önerilir. Test 50 ile 55 yaş arası yılda bir, 55 yaşından itibaren iki yılda bir yapılır. 

Cilt kanserinin belirtisi deri üzerindeki değişimlerdir. Bu nedenle cilt üzerindeki ben, kabarıklık, leke, yara gibi oluşumlar yakından takip edilmelidir. Cilt kanserinin erken teşhisi deri muayenesi ile sağlanır. Deri muayenesi kapsamında cilt doktoru tüm vücuda bakar. Almanya'da 35 yaşından itibaren iki yılda bir sigorta bu muayeneyi karşılamaktadır.

Prostat kanseri için üroloji uzmanı (bevliye uzmanı) dijital rektal muayene yapmaktadır, yani parmak ile prostatta kanser olabilecek herhangi bir sert bölge / kitle hissetmek için parmak ile prostat bölgesine bakmaktadır. Ancak bu yeterli değildir. Prostat Spesifik Antijen (PSA) kan testi de yapılmaktadır. Prostat spesifik antijen prostat bezindeki hücreler tarafından üretilen bir proteindir. Ancak bu proteini sırf kanser hücreleri değil, normal hücreler de üretmektedir. Kanser dışındaki bir dizi faktör de PSA seviyesini etkileyebilir, örneğin yaşlılık, büyümüş prostat, iltihap, bazı ilaçlar. Almanya'da erkeklerin 45 yaşından itibaren bu muayeneye yaptırmaları önerilir.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.